Procurorii Departamentului National Anticoruptie au ridicat, ieri, 18 vamesi de la Biroul vamal al Aeroportului International Henri Coanda -Otopeni, acestia fiind dusi la sediul DNA pentru a fi audiati. Vamesii Biroului Otopeni au fost monitorizati t
Procurorii Departamentului National Anticoruptie au ridicat, ieri, 18 vamesi de la Biroul vamal al Aeroportului International Henri Coanda -Otopeni, acestia fiind dusi la sediul DNA pentru a fi audiati. Vamesii Biroului Otopeni au fost monitorizati timp de mai multe saptamani de catre ofiterii specializati ai politiei, in urma interceptarilor reiesind comiterea de fapte de coruptie. Procurorul -sef al DNA, Daniel Morar, a precizat ca vamesii in cauza sunt suspectati de luare de mita La inchiderea editiei audierile continuau.
Doi dintre vamesii retinuti au ajuns la spital dupa ce li s-a facut rau in timpul audierilor. Mugurel B. a suferit un puseu de tensiune, iar Viorel N., in varsta de 48 de ani, a fost transportat la Spitalul Universitar de urgenta deoarece acuza dureri foarte mari in piept. Aici i s-a efectuat o elctrocardiograma care nu a evidentiat probleme.
Inlocuirea coruptilor va fi "foarte dificila"
Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu-Stefan Diaconu, a declarat ca inlocuirea vamesilor retinuti de DNA va fi "foarte dificila", deoarece activitatea pe aeroport necesita un grad ridicat de specializare, si ar putea presupune desfiintarea unor puncte vamale din Bucuresti. "Am trimis deja niste oameni pentru a asigura continuitatea. Daca va fi cazul sa-i inlocuim pe cei 18 lucratori, s-ar putea sa desfiintam niste puncte vamale din Bucuresti, pentru ca la Otopeni nu putem angaja decat personal cu foarte multa experienta", a explicat Diaconu.
Lotul de la Ploiesti
Lotul de vamesi ridicat ieri de la Otopeni este al doilea de acest gen dupa cel de la Ploiesti. Anchetatorii DNA au retinut, in 12 septembrie, 13 vamesi, un al 14-lea fiind pus sub acuzare o zi mai tarziu. Adjunctul sefului Biroului vamal Ploiesti alaturi de alti vamesi sunt acuzati ca, in perioada noiembrie 2005-august 2006, au pretins si primit bani si bunuri de la comisionarii vamali, pentru a urgenta indeplinirea procedurilor vamale de import-export. Concret, conform procurorilor, vamesii obtineau lunar aproximativ 11.000 de euro (400 de milioane de lei vechi), primind intre 50.000 si 100.000 de lei vechi pentru fiecare act emis, plus cafea si sucuri. Procurorii au declarat ca retinerea celor 14 a avut loc in urma a patru denunturi formulate de comisionari vamali ai unei societati de la care vamesii au primit bani pentru a urgenta indeplinirea procedurilor de import-export. De asemenea, anchetatorii au folosit in acest caz un agent sub acoperire, impotriva vamesilor existand de altfel chiar si inregistrari.
Mita de cinci lei si o sticla de suc
In fata instantei de judecata, avocatul unuia dintre vamesi a declarat ca "sumele precizate de cei patru comisionari vamali denuntatori sunt derizorii si sunt cuprinse intre cinci lei si zece lei, precum si in obiecte constand in pachete de cafea, sticle de suc si diverse bauturi alcoolice". Aparatorul a mai precizat ca probele stranse de anchetatori constau in declaratiile celor patru comisionari vamali, cateva inregistrari ambientale si declaratia unui investigator sub acoperire, infiltrat ca angajat al Biroului Vamal Ploiesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.