Termenele prea scurte impuse de Ministerul Muncii pentru depunerea declaratiilor de catre persoanele cu venituri reduse i-ar putea lasa fara aceste facilitati pe multi dintre cei 6 milioane de beneficiari ai ajutoarelor pentru incalzire. In plus, no

Termenele prea scurte impuse de Ministerul Muncii pentru depunerea declaratiilor de catre persoanele cu venituri reduse i-ar putea lasa fara aceste facilitati pe multi dintre cei 6 milioane de beneficiari ai ajutoarelor pentru incalzire. In plus, normele metodologice ale ordonantei sunt pline de ambiguitati, fapt care va crea un adevarat haos in aplicarea actului normativ.

Ministerul Muncii a publicat pe site-ul institutiei proiectul de hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr.5/2003, cu modificarile ulterioare, privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei. Lectura acestui act normativ este pur si simplu halucinanta, avand in vedere contradictiile dintre termene, precum si „stufosenia“ modalitatii de aplicare a acestuia. Dupa ce in nota de fundamentare a hotararii se reaminteste motivatia elaborarii unui astfel de act normativ, legata de apropiata explozie a tarifelor la energia termica din aceasta iarna, se trece la precizari privind compensarea. Astfel, factura la energie termica va fi compensata in proportie de 100% cand venitul persoanei singure este de 1.250.000 lei, urmand ca procentul sa s cada, in functie de venituri, pana la o compensare de 20%, in cazul persoanelor cu venituri intre 4.400.000 si 5.000.000 lei.
Ajutorul efectiv se va calcula, de catre furnizor, prin inmultirea compensarii procentuale cu cifra consumului defalcat de asociatia de proprietari si cu pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre furnizor. Totodata, ajutorul maxim lunar stabilit de primar se calculeaza prin inmultirea compensarii procentuale cu cifra consumului maxim lunar stabilit pe tip de apartament si in functie de zona de temperatura si cu pretul local de referinta.

Termene confuze
Potrivit proiectului de hotarare, formularele continand cererile si declaratiile pe propria raspundere trebuie transmise de catre primarii furnizorilor de energie termica pana la data de 15 septembrie. Pe baza cererilor si declaratiilor pe propria raspundere completate de catre familiile si persoanele singure, primarii vor emite dispozitii privind acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu energie termica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.