Cel mai important simptom in bolile oculare este scaderea vederii. Diminuarea sau scaderea vederii poate sa fie pentru distanta (cum se intampla in miopie) sau pentru aproape (cum este in hipermetropie).

Acuitatea vizuala se poate reduc

Cel mai important simptom in bolile oculare este scaderea vederii. Diminuarea sau scaderea vederii poate sa fie pentru distanta (cum se intampla in miopie) sau pentru aproape (cum este in hipermetropie).

Acuitatea vizuala se poate reduce, in cazul varstnicilor, in unele afectiuni oculare pana la numaratul degetelor in fata ochiului sau chiar pana la perceperea luminii in unele afectiuni evolutive cum sunt cataracta matura, leziunile retiniene vasculare, atingerile nervului optic etc. In cazul unor boli necunoscute de pacient sau netratate, se poate pierde total vederea (adica sa nu se mai perceapa nici lumina in cazuri grave cu atrofie de nerv optic cum se intampla in glaucomul neglijat). Tot ca modificari ale acuitatii vizuale poate sa apara dublarea imaginii (diplopia), care este foarte jenanta si care survine in unele afectiuni ale muschilor extrinseci oculari, in paralizii date de cauze diferite: inflamatorii, vasculare, tumorale sau hemoragie.

Un alt simptom important este durerea oculara, care se manifesta sub diferite forme: intepatura, usturime, jena in miscarile globului ocular, senzatie de corp strain, senzatie de uscare a oc hiului etc. Durerea poate sa mai imbrace aspect global, adica sa cuprinda intreg ochiul si chiar sa iradieze la formatiunile anexe perioculare.

Manifestarea ei subiectiva este in raport cu etiologia (cauza) care a declansat-o: corpii straini, conjunctivali si corneeni, plagile oculare, traumatismele (loviturile oculare), inflamatiile conjunctivei, ulcerele corneene, iritele, glaucomul acut etc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.