Pe langa cafeina si zahar, bauturile energizante contin si multe alte substante cu efecte controversate. Atentia specialistilor este focalizata asupra unui aminoacid, taurina, care in mod natural permite corpului nostru fabricarea proteinelor. Functia principala si recunoscuta a acestui aminoacid este de a facilita absorbtia glucidelor, avand totodata si efect antioxidant. Insa prezenta izolata a acestui aminoacid provoaca dezechilibre. Pentru a imbunatati gustul, producatorii adauga in aceste bauturi glucorona-lactona, substanta cunoscuta pentru efectul excitant. De asemenea, aceste bauturi sunt indulcite cu zahar, la metabolizarea caruia creste consumul caloric. Daca la acestea mai adaugam cafeina, excitant consacrat, atunci intelegem de ce profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, defineste aceste bauturi ""cocteil de chimicale"".
EFECTE. Pofta de ""energizante"" e mare mai ales printre tineri. Si chiar nu-i o nenorocire daca se ""energizeaza"" o data, de doua ori pe luna. Dar consumul zilnic, uneori doar pentru ca ""da bine"", este periculos. Studii recente au evidentiat ""comportamente bizare"" in cazul abuzului.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca aceste bauturi consumate in exces pot fi cauza starii de agitatie, nervozitate si a scaderii capacitatii de concentrare si de atentie.
Etichetele sunt partial ""adevarate"". De regula, pe ele nu sunt specificate cantitatile ingredientelor. De exemplu, un adult nu trebuie sa depaseasca zilnic 200 miligrame de cafeina. Dar, atentie, trei asemenea bauturi depasesc cantitatea recomandata de specialisti!
DIN ASIA IN EUROPA. Istoria bauturilor energizante incepe in Asia, in anii a80, cand un tanar antreprenor austriac a dezlegat misterul succesului asiatic in afaceri. El a observat ca, datorita unei bauturi speciale, asiaticii aveau performante de invidiat la negocierea contractelor. A facut totul pentru a obtine reteta miraculoasei bauturi si in 1987 a scos pe piata prima ""licoare"" energizanta. Atunci, ca si acum, ingredientele folosite erau controversate. Treptat, legislatia multor tari europene a autorizat vanzarea bauturii si a altor variante ale acesteia. Totusi Franta rezista si la ora actuala tentatiei, pentru ca inca nu s-a stabilit cu precizie influenta taurinei asupra sanatatii.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
🎦 Smart Products, afacerea care caută mereu cele mai noi tehnologii în lume
Sursa: start-up.ro
-
Săptămâna filierelor de producători locali în Auchan: ce găsim la raft...
Sursa: retail.ro
-
Am obosit s-o iau mereu de la început
Sursa: kudika.ro
-
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău...
Sursa: garbo.ro
-
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Sursa: futurebanking.ro
-
Italienii vor să limiteze numărul de turiști în ariile sale naturale: ce...
Sursa: wall-street.ro