Programul "Zilele Mircea Eliade in comunitatile romanesti de pretutindeni", finantat de Institutul Cultural Roman (ICR), va debuta la Cahul, in Republica Moldova, langa granita cu Romania, anunta Mediafax.
Evenimentul, organizat in parteneriat
Programul "Zilele Mircea Eliade in comunitatile romanesti de pretutindeni", finantat de Institutul Cultural Roman (ICR), va debuta la Cahul, in Republica Moldova, langa granita cu Romania, anunta Mediafax.
Evenimentul, organizat in parteneriat de ICR si Asociatia pentru Cooperare si Comunicare Democratica "Dialog" din Cahul se va defasura in septembrie si octombrie.
Potrivit datelor furnizate de ICR, "Zilele Mircea Eliade la Cahul" vor debuta prin concursul de eseuri "Mircea Eliade si cultura romaneasca in cadrul culturii universale", desfasurat intre 4 si 25 septembrie. Concursul de eseuri se adreseaza studentilor institutiilor de invatamant superior din Republica Moldova.
A doua parte a proiectului se va desfasura incepand cu 20 octombrie, odata cu organizarea conferintei stiintifice "Mircea Eliade - un geniu al istoriei, filosofiei si creatiei literare". Eseurile premiate la concurs vor fi publicate in culegerea de comunicari a conferintei.
"Zilele Mircea Eliade la Cahul" se numara printre cele sapte proiecte desemnate castigatoare la concursul lansat de ICR in luna mai, pentru promovarea lui Eliade in comunitatile romanesti din SUA, Republica Moldova, Austria, Italia, Cehia, Ungaria si Franta.
Cu un buget initial de 10.000 euro, 2.000 euro pentru fiecare eveniment, ICR a aprobat proiectului o suplimentare de 4.000 de euro.
Nascut pe 9 martie 1907 si naturalizat cetatean american in 1966, Mircea Eliade a fost scriitor, filozof si istoric al religiilor. Profesor la Universitatea din Chicago din 1957, Eliade si-a construit o serioasa formatie filozofica inca din Romania. Mircea Eliade a primit titlul de Doctor Honoris Causa al multor universitati din Franta, SUA, Anglia, Belgia, Argentina, precum si mai multe premii din partea unor institutii prestigioase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.