Retinerea vamesilor de la Otopeni a fost prezentata de toate posturile de televiziune si a ocupat spatii largi in randul ziarelor. Mai putin cunoscut este faptul ca evenimentul fusese anuntat cu ceva vreme inainte si prezentat ca o "surpriza" si o
Retinerea vamesilor de la Otopeni a fost prezentata de toate posturile de televiziune si a ocupat spatii largi in randul ziarelor. Mai putin cunoscut este faptul ca evenimentul fusese anuntat cu ceva vreme inainte si prezentat ca o "surpriza" si o mare victorie pe culoarele sediului Consiliului Superior al Magistraturii. Acest element lasa impresia ca autoritatile au incercat sa beneficieze de o mediatizare maxima, mizand pe faptul ca jurnalistii prezenti acolo vor da alarma in redactii. Ceea ce s-a si intamplat. Astfel, cei 18 vamesi au fost ridicati de la Otopeni de catre un dispozitiv impresionant de forte de ordine. Trupele speciale ale Politiei (in principal de la SIAS), echipate ca pentru o interventie in forta impotriva unui grup inarmat deosebit de periculos, au inghesuit la gramada inculpatii intr-un microbuz si i-au dus la DNA. Toata actiunea lasa impresia unei telenovele ieftine regizata de catre autoritati de dragul camerelor de luat vederi, in speranta ca oficialii UE vor lua de buna lupta impotriva coruptiei. (M.A.B.)
Au obosit inculpatii
Instanta Tribunalului Bucuresti a decis, ieri, ca cei 17 vamesi de la Biroul Vamal Otopeni cercetati pentru fapte de coruptie sa nu poata parasi tara, inlocuind astfel cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a acestora. Decizia a fost atacata cu recurs de procurori la Curtea de Apel (CAB). Cel de-al 18-lea vames ridicat de la Otopeni este cercetat, inca de joi, in stare de libertate. Aceasta instanta a hotarat, dupa o ora de dezbateri, ca va relua saptamana viitoare audierile, mai exact joi, judecarea fiind amanata atat din cauza oboselii inculpatilor, cat si pe motiv ca judecatorii nu au avut timp sa studieze actele de la dosar.
Vicii de procedura
Audierile de la Tribunalul Bucuresti au durat aproape noua ore, acestea incepand joi noaptea. In timpul audierilor, uneia dintre inculpate i s-a facut rau, fiind transportata cu ambulanta la un spital din Capitala. Aceasta a fost adusa din nou la Tribunalul Bucuresti dupa o ora de la incident. Aparatorii vamesilor au invocat mai multe vicii de procedura, printre care si faptul ca acestia nu au fost audiati de procurori. O alta problema ridicata de avocati s-a referit la faptul ca anchetatorii au lasat sa continue infractiunea, pentru prelevarea de probe. Potrivit art. 68, alineatul 2 din Codul de procedura penala, "este oprit a determina o persoana sa savarseasca sau sa continue savarsirea unei fapte, in scopul obtinerii unei probe".
Acuzatiile
Procurorii DNA au emis, joi, ordonante de retinere pentru 24 de ore in cazul a 17 lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Otopeni, pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie. Astfel, patru dintre acestia - Ion Istvan, Viorel Dinescu, Georgeta Tomescu si Georgeta Luca - au fost retinuti pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite, ambele in forma continuata, iar ceilalti 13 - Dan Grecu, Marian Tudorache, Cristian Valentin Iliesi (sef de tura), Mircea Mocanu, Maricica Ghetu, Gelu Ilie, Gabriel Iancu, Mariana Ticau, Niculina Tataru, Lucian Zgorcea, Liliana Covrescu, Marian Micu, Tudora Padurean - pentru luare de mita, in forma continuata. De asemenea, fata de Dan Pascu, procurorii anticoruptie au luat masura preventiva de obligare de a nu parasi localitatea pe o perioada de 30 de zile, fiind cercetat in continuare pentru luare de mita.
Procurorii sustin ca in perioada decembrie 2005- septembrie 2006, vamesii au primit, in mod repetat, diverse sume de bani de la angajati ai unor firme de comisionariat vamal care isi desfasoara activitatea la Biroul Vamal Otopeni, pentru a urgenta procedura de vamuire a marfurilor, precum si pentru a efectua sau a nu efectua alte acte ce le reveneau conform atributiilor de serviciu. Potrivit DNA, in cursul anchetei a fost infiltrat un investigator sub acoperire, in scopul strangerii de probe.
Inlocuire dificila
Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu-Stefan Diaconu, a declarat, joi, ca inlocuirea vamesilor va fi "foarte dificila", deoarece activitatea pe aeroport necesita un grad ridicat de specializare si ar putea presupune desfiintarea unor puncte vamale din Bucuresti. "Am trimis deja niste oameni pentru a asigura continuitatea. Daca va fi cazul sa-i inlocuim pe cei 18 lucratori, s-ar putea sa desfiintam niste puncte vamale din Bucuresti, pentru ca la Otopeni nu putem angaja decat personal cu foarte multa experienta", a explicat Diaconu.
Primul lot
Lotul de vamesi ridicat joi de la Otopeni este al doilea de acest gen dupa cel de la Ploiesti. Anchetatorii DNA au retinut, in 12 septembrie, 13 vamesi, un al 14-lea fiind pus sub acuzare o zi mai tarziu. Adjunctul sefului Biroului vamal Ploiesti alaturi de alti vamesi sunt acuzati ca, in perioada noiembrie 2005-august 2006, au pretins si primit bani si bunuri de la comisionarii vamali, pentru a urgenta indeplinirea procedurilor vamale de import-export. Conform procurorilor, vamesii obtineau lunar aproximativ 11.000 de euro (400 de milioane de lei vechi), primind intre 50.000 si 100.000 de lei vechi pentru fiecare act emis, plus cafea si sucuri.
Procurorii au declarat ca retinerea celor 14 a avut loc in urma a patru denunturi formulate de comisionari vamali ai unei societati de la care vamesii au primit bani pentru a urgenta indeplinirea procedurilor de import-export. De asemenea, anchetatorii au folosit in acest caz un agent sub acoperire.
In fata instantei de judecata, avocatul unuia dintre vamesi a declarat ca "sumele precizate de cei patru comisionari vamali denuntatori sunt derizorii si sunt cuprinse intre cinci lei si zece lei, precum si in obiecte constand in pachete de cafea, sticle de suc si diverse bauturi alcoolice". Aparatorul a mai precizat ca probele stranse de anchetatori constau in declaratiile celor patru comisionari vamali, cateva inregistrari ambientale si declaratia unui investigator sub acoperire, infiltrat ca angajat al Biroului Vamal Ploiesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.