"Lumea nu va mai fi niciodata aceeasi": se implinesc cinci ani de la acea zi de septembrie cand America, si odata cu ea restul lumii, asista, fara a-si putea crede ochilor, la imaginile de cosmar ale celor doi colosi din inima Manhattanului invaluiti
"Lumea nu va mai fi niciodata aceeasi": se implinesc cinci ani de la acea zi de septembrie cand America, si odata cu ea restul lumii, asista, fara a-si putea crede ochilor, la imaginile de cosmar ale celor doi colosi din inima Manhattanului invaluiti in nori gigantici de flacari si fum, in timp ce de la etajele de sus niste mogaldete sareau in gol pentru a nu fi mistuite de parjolul naprasnic stiind ca, jos ii asteapta o moarte la fel de sigura, dar macar mai putin nemiloasa...
Un mare ziar american a deschis o ancheta, "Unde te aflai in 11 septembrie?", invitandu-si cititorii sa descrie unde erau si ce au simtit cand s-a produs atentatul terorist de la World Trade Center si cel, din fericire nu atat de ucigator, de la Pentagon. Impresiile lor vor fi publicate in paginile ziarului si apoi vor fi stranse intr-un volum masiv, care va ramane ca o marturie a celor intamplate pentru contemporani si pentru generatiile viitoare. Este doar unul din nenumaratele proiecte, volume cu caracter documentar ori de semifictiune, premiere cinematografice, emisiuni de televiziune s.a.m.d. care isi propun sa reconstituie diferitele etape ale tragediei si sa descifreze resorturile, multe din ele inca ascunse, ale unui eveniment ce a zguduit planeta si sa readuca la lumina fapte mai mult sau mai putin cunoscute de eroism si sacrificiu de sine.
Dintre ele se desprinde pentru valoarea sa exceptionala volumul The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11 - Turnul: Al-Qaeda si drumul spre 11/9 (cand e vorba de consemnarea unei date in engleza luna precede zilei, invers ca in romana). Autorul Lawrence Wright este un reporter de elita al publicatiei The New Yorker, unde au si aparut fragmente ale cartii. El a intreprins o tenace munca de teren, a rascolit documente, a fortat usi ce s-au lasat uneori greu deschise, recurgand la unelte de investigatie de o extraordinara diversitate. A rezultat o scriere, pe care nu o poti lasa din mana pana nu o termini, despre infruntarea de la distanta, fara ca unii sa stie despre ceilalti, dintre un mic grup de indivizi fanatizati, ce si-au propus sa distruga simbolul trufas al celei mai mari puteri planetare si un alt grup de barbati si femei, convinsi ca un asemenea plan este in plina desfasurare si incercand cu disperare sa-l impedice, fara a gasi, din pacate, ascultarea si sprijinul cuvenit din partea celor in drept.
Riguros documentata, cartea urmareste pas cu pas aceasta infruntare care opune personaje reale, dar care par desprinse din pana unui Dan Brown, ori a altui autor de literatura cu iz politist. De o parte, liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, mana sa dreapta, Ayman al-Zawahiri, apoi liderul talibanilor afgani, mullahul Muhammad Omar, cel care le-a oferit generoasa gazduire, in fine executantii propriu-zisi ai planului, in frunte cu Mohamed Atta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.