Ce o cauta oare un astfel de titlu intr-o pagina de stiinta? O banala zicala pe care am auzit-o inca din clasele primare capata in prezent, in aceasta lume a nano si chiar a pico-tehnologiei, forma si culoare. Forma este data de cercetarile in tehnol
Ce o cauta oare un astfel de titlu intr-o pagina de stiinta? O banala zicala pe care am auzit-o inca din clasele primare capata in prezent, in aceasta lume a nano si chiar a pico-tehnologiei, forma si culoare. Forma este data de cercetarile in tehnologie, inca limitate de problemele dimensiunilor mici, iar culoarea de pastilele de siliciu pe care stau inghesuite sute, mii sau milioane de tranzistori ce tin "in viata" cam tot ce misca pe piata tehnologica.
Nu exista materie in cadrul careia sa nu se faca o evocare a evenimentelor importante ce au avut loc de-a lungul timpului in domeniul respectiv. Fie scoala gimnaziala, liceu sau facultate, cu siguranta istoria calculatorului va fi mentionata cu mare atentie. Ceea ce cu cativa ani in urma arata ca un dulap si pentru fiecare calcul consuma kilograme de hartie, se prezinta acum sub forma de notebook-uri, mereu mai performante, mai mici si cu utilitate cat mai mare. Problema zecilor de metri de cablu pentru conectarea la Internet este rezolvata de cresterea numarului zonelor cu conexiune wireless. La mare, la munte sau la scoala, daca te afli in aria de acoperire, te poti bucura linistit de internet, si totul datorita unei retele bine pusa la punct, care are la baza renumitele circuite integrate. Daca te afli in mijlocul oceanului pierzi legatura cu uscatul? Nicidecum. Poti prinde posturi de radio, canale de stiri etc. Datorita cui? Vinovata este o componenta nu prea mare care capteaza undele electromagnetice, captand frecventele canalelor dorite. Sunt multe aplicatii care sa ilustreze utilitatea "gandacului" (denumire data de electronisti pentru circuitele integrate, prin analogie cu aspectul dat de pinii acestora).
In aceasta vara am avut placuta surpriza de a cunoaste un tip nou de pix, ceva mai tehnologizat decat ceea ce folosim toti in activitatile zilnice. Premiul dat de XOR IT Systems in tabara de la Izvorul Muresului a starnit curiozitatea participantilor. Pixul v-a deschis calea spre fericire cand ati semnat documente importante (certificate de casatorie, parteneriate, note maxime etc.), dar v-ati gandit vreodata ca tot el le poate si scana? Eu nu! Este atat de avansat ca poate scana alb-negru sau color, dupa preferinte. DocuPen este cel mai mic scanner full-page pe baza de baterii. Este usurel, la cele numai 50-57 de grame ale sale, bateria este reincarcabila si memoria de 8 MB iti ajunge pentru toate notitele luate de la colegi pe parcursul intregii zile. El contine un software care administreaza documentele scanate si le conecteaza cu alte programe deja folosite de utilizator: Outlook Express, Winfax, Notepad, Adobe Photoshop, Microsoft Word, Powerpoint si Excel. Documentele scanate pot fi cu usurinta prin-tate, trimise prin fax sau prin e-mail, si accepta salvarea in format bmp, jpg, pcx, dcx. Si ceea ce cauta multa lume, facilitatile de editare, sistemul dublu de ghidare si sincronizare optica va ajuta sa modificati ceea ce tocmai ati scanat, cu mare precizie. Proiectul de la colegul de departament cu siguranta nu va mai fi identic cu al dumneavoastra. Oare principiul functionarii acestui dispozitiv de cine este dat? Ati ghicit, la origine este tot tranzistorul, bata-l vina!
Daca am descompune un calculator, PC-ul din dotare, in urma acestei operatiuni, din gramada de piese rezultata, cu siguranta nu va vor scapa din ochi piesele negre, cu multe picioruse (pini) si microprocesorul, vitale pentru functionarea unei masinarii capabile sa efectueze atatea operatii complexe. Telecomanda de la televizor, combina muzicala sau cea de la garaj functioneaza cam pe acelasi principiu. De cand cu cartelele magnetice, nu mai puteti pleca de la lucru cu cateva ore mai devreme, orice minut se inregistreaza. Camera de luat vederi nu iarta nimic, spre nefericirea celor pasionati de meserii nu tocmai cinstite. Alarmele care ne trezesc din dulcele somn al diminetii, metroul care te face sa intarzii cateodata la munca, roboteii performanti, toate "miros" a tehnologie avansata. O lume atat de mare este condusa, ca in scrierile SF ale ultimilor zeci de ani, de un lucru atat de mic, la prima vedere nesemnificativ. Daca el nu ar fi existat, IT-ul probabil ar fi fost in stadiu de embrion, sau chiar o notiune cu totul indepartata de zilele noastre. Trebuie sa ne bucuram de existenta lui si la cat mai multe aplicatii noi!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.