Procurorii anticoruptie au emis, ieri dimineata la ora 9,00, ordonante de retinere pe numele unui consilier juridic al AVAS si al celor doi complici ai sai, prinsi in flagrant in timp ce luau mita de la administratorul unei firme bucurestene pentru a

Procurorii anticoruptie au emis, ieri dimineata la ora 9,00, ordonante de retinere pe numele unui consilier juridic al AVAS si al celor doi complici ai sai, prinsi in flagrant in timp ce luau mita de la administratorul unei firme bucurestene pentru a solutiona favorabil contestatia depusa de el in legatura cu o licitatie.
Este vorba despre consilierul juridic al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Dan Dimitrie Hauca, reprezentant in judetele Bacau si Vrancea, precum si despre consilierul juridic la o firma de lichidatori judiciari, Alexandru Ciprian Dumbrava, alaturi de Vasile Dumbrava - cadru didactic la Universitatea "George Bacovia" din Bacau, acestia fiind acuzati de savarsirea infractiunii de trafic de influenta.
Din probele administrate de procurori a reiesit ca acestia au pretins si primit suma de 75.000 euro de la o persoana denuntatoare - administrator al unei societati comerciale din Bucuresti - in vederea rezolvarii favorabile a unei contestatii privind o licitatie, ocazionata de vanzarea activelor societatii comerciale SC Sofert SA Bacau. Potrivit comunicatului remis ieri de Directia Nationala Anticoruptie, cei doi consilieri juridici si lectorul universitar dr. al Facultatii de Management din cadrul Universitatii "George Bacovia" au fost prinsi luni in flagrant delict de procurorii anticoruptie si prezentati ieri Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Surse judiciare ne-au declarat ca lectorul universitar era totodata si consilier juridic, dupa ce in trecut a fost politist. Potrivit acelorasi surse, cei trei ar fi fost acuzati numai de trafic de influenta, nu si de luare de mita, pentru ca suma de 75.000 de euro, sau cea mai mare parte din ea, urma sa ajunga la persoana care ar fi trebuit sa solutioneze favorabil contestatia firmei bucurestene fata de licitatie.
Dan Dimitrie Hauca este angajat al AVAS in functia de consilier juridic in cadrul Directiei Generale Contencios, avand atributii de reprezentare a AVAS in fata instantelor judecatoresti din circumscriptia Curtii de Apel Bacau.

"Sierra Quadrant" Bacau, desemnat lichidator judiciar

In luna noiembrie a anului trecut, judecatorii Tribunalului Bacau au aprobat demararea procedurii de faliment a Sofert Bacau, societatea "Sierra Quadrant" Bacau, administrator judiciar al acestei societati, fiind desemnata de aceeasi instanta drept lichidator judiciar.
Procedura falimentului a demarat la 5 decembrie 2006, cu informarea pietei de capital unde au fost tranzactionate actiunile Sofert, astfel incat investitorii sa se poata orienta. Ulterior, Tribunalul Bacau a repus pe rol solutionarea contestatiilor formulate de creditorii Directia Generala a Finantelor Publice Bacau si societatea Radu Trading International.
Societatea debitoare avea obligatia ca, pana la jumatatea lunii noiembrie 2005, sa predea intreaga gestiune lichidatorului, aceasta din urma avand dreptul asupra 15 la suta din valoarea bunurilor ce urmau a fi vandute. Printre actionarii importanti ai Sofert se numara SIF Moldova Bacau, cu 9%, si AVAS, cu 14,22%.

Datorii de peste 790 de miliarde de lei

Anterior, in luna aprilie 2005, dupa ce Sofert ceruse in instanta instituirea procedurii de reorganizare judiciara, AVAS a anuntat suspendarea licitatiei organizate pentru data de 5 aprilie, fara a preciza insa cand va avea loc aceasta. Licitatia trebuia sa plece de la suma de aproape 19,2 milioane de dolari.
La sfarsitul lunii martie 2005, Consiliul de Administratie acuzase starea de incapacitate de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile. Invocand rezultatele studiilor de specialitate, administratorii Sofert sustineau ca imposibilitatea achizitionarii de ingrasaminte chimice de catre producatorii agricoli a determinat oprirea productiei ingrasaminte complexe inca din luna iunie 2003. Un alt aspect care a dus la datorii imense a fost dublarea pretului la gaze naturale in ultimele 24 de luni, de la 67 la 120-130 de dolari metrul cub. Sofert a fost executat silit, in perioada 2002 - 2004, pentru datoriile imense la bugetul statului. La sfarsitul anului 2004, totalul lichiditatilor in banca si casa era de aproape doua miliarde de lei, in timp ce totalul datoriilor ajunse la scadenta depaseau 790 de miliarde de lei.

Profesorul Dumbrava, fost sef la Combaterea Coruptiei din IPJ Bacau

Ministerul Administratiei si Internelor ne-a informat ieri ca Vasile Dumbrava a fost prins in flagrant cu ajutorul ofiterilor de la Directia Generala Anticoruptie subordonata ministerului.
Actualmente profesor de Dreptul Afacerilor in cadrul Universitatii "George Bacovia", Vasile Dumbrava a fost trecut in rezerva cu gradul de capitan in anul 1986, in conformitate cu art. 43. lit. i (abateri disciplinare) din randul cadrelor active ale Militiei Bacau.
Ulterior, in anul 1992 a fost reactivat ca ofiter in cadrul IPJ Bacau, unde si-a desfasurat activitatea la Serviciul Economic, in calitate de consilier juridic, ajungand in anul 1997 chiar sef la Combaterea Coruptiei din cadrul IPJ Bacau pana in anul 1998, cand a fost trecut din nou in rezerva.

Presedintele Orasanu cere dovezi

Retinerea consilierului juridic al AVAS, Dan Hauca (care nici macar nu avea mandat din partea institutiei in cazul licitatiei de la Sofert), a determinat Autoritatea sa ia masuri. Astfel, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a mandatat Directia de Control sa faca o ancheta interna privind situatia data, cerand institutiilor implicate informatii si documente care sa confirme faptele consilierului, astfel incat sa i se suspende contractul individual de munca.
Precizand ca va analiza toate dosarele privind procesele de lichidare sensibile din cadrul AVAS, presedintele Orasanu a cerut verificarea "tuturor apararilor in instanta sustinute de consilierul juridic Dan Hauca pe intreg procesul procedurii de faliment in cazul SC Sofert Bacau".
AVAS precizeaza ca nu a participat la procesul de vanzare a activelor Sofert si ca nu mai are filiale in teritoriu de cativa ani, reprezentarea in instanta fiind asigurata prin intermediul a 13 consilieri juridici, printre care si Dau Hauca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.