Filiera contrabandistilor de tigari din Moldova Noua se intregeste in arest. Suspectat ca ar avea legatura cu gruparea organizata care a scos din tara cantitati impresionante de tigari, uneori chiar cu barjele, sustin surse judiciare, primarul locali

Filiera contrabandistilor de tigari din Moldova Noua se intregeste in arest. Suspectat ca ar avea legatura cu gruparea organizata care a scos din tara cantitati impresionante de tigari, uneori chiar cu barjele, sustin surse judiciare, primarul localitatii Pojejena a fost retinut cand incerca sa paraseasca tara.
Omer Radovancovici, primarul PD al comunei Pojejena de pe clisura Dunarii, a fost retinut, miercuri seara, cand incerca sa paraseasca tara pe la Vama Turnu, din judetul Arad, ieri dimineata fiind dus la audieri la Parchetul Tribunalului Caras-Severin. Se pare ca barbatul este implicat in scandalul privind contrabanda cu tigari din duty-free-uri. Surse din cadrul DIICOT au declarat, ieri, pentru Mediafax, ca Omer Radovancovici a fost retinut pentru 24 de ore. Pentru ca era dat in consemn la frontiera de mai multa vreme, politistii si-au anuntat colegii ca s-a prezentat la granita, ca sa paraseasca tara. Potrivit sursei citate, Omer Radovancovici a fost preluat, miercuri seara, de politisti de la Crima Organizata si dus la Resita, la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin. Ieri, in jurul pranzului, edilul-sef al comunei Pojejena se afla tot in biroul procurorilor, care il suspecteaza ca ar avea legatura cu reteaua de contrabandisti de la Moldova Noua.
In acest dosar exploziv a fost arestat, la 7 septembrie a.c., pentru 29 de zile, chiar seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin, Ion Cionca, in baza unui mandat emis pe numele sau de catre magistrati ai Curtii de Apel Timisoara. Cionca a fost retinut de catre DIICOT Timisoara, sub invinuirea de sprijinire a unui grup infractional organizat, specializat in comiterea infractiunii de contrabanda.
Tot pentru aceleasi fapte este cercetat si prim-adjunctul sau, comisar sef Mihai Cosma. Banuind cam ce apucaturi au subalternii sai, in urma cu o luna, chestorul Nelu Pop, seful Politiei de Frontiera, a dispus un control la Caras-Severin. Rezultatele dezastruoase au dus la demiterea celor 2 comisari, carora li s-a reprosat, se pare, si faptul ca habar n-au avut despre indeletnicirile infractionale ale unora dintre subordonati. In timpul verificarilor au fost constatate abateri privind exercitarea actului managerial, fapt ce a condus atat la inregistrarea unor rezultate mediocre in domeniul operativ, cat si la savarsirea unor abateri disciplinare si fapte penale de catre efective din subordine.

Urmariti din ianuarie

La mijlocul lunii mai, o retea de contrabanda cu tigari din Caras-Severin a cazut in mainile politistilor.
Sapte persoane implicate in introducerea ilegala de tigari in tara si vanzarea lor ulterioara, care erau angajate ale magazinelor duty-free din zona Port Moldova Noua, au fost arestate, la 17 mai a.c., de Tribunalul Caras-Severin. Este vorba despre Gheorghe Lupu, Sorin Corcoman, Zlatco Costici, Vasile Szocs, Ion Daniel Istudor, Marcel Strainescu si Sargean Dobrosavlezici.
Ei au fost acuzati ca au actionat in cadrul mai multor retele de crima organizata care, dupa ce introduceau tigarile ilegal in tara noastra, le vindeau in Serbia-Muntenegru sau pe piata neagra din sud-estul Romaniei. Bandele erau organizate ierarhic, fiecare dintre membri avand atributii concrete si bine delimitate.
Astfel, Gheorghe Lupu coordona introducerea tigarilor in tara, aprovizionarea cu marfa, transportul, depozitarea si trecerea ilegala in Serbia-Muntenegru. Tot el se ocupa de securitatea activitatii prin colectarea si predarea comisioanelor. Corcoman si Istudor, operatori ai duty-free-urilor, si Strainescu si Szocz, sefi ai unor magazine de profil, se ocupau de aprovizionarea cu tigari a retelelor de contrabanda, de depozitare si falsificarea evidentei vanzarilor.
De transport avea grija Zlatco Costici, in timp ce Dobrosavlevici isi coordona propriul grup care avea legaturi cu Serbia. Cei sapte au fost prinsi in urma unor activitati de monitorizare care au inceput in ianuarie si la care au participat procurorii DIICOT, ofiteri ai SRI si de la Combaterea Crimei Organizate si Antidrog Timis, sprijiniti de colegii de la Politia de Frontiera. Anchetatorii romani au colaborat la aceasta actiune cu autoritatile sarbe, la 12 mai a.c. fiind arestate patru persoane din gruparea din strainatate. Printre acestea se afla si armatorul navei care asigura transportul si trei angajati aflati in directa sa subordine. Totodata, au fost confiscate nava si 160 de baxuri de tigari, evaluate la 50.000 euro.

Marfa trecea Dunarea cu barjele

Descinderile Garzii Financiare Caras-Severin la magazinele duty-free din zona Port Moldova Noua au dat la iveala nereguli de proportii. Controalele si expertizele efectuate de inspectori au condus la stabilirea unui prejudiciu estimat, deocamdata, la un milion de euro, produs prin activitatea infractionala a gruparilor respective.
La domiciliile celor sapte persoane arestate s-au efectuat mai multe perchezitii, in urma carora au fost descoperite si confiscate sapte baxuri de tigari netimbrate, provenite din duty-free, 33.000 de euro, o arma, bijuterii din aur si mai multe acte contabile.
Potrivit anchetatorilor, exista indicii ca o parte din sumele obtinute prin activitati de contrabanda erau destinate coruperii si influentarii unor functionari vamali si din politia locala, dar si a altor angajati din institutii ale statului, paradoxal, cu atributii in combaterea ilegalitatilor.
Asa cum am mai scris la 24 august a.c., in acest dosar, surse confidentiale ne-au declarat ca ancheta este departe de final. Ofiterii de la Crima Organizata asteapta acum rezultatele anchetelor pe care le au in curs omologii sarbi. Rezultatele se pare ca vor fi de-a dreptul senzationale, avand in vedere ca pe filiera sarba marfa era transportata spre Vest cu barjele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.