Organizatia internationala de protectia mediului World Wild Found (WWF) atrage atentia asupra reluarii ilegale a lucrarilor de constructii la o manastire in Parcul National Ceahlau, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei. WWF sustine ca
Organizatia internationala de protectia mediului World Wild Found (WWF) atrage atentia asupra reluarii ilegale a lucrarilor de constructii la o manastire in Parcul National Ceahlau, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei. WWF sustine ca la Judecatoria Bicaz este in desfasurare un proces intentat Mitropoliei, legat chiar de construirea chiliilor, avand in vedere ca lucrarile se desfasoara chiar in zona de conservare speciala a parcului, fara acordul Garzii de Mediu si Academiei Romane. Potrivit legislatiei, nu se poate costrui in astfel de zone protejate. Pentru aceasta, Asociatia Salvamont Ceahlau a dat in judecata Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la care s-a alaturat si Asociatia WWF Programul Dunare-Carpati Romania.
In anii '90, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a inceput construirea unui schit in rezervatia naturala Ceahlau, pe 1500 mp, suprafata primita in folosinta de la Primaria comunei Ceahlau. In 2004, Mitropolia sustine ca amenajeaza chiliile din preajma schitului si incepe lucrari de constructie care urmeaza sa se desfasoare strict in perimetrul acestuia. Ulterior, reamenajarea chiliilor s-a transformat in construirea unui adevarat complex in mijlocul ariei protejate, in a carui fisa tehnica sunt mentionate tamplarie PVC, gresie, faianta, geam termopan, fundatie din beton si amenajare interioara cu ghips-carton, spune WWF. Argumentele Mitropoliei s-au axat, in principal, pe "desfasurarea vietii si activitatii monahale conform dreptului umanitar national si comunitar european". Reprezentantii Consiliului Judetean Neamt, care administreaza parcul, sustin ca manastirea are autorizatie de construire legala. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.