Interviul cu generalul Ion Mihai Pacepa continua azi cu un nou episod. Fostul sef al spionajului romanesc a precizat pentru ZIUA ca nu a tradat Romania cand a demascat crimele comunismului, ci atunci cand a servit Securitatea. In dialogul avut cu
Interviul cu generalul Ion Mihai Pacepa continua azi cu un nou episod. Fostul sef al spionajului romanesc a precizat pentru ZIUA ca nu a tradat Romania cand a demascat crimele comunismului, ci atunci cand a servit Securitatea. In dialogul avut cu membri ai colectivului editorial al ziarului ZIUA, condus de Sorin Rosca Stanescu, generalul Ion Mihai Pacepa dezvaluie dedesubturile politicii actuale din Romania si sursa evenimentelor neintelese pana acum.
In SUA, ofiterii acoperiti n-au voie in presa
Acum cateva zile presedintele Basescu a declarat ca serviciile romane de informatii au ofiteri acoperiti in redactiile ziarelor pentru a le proteja de influente straine si a explicat ca toate serviciile tarilor democrate procedeaza la fel. Ce parere aveti?
Fostul presedinte Ronald Reagan obisnuia sa spuna: "Trust, but verify." Crede dupa ce verifici. In America, acoperirea ofiterilor de informatii ca ziaristi a fost interzisa prin Ordinul Executiv No. 11.905 semnat de presedintele Gerald Ford in 1976. Aceasta interdictie a fost reafirmata in Ordinul Executiv No. 12.333 din 1981, semnat de presedintele Ronald Reagan, si este in vigoare. Germania si Franta au adoptat aceleasi restrictii. Serviciile secrete ale fostelor tari comuniste au folosit insa intotdeauna ofiteri acoperiti ca jurnalisti. Sub Ceausescu, majoritatea ziaristilor acreditati in tari capitaliste sau care intrau in contact cu cetateni straini in tara erau ofiteri acoperiti sau colaboratori ai Securitatii. In Rusia, practica continua. Evgeny Primakov, care a fost ofiter KGB acoperit ca jurnalist peste zece ani, a devenit seful noului serviciu de spionaj rus, SVR (Sluzhba Vneshney Razvedki) - si apoi prim-ministru.
Cu toate astea ati publicat articole in SUA in care a-ti sugerat Guvernului si companiilor americane sa aiba incredere in presedintele Basescu. Nu l-ati intalnit niciodata. Nu-l cunoasteti. Ce v-a determinat sa faceti acest pas?
Romania poate deveni un rai pe pamant. Si va deveni, dar cu serios sprijin extern. Ea are uriase bogatii naturale si oameni inventivi, are traditii stiintifice si culturale de invidiat, si un tineret dornic sa reconstruiasca identitatea nationala distrusa de comunisti. Din pacate insa sute de mii de romani isi castiga acum existenta in Germania, iar romana este pe punctual de a deveni a doua limba nationala in Spania. Romania are nevoie de masive investitii americane asa cum are nevoie de aer. Pentru asta, America trebuie sa aibe insa incredere in conducerea Romaniei. Traiesc de 27 de ani aici si stiu ca pentru americani liderii conteaza. Ei divinizeaza pe cei ce castiga cursa si uita curand pe cei clasati pe locul 2. In 2004 Traian Basescu s-a angajat sa rupa tara de trecutul ei comunist si a castigat cursa. Bun sau rau, experimentat sau nu, el simbolizeaza acum Romania. Daca americanii vor avea incredere in el, vor investi in Romania.
Ce sfaturi puteti da actualei conduceri a tarii?
Sunt prea departe de Romania, in ani si kilometrii, pentru a putea da sfaturi. Dar lunga perioada cand am sprijinit activ lupta guvernelor NATO impotriva imperiului sovietic mi-a reafirmat increderea in proverbul romanesc: unirea face puterea. Lumea libera a castigat Razboiul Rece pentru ca a fost unita. Romania se indreapta spre schimbari cruciale, si in amalgamul Comunitatii Europene e bine ca liderii ei sa vorbeasca aceeasi limba.
Din 1951 pana in 1978 ati fost ofiter de Securitate. Cum priviti acei ani?
Reprobabili. In 1997 am publicat in ZIUA o scrisoare deschisa in care am calificat activitatea mea in Securitate ca o imensa eroare. Apartenenta mea din trecut la casta decazuta si corupta a nomenclaturii este un alt motiv de jena morala. Acum, dupa 27 de ani de cand m-am rupt de Securitate, ma simt insa detasat de acel trecut. Cred ca acea ruptura, pe care am platit-o cu doua condamnari la moarte, impreuna cu trilogia "Cartea Neagra a Securitatii" si cu restul activitatii mele impotriva comunismului imi dau dreptul sa ma prezint in fata cititorilor cu constiinta impacata.
Nu au jurat credinta Romaniei, ci lui Ceausescu
In comentarii la discutia noastra, unii cititori va acuza ca ati tradat Romania. Ce le puteti spune?
Ca este adevarat. Dar am tradat Romania in anii cand am servit Securitatea, nu in cei in care i-am demascat crimele. Istoria, care nu iarta, va dovedi ca Securitatea si-a avut radacinile in glia Rusiei, nu a Romaniei. Si ca fostii ei ofiteri care sunt acuzati azi ca si-au tradat tara cerand azil politic in Occident nu au jurat credinta Romaniei, ci lui Ceausescu, in calitatea lui de "Comandant Suprem," si Romaniei comuniste creata sub protectia baionetelor sovietice.
Alte comentarii va invinuiesc ca, in calitate de sef al Securitatii, v-ati face vinovat de uciderea a mii de romani. Cum le raspundeti?
Cantec pentru adormit Mitzura. Nu am fost sef al Securitatii. In 1951 am fost incadrat sublocotenent intr-o unitate interna (Directia IV) unde am raspuns de industria chimica, in care Securitatea nu a organizat nici un proces de sabotaj in acei ani. In 1955 am fost transferat in serviciul de spionaj extern, DIE. Cand m-am rupt de Securitate eram adjunct al sefului DIE pentru activitati tehnico-stiintifice. In toti acei ani negri am comis fapte demne de dispret, dar nu am fost implicat in actiuni care sa duca la pierderi de vieti omenesti.
Cartea Alba a Securitatii contine stenograma integrala a sedintei Biroului Executiv al MAI din 1978, care a infierat "tradarea" mea. Raportul prezentat de generalul Emil Macri, precum si cei care au luat cuvantul pe marginea lui, mi-au reprosat toate belelele comunismului. Nimeni nu m-a acuzat insa de omor. Aceste acuzatii au inceput sa apara dupa interviul pentru Vocea Americii pe care l-am dat lui Dorin Tudoran in 1990, in care am sugerat noilor conducatori ai Romaniei sa scoata securistii din noile servicii secrete ale tarii, si sa transforme Securitatea in muzeu pentru a preveni repetarea crimelor sale. Numai dupa acel interviu securistii ascunsi in noile servicii secrete au inceput sa insinueze ca as fi comis crime.
In 1997, seful SRI, Virgil Magureanu a prezentat conducerii ZIUA documente ale Securitatii ce insinuau ca ati fi fugit ilegal din Romania ca sa nu fiti arestat pentru activitate de contrabanda si trafic cu whiskey. De ce?
Pentru ca Ceausescu a vrut sa ascunda romanilor faptul ca am cerut azil politic din Germania, unde el m-a trimis cu un mesaj catre cancelarul Helmuth Schmidt. Liderii comunisti nu au acceptat nici o data ideea ca subalterni ai lor cu functii de raspundere s-au rupt de comunism din motive politice. De aceea, ei au cerut politiei lor politice sa insceneze ca acestia erau de fapt delincventi de drept comun. Si toti au devenit criminali de drept comun. Nici chiar Regele Mihai nu a facut exceptie. El si generalul american Eisenhower sunt singurii oameni de stat din lume ce au fost decorati de presedintele Truman si de Stalin pentru merite deosebite in scurtarea razboiului. In 1944, cand Gheorghiu-Dej s-a prezentat la Rege pentru prima oara, i-a sarutat mana. Asta nu a impiedicat Securitatea lui sa insinueze, ulterior, ca Regele a fost un escroc. Daca Eisenhower ar fi trait in Romania, ar fi avut probabil aceeasi soarta.
Intr-o recenta aparitie la TV, Mihai Pelin a spus ca a publicat o carte in care a dovedit, pe baza documentelor Securitatii, ca si dumneavoastra sunteti un escroc. Vreti sa-i raspundeti?
Cred ca Sorin Rosca Stanescu ar fi mai indicat sa-i raspunda. El a scris "Autopsia Unei Inscenari Securiste" in care a documentat, in peste 200 pagini, ca afirmatiile din cartea "Culisele spionajului romanesc", la care se refera Pelin, sunt bazate pe inscenari ale Securitatii. Voi da doar un exemplu. In "Culisele spionajului romanesc" Pelin scrie ca directorul postului de Radio Europa Libera, Vlad Georgescu, "nu si-a putut reprima un sentiment de dezamagire" fata de "Orizonturi Rosii", pe care a prezentat-o drept "maculatura" la care "au lucrat vreo sase perechi de maini si numeroase picioare". Pelin afirma, de asemenea, ca Vlad Georgesccu a fost "nevoit, impotriva vointei sale, sa transmita la radio cateva fragmente din "Orizonturi Rosii". Cartea lui Sorin Rosca Stanescu contine numeroase documente originale ale REL care atesta ca "Orizonturi Rosii" a fost serializata saptamani in sir, in 1988 si 1989, precum si scrisori ale ascultatorilor din Romania ce aratau ca strazile Bucurestiului erau goale in timpul acestor emisiuni. Benzile de magnetofon ale REL dovedsc ca Vlad Georgescu a deschis ciclul emisiunilor. Si ca tot el l-a incheiat. In acea incheiere, fara precedent in istoria Europei Libere, Vlad Georgescu a descris amenintarile cu moartea pe care le-a primit de la Securitate pentru a-l face sa renunte la serializarea cartii "Orizonturi Rosii". Apoi a conchis: "Daca ma vor omoara pentru ca am organizat serializarea cartii generalului Pacepa, voi muri cu constiinta impacata ca mi-am facut datoria de jurnalist". Cateva luni mai tarziu, Vlad Georgescu a murit in conditii inca neelucidate. Restul afirmatiilor din "Culisele spionajului romanesc" sunt tot atat de adevarate. Poate n-ar fi rau ca "Autopsia Unei Inscenari Securiste" sa fie republicata. Ea ar pune multe din dosarele Securitatii menite sa compromita dusmanii comunismului, care se fac publice in aceste zile, in lumina lor adevarata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.