Directia Generala pentru Energie si Transport a Comisiei Europene a transmis o scrisoare Ministerului Economiei si Comertului prin care se face referire la progresele Romaniei in sectorul de energie electrica. "In documentul respectiv se arata ca Rom

Directia Generala pentru Energie si Transport a Comisiei Europene a transmis o scrisoare Ministerului Economiei si Comertului prin care se face referire la progresele Romaniei in sectorul de energie electrica. "In documentul respectiv se arata ca Romania este in acest moment lider regional in reforma sectorului energetic, prin felul in care a fost desenata piata, s-a derulat privatizarea si s-a structurat reforma de ansamblu a sectorului", se arata intr-un comunicat al MEC, remis Mediafax.
Totodata, documentul Comisiei Europene, semnat de catre Matthias Ruete, directorul DGET, mentioneaza ca progresele din domeniul energetic al Romaniei au inregistrat un ritm mai lent in ultimele luni in ceea ce priveste configurarea pietei.
"Romania a devenit lider regional in comunitatea energetica prin faptul ca si-a stabilit propriile tinte in ceea ce priveste reforma pietei, configurarea acesteia, privatizarea si alte elemente, in Foaia de parcurs pentru sectorul energetic din 2003. Cu toate acestea, progresele in implementarea configurarii pietei s-au incetinit in ultimele luni", se spune in scrisoare.

Autoritatile romane trebuie sa acorde atentie sectorului de productie

Oficialul european apreciaza in scrisoarea trimisa MEC ca autoritatile din Romania ar trebui sa acorde o atentie sporita sectorului de productie a energiei termice.
Ruete a afirmat ca autoritatile romane trebuie sa depuna urgent eforturi, in special pentru a implementa masurile referitoare la activele "esuate", referindu-se la unitatile cu costuri ridicate, care trebuie inchise, si la stergerea arieratelor si pierderilor istorice.
De asemenea, unitatile viabile ar trebui reabilitate si modernizate din punct de vedere al emisiilor, a mentionat Matthias Ruete. Potrivit MEC, situatia datoriilor Termoelectrica si, implicit, viitorul sectorului productiei de energie termica, este in analiza Consiliului Concurentei, o decizie urmand sa fie luata dupa ce acesta se va pronunta cu privire la stergerea respectivelor datorii.

Comisia vrea proiecte concrete pentru promovarea cogenerarii

Comisia Europeana a atras atentia asupra importantei productiei simultane de energie electrica si termica (sau cogenerare) si solicita autoritatilor sa transmita planurile de dezvoltare si implementare a masurilor de promovare in domeniu. Potrivit CE, dupa aderarea Romaniei, orice sprijin pentru producatorii de energie cu un randament redus nu va mai fi permis.
Oficialul european a cerut, de asemenea, scoaterea la privatizare a complexurilor energetice Turceni si Rovinari, afirmand ca procesul a fost amanat mult timp, precum si listarea Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti si finalizarea programului de privatizare a distributiilor de electricitate. "CE vrea sa fie informata despre lansarea procesului de reforma, indelung amanat, pentru complexurile energetice Turceni si Rovinari, intrucat continuarea amanarii va pune in pericol siguranta alimentarii cu energie electrica si respectarea de catre Guvern a angajamentului privind introducerea instalatiilor de desulfurizare si alte investitii de mediu, conform calendarului agreat in tratatul de aderare", se arata in documentul european. Ruete a amintit si ca aceasta este ultima masura din domeniul reformelor structurale ramasa neindeplinita, dintre cele asumate prin programul PAL2 cu Banca Mondiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.