Procurorii anticoruptie au adus ieri dimineata, cu mandat, 18 lucratori vamali de la Vama Aeroportului Henri Coanda - Marfa, suspectati de savarsirea unor fapte de coruptie, ne-au informat surse judiciare, neputand insa divulga identitatea acestora.<

Procurorii anticoruptie au adus ieri dimineata, cu mandat, 18 lucratori vamali de la Vama Aeroportului Henri Coanda - Marfa, suspectati de savarsirea unor fapte de coruptie, ne-au informat surse judiciare, neputand insa divulga identitatea acestora.
Potrivit acelorasi surse, principala suspiciune care planeaza asupra lucratorilor vamali este legata de obtinerea unor sume de bani sau bunuri de la comisionari vamali pentru a inlesni sau urgenta formalitatile vamale pentru societati comerciale care desfasoara operatiuni de import-export. Dupa monitorizarea timp de mai multe saptamani de catre ofiterii de la Crima Organizata, inclusiv interceptari telefonice, a celor 18 persoane a reiesit comiterea de fapte de coruptie.
Procurorii Sectiei de combaterea coruptiei au inceput audierile vamesilor in urma cu doua zile, hotarand ieri aducerea lor cu mandat si transportarea lor sub escorta la DNA.
Acesta este cel de-al doilea lot de vamesi ridicat de procurorii anticoruptie in mai putin de 10 zile.
La data de 12 septembrie, procurorii anticoruptie au retinut 13 lucratori vamali de la Biroul Ploiesti, acuzati alaturi de un altul, de luarea unei mite de 11.000 euro pe luna de la comisionarii vamali.
Cei 13 lucratori vamali si adjunctul sefului Vamii au fost arestati preventiv, in baza mandatelor emise de Tribunalului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.
"Anchetatorii au stabilit ca, in perioada noiembrie 2005 - august 2006, angajatii Biroului Vamal Ploiesti ar fi pretins si primit diferite sume de bani de la comisionari vamali pentru a inlesni si urgenta formalitatile vamale pentru societati comerciale care desfasoara operatiuni de import-export", ne-a declarat Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA.

Denuntati de comisionarii vamali

Cele 14 persoane, despre care surse judiciare ne-au spus ca au fost denuntate de trei comisionari vamali, sunt adjunctul sefului Biroului Vamal Ploiesti, Liviu Jianu, si vamesii Silvia Chiru, Nicolae Oprea, Emil Horobet, Carmen Dumitru, Daniela Barbu, Dumitru Boronga, Viorel Dutu, Nicolae Sitoianu, Mircea Onda, Ion Roman, Cristian Firimita, Vasile Nicolae si Matilda Radulescu.
Biroul de Presa al Autoritatii Nationale a Vamilor ne-a precizat atunci ca, in masura in care lucratorii vor fi gasiti vinovati, fiind trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, vor fi demisi din functii. "In masura in care faptele care sunt atribuite lucratorilor vamali reprezinta infractiuni, in special aspecte care implica fapte de coruptie, apreciem ca laudabila actiunea organelor de cercetare penala. (...) Mentionam, de asemenea, ca, in conformitate cu prevederile art. 81, alin 1, lit l ' din Legea 188/1999 privind Statutul Functionarului Public, in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, raporturile de serviciu ale personalului vamal se suspenda de drept", sustine Biroul de Presa al ANV.

Puncte vamale din Bucuresti, posibil desfiintate

Inlocuirea celor 18 vamesi retinuti de DNA va fi "foarte dificila", deoarece activitatea pe aeroport necesita un grad ridicat de specializare, si ar putea presupune desfiintarea unor puncte vamale din Bucuresti, a declarat, citat de Mediafax, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu-Stefan Diaconu.
"Am trimis deja niste oameni pentru a asigura continuitatea. Daca va fi cazul sa-i inlocuim pe cei 18 lucratori, s-ar putea sa desfiintam niste puncte vamale din Bucuresti, pentru ca la Otopeni nu putem angaja decat personal cu foarte multa experienta", a explicat Diaconu.
Seful Vamilor a aratat ca nu cunoaste motivele pentru care au fost retinuti cei 18 angajati si ca va decide suspendarea lor numai dupa ce va afla oficial detalii de la reprezentantii DNA.
Biroul Vamal de pe Aeroportul Henri Coanda are 119 angajati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.