Dupa ce Reuniunea Francofoniei, de la sfarsitul saptamanii viitoare, va bulversa circulatia din Capitala, pana la aceasta ora, institutiile abilitate nu stiu cum sa actioneze in situatii neasteptate ce se pot intampla pe traseele oficiale.

Dupa ce Reuniunea Francofoniei, de la sfarsitul saptamanii viitoare, va bulversa circulatia din Capitala, pana la aceasta ora, institutiile abilitate nu stiu cum sa actioneze in situatii neasteptate ce se pot intampla pe traseele oficiale.

Sommet-ul francofon a pus pe jar autoritatile de la Bucuresti care vor ca evenimentul sa se ridice cel putin la nivelul celor zece editii organizate pana acum. Daca era vorba de o tara precum Burkina Faso, tara africana francofona, organizatorii nu trebuiau sa se speteasca atat pentru securizarea traseelor coloanelor oficiale, blocarea cailor de acces catre principalele institutii publice sau culturale si pentru aplicarea de masuri urgente pentru inlaturarea avariilor la conducte. Ghinionul organizatorilor autohtoni este ca Bucurestiul are tot cam atati locuitori cati are si tara asta mica de langa Algeria si Mali. Cu doar cateva zile inainte de deschiderea oficiala a sommet-ului, regiile si furnizorii de servicii si-au stabilit doar partial sarcinile si masurile de interventie in perioada 25-29 septembrie, restul urmand sa fie comunicat e in cursul zilelor de azi sau maine. Ca treaba sa fie si mai complicata, Serviciul de Protectie si Paza (SPP) va aviza si coordona toate interventiile la retelele de utilitati in caz de avarie pe traseele coloanelor oficiale. Potrivit datelor furnizate de reprezentantii RADET, echipajele de interventie se vor afla in teren 24 de ore din 24 pentru a interveni in caz de avarie la retelele de distributie a agentului termic, insa calendarul complet de actiuni si numarul de forta de munca implicate vor fi comunicate in cursul zilei de azi. La randul lor, reprezentantii Apa Nova au anuntat ca a verificat si sigilat deja anexele retelelor de alimentare cu apa si canalizare de pe traseele de deplasare a delegatiilor participante, la solicitarea SPP. Pe perioada desfasurarii sommet-ului, pentru eventuale interventii pe traseele de deplasare a delegatiilor participante au fost create 15 echipe speciale organizate in 3 schimburi. La nevoie, acestea vor fi intarite de forte si mijloace suplimentare, inclusiv ale unora dintre antreprizele de constructii cu care Apa Nova are contracte. Personalul Directiei Productie, al Directiei Asistenta si Exploatare si al Directiei Tehnice se vor afla in stare de alerta pentru a interveni in domeniile specifice de competenta. Distrigaz va avea, poate, cea mai complicata misiune dintre furnizorii de utilitati, dar cu toate acestea, nu au anuntat ce masuri vor lua in cazul unor evenimente nefericite.

Sommet-ul francofoniei va scoate din minti bucurestenii inca din 23 septembrie, cand principalele artere de circulatie din nordul capitalei vor fi inchise pentru „repetitii generale“ puse in scena de SPP, unde fortele de ordine vor simula evenimente neprevazute, printre care posibile atentate. Cu toate acestea, circulatia va fi blocata de la Piata Presei Libere pana la Bd. I.C. Bratianu, iar traficul va fi ingreunat pe strazile alese de soferii bucuresteni pentru ocolirea zonei securizate. Peste 800 mii de masini se vor bate pentru un loc de parcare in oras, in timp ce soferii care parcheaza in zonele interzise isi vor vedea autovehiculele depozitate la periferia orasului.

Evenimentul gazduit de Bucuresti la sfarsitul lunii a intrat in linie dreapta, insa organizatorii nu au pus la punct toate amanuntele legate de avariile care ar putea aparea in aceasta perioada la retelele de utilitati publice. Regiile din subordinea primariei, dar si Distrigaz intervin in carosabil numai cu acordul Serviciului de Protectie si Paza.

Otopeni, Pasajul Victoria si Piata Natiunii, 'puncte fierbinti>>

Serviciul roman de Protectie si Paza se dovedeste depasit de evenimentul international gazduit, la sfarsitul saptamanii viitoare, de Bucuresti. Este vorba despre Sommet-ul la nivel de sefi de stat si de guvern a Organizatiei Internationale a Francofoniei, la care vor participa 3.000 de invitati, dintre care peste 950 de jurnalisti. Intreaga activitate, concentrata la Centrul International de Conferinte din Palatul Parlamentului, va reuni reprezentanti din 49 de tari cu statut de membru, patru tari cu statut de membru asociat, 10 state cu statut de observatori, 2 tari invitate oficial si, nu in ultimul rand, doua tari candidate la statutul de observatori. Ca de obicei, SPP a demonstrat inca o data ca nu poate asigura protectia tuturor zonelor din Capitala, recunoscand faptul ca sunt trei puncte sensibile, greu de observat: Podul Otopeni, Pasajul Victoria si Piata Natiunii. In rest, au fost pregatite doua aeroporturi de rezerva si, pentru un control mai eficient in privinta asigurarii securitatii participantilor, s-a constituit un Centru de Coordonare care va functiona permanent. Acesta se va ocupa cu monitorizarea apelurilor catre numarul national de urgenta 112, pentru obiectivele si traseele destinate sommet-ului, cu monitorizarea deplasarii coloanelor oficiale si va asigura supravegherea video a itinerariilor de deplasare si a obiectivelor cuprinse in program.

Zone interzise pentru acces
In zona Palatului Parlamentului se va institui o zona de siguranta, unde va fi permis accesul pietonal, prin Piata George Cosbuc, P-ta Unirii, Izvor, 13 Septembrie, Panduri, iar accesul pe langa gardul Palatului Parlamentului va fi interzis. De asemenea, va fi interzis si accesul auto in zona, cu exceptia riveranilor care vor trebui sa dovedeasca cu acte ca locuiesc in zona. In perioada 27-30.09.2006, in jurul Palatului Parlamentului se va institui o zona exterioara de protectie: zona de protectie cu acces restrictiv, permis doar pentru auto riveranii, echipajele de interventie (ambulante, pompieri); zona de protectie cu acces interzis, in care accesul va fi permis numai purtatorilor de insemne speciale pentru aceasta zona; zona de protectie si acces, unde accesul auto si pietonal va fi permis numai purtatorilor de insemne specifice. Intrarea si iesirea in/din zona exterioara de protectie a obiectivului, cu autoturismele de serviciu, se va face numai prin trei puncte de control si acces. Acestea sunt: Soseaua Panduri-Calea 13 Septembrie, B-dul Libertatii cu B-dul Regina Maria (Rond Cosbuc) si str. Hasdeu cu Splaiul Independentei. Intrarea/iesirea din zona exterioara prin alte strazi va fi interzisa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin