Ministrul justitiei, Monica Macovei, a pierdut sustinerea parlamentarilor din coalitia majoritara. Doua proiecte de lege ce vizau domeniul justitiei - si anume modificarea Legii judecatorilor si procurorilor si Ordonanta care amana aplicarea noului

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a pierdut sustinerea parlamentarilor din coalitia majoritara. Doua proiecte de lege ce vizau domeniul justitiei - si anume modificarea Legii judecatorilor si procurorilor si Ordonanta care amana aplicarea noului Cod Penal - nu au reusit ieri sa treaca de Parlament. Rezultatul votului a demonstrat ca actuala coalitie functioneaza doar cu PD si PNL. Monica Macovei a fost aspru criticata de catre deputati care i-au reprosat ca umbla cu para la Bruxelles, dupa modelul in care, pe vremuri, fanariotii se plangeau la inalta poarta de la Istanbul.

Discutii aprinse in plenul Camerei a starnit ieri proiectul de lege facut de PC prin care se modifica procedura numirii procurorilor. Legea a primit raport favorabil de catre Comisia juridica a Camerei saptamana trecuta, dupa ce proiecte similare initiate de PSD si UDMR nu au avut sorti de izbanda. De data aceasta, PSD, PRM, PC si UDMR s-au coalizat si au decis ca trebuie schimbata legea, astfel ca procurorul general, procurorul sef de la DNA si cei de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie sa fie de semnati de presedinte, la propunerea CSM, si nu a ministrului justitiei. Deputatii au argumentat ca aceasta prevedere functioneaza si in sistemul judiciar al altor tari europene precum Franta, Italia sau Germania.

Cu mentalitate fanariota
Monica Macovei a fost criticata ca vrea prea multa putere si ca, de cele mai multe ori, Parlamentul e pus in situatia de a vota anumite legi - „doar ca sa nu se supere dna ministru. Cui ii e frica de Monica Macovei?“ - si-a intrebat colegii deputatul PSD Victor Ponta. Raspunsul a venit de la presedintele Comisiei Juridice, conservatorul Sergiu Andon, care a fost extrem de dur la adresa colegei sale de breasla. Andon a acuzat-o pe Macovei ca este - o paracioasa si o plangacioasa, e un om care umbla cu para, paraste tara, inclusiv Parlamentul si institutiile statului, la Bruxelles. „Macovei perpetueaza mentalitatea fanariota a umblatului cu para, doar ca a schimbat Inalta Poarta de la Stanbul cu Bruxelles-ul“, a spus Andon, facand apel si la comisarul european Frattini sa nu incurajeze practicile lui Macovei. In plus, deputatii i-au amintit ministrului ca nu se tine de cuvant si nu a venit cu o lege care sa prevada numirea procurorilor de catre CSM, asa cum a promis la inceputul anului, cand Macovei a avut probleme sa-si treaca prin Parlament Ordonanta referitoare la DNA.

Vot negativ
Liberalii si democratii au incercat sa-i ia apararea ministrului, spunand ca in CSM sunt multe persoane contestate si ca acest organism nu poate avea competente de a numi procurorii cu functii de conducere. Pentru a nu risca modificarea legii in sensul dorit de PC si opozitie, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a cerut vot cu apel nominal. Proiectul a intrunit 156 voturi pentru, 100 contra (PNL si PD)si 8 abtineri, insuficiente pentru adoptarea unei legi organice. Au lipsit doar 10 voturi pentru ca Macovei sa ramana fara posibilitatea de a-si desemna procurorii. Totusi liderul PC Sergiu Andon este convins ca proiectul conservatorilor va trece la Senat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.