Secretarul de stat in Ministerul Integrarii (MIE) Leonard Orban (foto) sustine ca ziaristii austrieci nu au inteles ce voia sa spuna, declaratiile sale fiind gresit interpretate. Intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, Leonard
Secretarul de stat in Ministerul Integrarii (MIE) Leonard Orban (foto) sustine ca ziaristii austrieci nu au inteles ce voia sa spuna, declaratiile sale fiind gresit interpretate. Intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, Leonard Orban a afirmat ca sunt asteptate in urmatoarele saptamani cel putin zece condamnari in cazuri de coruptie in care ar fi implicati politicieni de rang inalt: "UE ne-a solicitat ca eforturile noastre sa fie conjugate in mod sustenabil. Nu avem nevoie doar de acuzatii, ci si de hotarari judecatoresti. In urmatoarele saptamani se asteapta sentinte in domeniul coruptiei la cel mai inalt nivel. In cel putin 10 cazuri. Si ma refer aici la fosti membri ai Parlamentului si ai Guvernului". Leonard Orban sustine ca declaratia sa a fost tradusa gresit de Alexandra Foderl Schimdt, ziarista de la Der Standard. Pe de alta parte, ziarul austriac sustine ca nu a facut altceva decat sa traduca exact spusele oficialului roman.
Ziaristul e de vina
Ministerul Integrarii Europene ne-a transmis o precizare in care se arata ca: "Interviul a fost acordat in limba engleza. La fiecare intrebare a jurnalistului, raspunsurile d-lui Orban au fost mai ample, insa au fost sintetizate in forma finala publicata in ziar. La intrebarea "ce mai este de facut in domeniul coruptiei?", sinteza realizata de jurnalistul de la cotidianul austriac nu reflecta raspunsul domnului Leonard Orban".
Comunicatul MIE afirma ca adevaratul raspuns ar fi: "Uniunea Europeana a solicitat ca eforturile noastre in lupta impotriva coruptiei sa fie sustenabile. Aceasta se atinge nu doar prin trimiteri in judecata, ci si prin decizii finale ale instantelor de judecata. In cursul acestui an, in cazuri de mare coruptie, au fost trimise in judecata circa zece persoane, printre care fosti membri ai actualului si fostului Guvern, parlamentari, persoane care au ocupat functii de prefect si primar. Asteptam ca, in perioada urmatoare, instantele de judecata sa inceapa sa se pronunte asupra cazurilor respective". MIE sustine ca este vorba de o neintelegere, Leonard Orban nefacand referire la "condamnari", ci la anchete. Der Standard ne-a precizat ca a primit ieri o precizare din partea Ambasadei Romaniei la Viena. Reactia autoritatilor romane vine la o saptamana de la publicarea interviului.
Aderarea la UE: mai sunt multe de facut
Interviul cu Leonard Orban a fost publicat de Der Standard in editia din 13 septembrie sub titlul "Romania: dupa aderarea la UE mai raman multe de facut" si cu un scurt comentariu "Negociatorul sef al Romaniei asteapta aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Accepta ca este necesar ca tara sa sa fie in continuare monitorizata".
Referitor la asteptarile MIE fata de raportul de monitorizare al Comisiei Europene care va fi publicat pe 26 septembrie, Leonard Orban afirma ca "Asteptam un raport pozitiv. Am facut progrese mari in domenii cheie ale pregatirii pentru aderare. Dorim sa vedem recomandari clare in ceea ce priveste data aderarii". In legatura cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana secretarul de stat MIE a declarat scurt ca aceasta este "1 ianuarie 2007".
Clauzele de salvgardare
Der Standard l-a intrebat pe Leonard Orban daca se asteapta la clauze de salvgardare, iar oficialul roman a raspuns: "Exista propuneri in acest sens si pare probabil. Conform informatiilor noastre, o decizie finala nu va fi luata pana la sfarsitul anului, inclusiv in ceea ce priveste accesul la fondurile europene. Cel mai probabil este ca aceasta decizie sa fie luata in prima parte a anului viitor in baza unui nou raport de monitorizare al Comisiei".
In legatura cu restrangerea accesului Romaniei la fondurile comunitare si eventualitatea ca tara noastra sa fie un membru de rangul al doilea al Uniunii Europene, oficialul MIE a afirmat: "In ceea ce priveste fondurile, nu. Deoarece se cunoaste cat de stricte sunt regulile. Si pentru alte state membre exista restrictii. Dar daca este vorba de sistemul juridic, si anume nerecunoasterea hotararilor instantelor romane in alte state membre, atunci ne-am simti tratati ca stat membru de clasa a doua. Dar sper sa nu fie cazul. Aceasta ar submina sistemul juridic". Referitor la combaterea coruptiei in Romania Leonard Orban a afirmat pentru cotidianul austriac "Exista intotdeauna loc pentru mai multe eforturi. Noi am facut multe in acest sens. Este nevoie sa continuam pe aceasta cale. De aceea am si acceptat procesul de monitorizare post-aderare". (George DAMIAN)
Basescu cere tratament corect pentru romani in UE
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania si Bulgaria solicita tratament egal fata de primele zece state care au aderat la Uniunea Europeana, aratand ca exista discutii bilaterale cu UE pe acest subiect. Intr-un interviu acordat RFI, intrebat despre interesul privind restrictiile pe care si Romania le-ar putea introduce unor tari, care vor introduce conditii pentru cetatenii romani pe piata muncii din UE, Traian Basescu a spus: "Interesul e discutabil". "Discutam insa pe fond un alt subiect: Discriminarea Romaniei fata de statele care au intrat in acelasi val, fata de primele zece. Aici e problema. Romania solicita un lucru elementar: aceleasi conditii pe care le-au primit primii zece din valul cinci sa fie valabile si pentru Romania, si Bulgaria, tarile care completeaza al cincilea val de extindere al UE", a aratat Basescu. Din punct de vedere politic, Basescu a afirmat ca "va fi foarte greu in cazul in care se schimba regula fata de primii zece sa nu avem nici un fel de atitudine". In data de 19 septembrie, ministrul britanic de Interne, John Reid, a declarat ca Marea Britanie va limita, probabil, numarul imigrantilor provenind din Romania si Bulgaria, daca aceste tari vor adera la Uniunea Europeana in 2007.
Nu aderarea, ci modernizarea
Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri la Koln, ca pentru cei care conduc in momentul de fata Romania - presedinte, guvern, majoritate parlamentara si opozitie - intrarea in Uniunea Europeana nu este obiectivul principal, acesta fiind modernizarea Romaniei, informeaza Rompres. In acest context, Traian Basescu a dat asigurari ca Romania va continua progresele rapid dupa intrarea in UE, "care este doar o etapa, un moment de consolidare si de recunoastere a unei economii concurentiale si libere, a unei societati romanesti care a evoluat".
In opinia presedintelui, cerintele Comisiei Europene nu sunt decat o baza pentru ca o tara sa-si dezvolte economia, societatea, cultura, invatamantul si pentru ca, in final, cetatenii ei sa atinga si prosperitatea. "Ne este greu sa acceptam suspiciunea ca, dupa intrarea in UE, Romania ar fi o problema. Romania nu va fi o problema Noi vrem sa fim o tara dinamica a UE, ai carei cetateni isi gasesc de lucru la ei acasa", a mai spus Traian Basescu.
Premiul Konrad Adenauer
Presedintele Traian Basescu a primit la Koln, premiul Konrad Adenauer, in semn de apreciere a activitatii politice depuse la nivel local, national si european. Seful statului roman devine, astfel, cel de-al doilea laureat al acestui premiu, dupa fostul primar al orasului Lyon, Raymond Barre. Dupa cum a spus chiar Traian Basescu, el se numara printre putinii romani care au avut sansa sa primeasca astfel de onoruri din partea unei municipalitati "care inseamna traditie, istorie, performanta in Europa".
"Decernarea acestui premiu este probabil unul dintre elementele care vor ramane repere de recunoastere a activitatii mele politice. Voi purta cu mandrie si diploma si insemnele acestui premiu, pentru ca onoarea facuta astazi este facuta poporului roman si, in mod special, germanilor care traiesc inca in Romania", a subliniat Traian Basescu. (D.E.)
Borell: "Nu s-au sugerat clauze de salvgardare"
Presedintele Parlamentului European, Josep Borell, a sugerat ieri, la Bruxelles ca, deocamdata, nici un oficial european nu a sugerat impunerea unor clauze de salvgardare Romaniei, insa surse oficiale au sustinut ca raportul Comisiei Europene va include o serie de clauze sectoriale pentru anumite domenii precum agricultura. Borell a declarat ca nici unul dintre participantii la conferinta presedintilor grupurilor politice din PE nu a sugerat impunerea unor clauze de salvgardare Romaniei si nici limitari pe piata muncii europene pentru romani. "Nu stiu de restrictii sau limitari, stiu doar ca nimeni nu le-a sugerat. Insa nu stiu daca Executivul european se gandeste la ele", a spus presedintele Parlamentului European, referindu-se la Comisia Europeana, in cadrul unei conferinte de presa comune cu premierul Tariceanu, la Bruxelles. Nici un membru al grupurilor politice nu a zis nimic nici despre clauzele de salvgardare, nici despre limitarea numarului de muncitori romani care ar imigra in vechile tari membre dupa aderare, a mai spus Borell.
Toata lumea asteapta ca raportul sa fie pozitiv
El a sustinut ca "toata lumea la Bruxelles asteapta ca raportul CE despre Romania sa fie unul pozitiv si ca Romania sa se integreze in UE in 2007". Pe de alta parte, surse oficiale de la Bruxelles, au sustinut ca raportul privind Romania pe care Comisia Europeana il va prezenta saptamana viitoare va fi unul pozitiv, care va recomanda aderarea tarii la 1 ianuarie 2007, dar care va include si o serie de clauze sectoriale pentru anumite domenii precum agricultura. "Este foarte probabil ca, pana la jumatatea anului viitor, sa fie redactat un alt raport al Comisiei Europene, de analiza a evolutiei reformei in domeniile vizate", au afirmat sursele citate.
Premierul Calin Popescu Tariceanu este increzator ca raportul Comisiei Europene privind Romania va fi unul pozitiv. El a spus, la Bruxelles, ca se asteapta ca raportul din aceasta luna al Comisiei Europene sa fie unul echitabil si obiectiv, preponderent pozitiv, in pofida unor probleme inca restante in special in sectorul agricol. Tariceanu a apreciat ca raportul CE se va baza pe evaluarile din ultima perioada ale oficialilor europeni si pe progresele inregistrate de Romania in procesul de aderare. "Nu ma astept la un numar mare de domenii care sa fie considerate ca fiind preocupante. Mai sunt necesare progrese in reforma justitiei si in sectorul agricol, cu agentiile de plati si interventie si sistemul de acreditare, si stim inca de acum ca nu vom putea rezolva la timp problema pestei porcine, dar sper ca nu vor fi aplicate clauze de salvgardare sectoriale decat acolo unde va fi considerat necesar", a spus Tariceanu. Premierul a amintit ca aceasta clauza de salvgardare este un instrument care poate fi utilizat oricand de catre Comisia Europeana daca este necesar. Raspunzand unei intrebari pe aceasta tema, Tariceanu a precizat ca aderarea Romaniei la UE nu va schimba substantial si radical relatia bilaterala cu Ungaria, imbunatatita considerabil in ultima perioada. Totodata, premierul roman a spus ca nu exista un pericol al imigratiei masive dinspre Romania odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. El a spus ca varful imigratiei a fost atins in a doua parte a anilor '90 si a vizat cu precadere doua tari, Spania si Italia, in care romanii au fost apreciati pentru calitatile lor.
Barroso promite obiectivitate
De altfel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a asigurat pe premierul Tariceanu ca raportul CE din 26 septembrie va evalua cu obiectivitate progresele inregistrate de Romania in procesul de integrare europeana. Tariceanu i-a prezentat oficialului european cele mai recente masuri adoptate pentru aplicarea planului de actiune convenit cu Comisia Europeana in vederea aderarii, elaborat in urma raportului de monitorizare din luna mai, si a aratat ca este esential ca viitorul raport sa consacre 1 ianuarie 2007 ca data de aderare a Romaniei la UE, ca rezultat al eforturile facute in indeplinirea angajamentelor asumate. "Reformele pe care Romania le-a intreprins pentru a indeplini standardele europene sunt ireversibile si nu se vor opri nici dupa publicarea raportului de tara, pe 26 septembrie, si nici dupa data de 1 ianuarie 2007", a declarat Tariceanu. El a mai spus ca "modernizarea si europenizarea Romaniei sunt inscrise pe un drum fara intoarcere".
Comisarul roman, fara pata
Criteriul principal de nominalizare a persoanei care va ocupa postul de comisar roman in cadrul Comisiei Europene va fi capacitatea acesteia de a reprezenta tara si a de a rezolva problemele cetatenilor europeni, si nu apartenenta la un partid politic, a declarat, la Bruxelles, premierul Tariceanu. "Vom trimite un candidat caruia sa nu i se poata reprosa ceva din punct de vedere politic", a adaugat premierul. El a amintit ca viitorul comisar roman in cadrul CE nu va avea ca principala misiune reprezentarea intereselor tarii, ci va trebui sa fie capabil sa rezolve problemele pentru toti cetatenii Europei. (Corespondenta de la trimisul nostru special la Bruxelles, Valentina DELEANU)
Premier pana la capat
Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a aratat ieri, la Bruxelles, ca va pleda pentru stabilitate pe scena politica romaneasca si dupa aderarea Romaniei la UE, incercand sa-si duca pana la capat mandatul de premier. Seful executivului a subliniat ca in ciuda "imponderabilului " care exista intotdeauna in viata politica, el este hotarat sa-si duca pana la capat mandatul, atata vreme cat va avea de partea lui o majoritate parlamentara. Tariceanu a subliniat ca de la 1 ianuarie 2007, cand Romania urmeaza sa adere la UE, vor exista probleme mai importante decat confruntarile politice Integrarea propriu-zisa si incercarea de a obtine beneficii de pe urma acesteia, in special pentru cetatenii romani, trebuie sa fie adevaratele prioritati, a spus el. (V.D)
Conditii dure de aderare
Comisia Europeana urmeaza sa confirme saptamana viitoare aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, propunand in acelasi timp impunerea celor mai stricte conditii care au vizat pana acum un nou stat membru, comenteaza Agentia France Presse preluata de Mediafax.
In pofida unui climat tot mai ostil fata de un nou val de extindere, "exista putine indoieli cu privire la decizia Comisiei Europene de a recomanda data de 1 ianuarie 2007", a apreciat un diplomat european. Romania si Bulgaria au semnat in aprilie 2005 un Tratat de aderare la UE care prevede integrarea lor la 1 ianuarie 2007, dar care permite blocului comunitar, la recomandarea Bruxelles-ului, sa amane aderarea cu un an, in cazul in care cele doua tari "nu vor fi pregatite".
Daca Executivul comunitar nu va recomanda amanarea, data de 1 ianuarie 2007 va fi automat validata. Desi acest scenariu pare probabil, cele doua tari risca, totusi, impunerea unor "clauze de salvgardare" deosebit de severe, care le-ar indeparta de anumite domenii ale politicii europene in care sunt considerate deficitare, cum ar fi justitia sau buna gestionare a fondurilor europene. Raportul ar urma sa stipuleze toate masurile pe care le-ar putea lua Comisia Europeana "pentru a proteja politicile Uniunii sau fondurile contribuabililor", a declarat Michael Leigh, functionar de rang inalt responsabil cu extinderea, in cadrul Comisiei.
Ramane de vazut daca Executivul comunitar va stabili inca de pe 26 septembrie data intrarii in vigoare a acestor clauze, sau daca va ameninta doar cu aplicarea lor, intrucat asemenea dispozitii pot fi activate timp de pana la trei ani dupa data aderarii. "Nu va fi decisa acum aplicarea unor asemenea masuri", a apreciat Leigh, care a recunoscut totusi ca decizia finala, foarte "politica", le revine comisarilor europeni. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.