Disputa pe tema programului nuclear al Iranului s-ar putea indrepta spre o solutie negociata. Iranul s-a oferit sa suspende, cu unele conditii, imbogatirea uraniului, asa cum a cerut Consiliul de Securitate. Statele Unite dau de inteles ca ar putea a
Disputa pe tema programului nuclear al Iranului s-ar putea indrepta spre o solutie negociata. Iranul s-a oferit sa suspende, cu unele conditii, imbogatirea uraniului, asa cum a cerut Consiliul de Securitate. Statele Unite dau de inteles ca ar putea accepta oferta, daca Iranul se va supune, la randul sau, unor conditii. La convorbirile de zilele trecute cu Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Javier Solana, iranienii au inaintat "o lunga lista de conditii" pentru suspendarea imbogatirii uraniului. Printre acestea se numara "incetarea oricaror discutii pe tema sanctiunilor" si "dreptul Iranului de a detine, pe teritoriul sau, tehnologie pentru obtinerea combustibilului nuclear". Iranul afirma ca programul sau nuclear are numai scopul de a produce energie. Statele Unite banuiesc, insa, ca adevaratul obiectiv este bomba atomica. Iranul nu s-a supus somatiei Consiliului de Securitate de a inceta imbogatirea uraniului la 31 august si, deci, este pasibil de sanctiuni internationale. Dar sanctiunile ar putea fi blocate de Rusia si China, membre permanente ale Consiliului. Secretarul de Stat Condoleezza Rice a avertizat ca Statele Unite si aliatii lor ar putea trece la sanctiuni chiar si in afara cadrului Natiunilor Unite. Ea nu a exclus totusi oferta iraniana de reluare a negocierilor. Rice a cerut insa mai intai ca imbogatirea uraniului sa fie oprita, iar acest lucru sa fie verificat de inspectorii internationali.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.