De mai bine de o luna, serviciile secrete transnistrene simuleaza aspiratii unioniste cu Republica Moldova. In ultima vreme, romanii basarabeni se inghesuie la oficiile postale pentru a expedia cereri de programare in vederea depunerii actelor pentru
De mai bine de o luna, serviciile secrete transnistrene simuleaza aspiratii unioniste cu Republica Moldova. In ultima vreme, romanii basarabeni se inghesuie la oficiile postale pentru a expedia cereri de programare in vederea depunerii actelor pentru redobandirea cetateniei romane.


In doar trei saptamani, pe adresa Consulatului Romaniei din Chisinau au fost expediate peste 100.000 de cereri de obtinere a cetateniei romane, in timp ce pana nu demult erau colectate lunar cel mult 300 de cereri. Presa de la Chisinau crede ca fenomenul se datoreaza unei diversiuni orchestrate de serviciile secrete transnistrene, care au provocat aceasta agitatie in preajma referendumului de duminica trecuta din Transnistria, pentru a evidentia aspiratiile unioniste ale Chisinaului.
ZVONURI. Totul a inceput de la niste zvonuri lansate in anumite sate din Republica Moldova, potrivit carora Romania va renunta, de la 1 ianuarie 2007, la procedura de acordare a cetateniei romane basarabenilor. Zvonurile au fost probabil alimentate de o declaratie a presedintelui Basescu, potrivit caruia pana la sfarsitul lui 2006, Parlamentul Romaniei va examina doua proiecte de lege care prevad simplificarea procedurii de redobandire a cetateniei romane de basarabeni.
Desi zvonurile de peste Prut au fost dezmintite de Consulatul Romaniei de la Chisinau, numarul aspirantilor la cetatenia romana a continuat sa creasca in fiecare zi, oficiile postale fiind asaltate zilnic de basarabeni cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, care au nevoie de pasaportul romanesc pentru a munci in strainatate.
Fenomenul a coincis cu pregatirile pentru pseudoreferendumul desfasurat duminica trecuta in regiunea separatista. Presa de la Chisinau sustine ca serviciile secrete transnistrene au lansat zvonurile cu scopul de a ""reconfirma"" tendintele unioniste ale Republicii Moldova, determinandu-i astfel pe locuitorii din regiunea transnistreana sa voteze in cadrul referendumului pentru aderarea la Rusia, si nu pentru reunificarea Republicii Moldova. Ani de-a randul, locuitorii regiunii separatiste au fost ""alimentati"" mediatic cu declaratii antiromanesti. Astfel, in timpul ""operatiunilor profilactice"" desfasurate in ajunul referendumului de catre serviciile secrete transnistrene, administratia de la Tiraspol a simtit nevoia unui nou argument in sustinerea tezei inventate referitor la pericolul expansiunii romanesti in Republica Moldova.
O DORINTA ""ABSURDA"". Autoritatile moldovene au incercat sa opreasca acest val de ""romanizare"" prin metode administrative. Ministerul de Interne a initiat o ancheta pentru a-i depista pe cei care au raspandit zvonurile false, iar Ministerul de Externe a difuzat o declaratie in care a informat in legatura cu decizia Comisiei Europene de a deschide in Republica Moldova un Oficiu de acordare a vizelor Schengen. Aceeasi declaratie mai preciza ca ""dorinta cetatenilor moldoveni de a-si redobandi cetatenia romana este absurda, pentru ca intrarea in UE nu inseamna neaparat si accederea in zona Schengen"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.