Scoala TSD, desfasurata saptamana trecuta, a scos la iveala conflictele dintre tinerii social-democrati. Retragerea lui Victor Ponta de la conducerea organizatiei de tineret a PSD a dat startul disputelor. Daca initial nu erau inscrisi in cursa decat

Scoala TSD, desfasurata saptamana trecuta, a scos la iveala conflictele dintre tinerii social-democrati. Retragerea lui Victor Ponta de la conducerea organizatiei de tineret a PSD a dat startul disputelor. Daca initial nu erau inscrisi in cursa decat doi candidati - Nicolae Banicioiu si Claudiu Manda, sambata, Daciana Sarbu, nemultumita de "aranjamentele de culise", si-a anuntat intentia de a candida la presedintia TSD. Intr-un interviu acordat cotidianului "Cronica Romana", Daciana Sarbu vorbeste despre competitia din partid, despre recentele critici ale lui Titus Corlatean, "supararea personala" a acestuia si reforma din partid, despre activitatea ca euroobservator, despre proiectul Rosia Montana dar si despre... "barbatia" in politica.

- Ce v-a determinat sa va anuntati candidatura la sefia TSD?
- Sambata am anuntat intentia de a candida, in urma unor discutii necolegiale, in urma constatarii mele ca unii dintre colegi sunt in stare chiar sa calce pe cadavre daca e vorba de functii, lucru care nu caracteriza pana acum organizatia noastra. Acest lucru nu s-a mai intamplat, in TSD bazandu-ne toata munca pe amicitie. Dintr-o data am constatat ca atunci cand e vorba de functii, unii si-au uitat buna crestere.

- Ati vorbit despre dejucarea unor aranjamente de culise...
- Da. Eu intotdeauna am incurajat o competitie corecta in partid, nu numai la tineri. Pana acum nu s-a mai intamplat asa ceva, desi au mai fost situatii in care am avut mai multe candidaturi pentru o functie. Intotdeauna insa s-a ajuns la o intelegere, am mers la congres frumos, civilizat... Acum se pare ca nu se mai intampla asa, si am vrut sa trag un semnal de alarma. Nu putem sa ne comportam ca si cei pe care ii contestam. Nu este normal - pentru tipul de politica pe care am ales sa-l facem - sa facem aranjamente de culise, sa vorbim urat despre ceilalti candidati, sa promitem lucruri pe care nu putem sa le dam. Asa ca am hotarat sa-mi anunt intentia de a candida, in speranta ca se poate gasi o solutie. Daca nu, eu o sa merg mai departe si chiar o sa-mi depun candidatura.

- Adica, ce solutie?
- Nu stiu... Sa se ajunga la o intelegere, sa ne purtam civilizat si sa avem un congres asa cum meritam noi toti, cei care am construit aceasta organizatie.

- Titus Corlatean vorbea recent despre aceleasi jocuri de culise. Asa stau lucrurile, nu poti promova in PSD decat daca esti sustinut de un anumit grup sau de "greii" din partid?
- Nu. Titus cred ca avea o suparare personala. Eu nu am o suparare personala, eu am vazut si nemultumirea celorlalti colegi care sunt la fel de uimiti de ce se intampla. Am fost manata de dorinta de a nu ne face ras. E cu totul altceva. Nu am acuzat pe cineva din interior ca ar face un aranjament. Am spus doar ca unii nu stiu sa se poarte. Am constatat ca nu au cei sapte ani de-acasa.

- Vorbiti despre cei care si-au depus deja candidatura? Claudiu Manda si...
- Nu vreau sa vorbesc despre cineva anume, tocmai pentru ca eu vreau sa fiu civilizata! Este vorba despre o singura persoana. I-am spus ce-am avut de spus si am considerat ca, ce trebuie sa fac eu, este sa imi anunt candidatura.

- Cum comentati decizia Biroului Permanent National al partidului potrivit careia cei care vor critica public partidul vor fi sanctionati? Este o ingradire a exprimarii libere a opiniilor?
- Nu este o ingradire, e normal ca atunci cand ai o nemultumire sa o discuti cu cei care ti-au provocat nemultumirea. De ce sa discuti cu presa, care mai mult decat sa faca publica nemultumirea si sa castigi un pic de notorietate, oricum, nu poate sa-ti rezolve problema. Daca constati ca lucrurile nu merg, si nu este cazul, atunci poti sa ajungi la o masura din aceasta extrema.

- Si dumneavoastra ati fost critica la adresa conducerii partidului...
- Eu am mai vorbit si am mai spus ce nemultumiri am, dar in alta situatie. Am vorbit in contextul in care eram prezenta la o emisiune si mi se puneau intrebari. Era absolut normal sa raspund si sa nu mint. Dar sa ies sa ma plang de ce mi se intampla, fara ca eu sa fac vreun efort sa clarific situatia, nu cred ca este normal. Nu fugi la mama si la tata cand te bate colegul de banca. Intai incerci sa-l bati si tu... Sau sa te impaci cu el. Si dupa aia, daca nu se poate, si te bate in fiecare zi, ajungi la mama si la tata. In politica trebuie sa fii barbat, chiar daca esti femeie!

- Mircea Geoana a declarat ca nu este multumit de activitatea parlamentarilor PSD.
- Este normal sa-ti doresti mai mult, mai ales ca avem un grup parlamentar puternic.

- Cum apreciati activitatea dumneavoastra in sesiunea trecuta?
- ... Se putea si mai bine. Este foarte greu pentru cei care suntem si euro-observatori, sa ne impartim intre activitatea de aici de la Parlament, cea din teritoriu si activitatea de la Parlamentul European. Dar nu va mai dura mult. Vor fi alegeri si vom opta fiecare pentru ce isi doreste. Si atunci va fi foarte clar cu ce te ocupi. Mi-am dorit sa fiu observator ca sa ma conving daca este un drum pe care vreau in continuare sa merg. Daca nu mi-ar fi placut si nu simteam ca este ceea ce doresc eu sa fac, probabil as fi renuntat.

- Venind in intampinarea referendumului din partid, unde se va aborda si tema referitoare la mersul reformei in PSD, cum apreciati activitatea presedintelui Mircea Geoana?
- Cred ca putem discuta si despre reforma, dar cred ca trebuie neaparat sa discutam despre faptul ca suntem principalul partid de opozitie. Trebuie sa ne comportam ca un partid de opozitie, adica sa sanctionam greselile celor de la Putere, si, slava Domnului, avem ce sanctiona! Situatia noastra interna sau lipsa reformei este uneori amplificata artificial. Partidul se reformeaza si natural, si pentru ca se fac eforturi in sensul acesta, dar nu este suficient de activ la capitolul partid de opozitie - atac la adresa Guvernului, proiecte concrete care sa inlocuiasca proiectele nereusite ale celor de la Putere.

- Sunt oameni in PSD care ar trebui sa faca un pas inapoi?
- S-a discutat foarte mult pe aceasta tema. Eu nu ma simt incomodata de nimeni. Atata timp cat am putut sa vorbesc, sa-mi fac treaba, sa-mi duc proiectele la bun sfarsit, nu cred ca mai este cazul sa discutam despre asta. O sa fie un congres care o sa aleaga fie aceeasi conducere, fie o alta conducere. Trebuie sa functioneze democratia, iar congresul este modalitatea in care poti sa te exprimi - nu esti multumit, vrei ca unii sa nu mai fie, atunci votezi si-i schimbi.

- Spuneati mai devreme ca sunteti foarte ocupata. Ce v-a determinat sa va implicati in proiectul "Rosia Montana"?
- Eu sustin ca acel proiect ar trebui oprit, in primul rand pentru a clarifica ce se intampla acolo. Trebuie sa analizam care sunt urmarile desfasurarii intregului proiect Gold Corporation si sa luam o decizie, nu manati de interese, bani si alte lucruri de genul acesta, ci manati de constiinta faptului ca traim in tara asta si or sa traiasca si copiii si nepotii nostri si ar trebui sa avem o tara curata in care sa poti sa respiri si sa fii sanatos. Daca nu ne intereseaza ce o sa fie peste 20 de ani, si este mai important sa ne tinem gura si sa avem acum niste bani, este foarte grav.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.