Incepem astazi o expunere despre Informator, aceasta unealta de baza a Securitatii, denigrata de unii, justificata de altii.
Munca efectiva pe dosar ne-a facut sa acumulam o experienta care nu se regaseste in nici o carte - nu exista nici un curs
Incepem astazi o expunere despre Informator, aceasta unealta de baza a Securitatii, denigrata de unii, justificata de altii.
Munca efectiva pe dosar ne-a facut sa acumulam o experienta care nu se regaseste in nici o carte - nu exista nici un curs de citire a dosarului - experienta pe care am vrea sa o impartasim, tocmai din dorinta de a deconspira metodele Securitatii.
Au existat si vor exista intotdeauna informatori, in toate tarile, indiferent de nivelul lor de democratie. Problema apare atunci cand acestia sunt folositi in actiuni ce incalca drepturile omului, cand prin dirijarea lor si prin exploatarea informatiilor furnizate de ei se inabusesc orice reactii de opozitie la adresa unui regim opresiv, totalitar. Fara acesti colaboratori munca Securitatii nu ar fi fost atat de prolifica, iar controlul exercitat de organele de Securitate s-ar fi oprit la nivele superioare. "Ajutorul" pe care l-au oferit informatorii, punandu-se in slujba Securitatii, prin semnarea (sau nu) a unui angajament, a permis intruziunea Securitatii tot mai adanc in viata sociala si privata a oamenilor.
Persoana ce colabora cu Securitatea era numita sursa, persoana de incredere, colaborator, informator calificat/necalificat, agent, rezident, gazda-casa de intalniri. In anumite perioade de timp, aceste calificative conturau o ierarhie a retelei informative. Persoanelor recrutate de Securitate (ca si celor urmarite) li se dadea ca pseudonim un nume (diferit de cel real) si care in dosar apare intre ghilimele. Diferenta consta in faptul ca informatorii isi puteau alege numele conspirativ, de comun acord cu ofiterul, pe cand persoana urmarita nici macar nu stia ca are un astfel de nume.
Iata Mai jos cateva tipologii si definitii ale modului in care o persoana putea colabora cu Securitatea
Candidat persoana vizata de Securitate in vederea atragerii la colaborare si a integrarii sale in reteaua informativa.

Persoana de sprijin persoana care, pe baza instructajului facut de cadrele Securitatii, realiza sarcini de supraveghere informativa, filaj, investigatii, tehnica operativa, transmisiuni etc. Se recruta indeosebi pentru asigurarea securitatii obiectivelor economice, a zonelor vizate de organizatii extremist-teroriste, la frontiere si in mari colectivitati.

Persoane oficiale/persoane de incredere persoane care furnizeaza informatii organelor de Securitate, fara a colabora in mod organizat si constant cu Securitatea si fara a avea un nume conspirativ, datorita pozitiei ocupate in societate (membrii de partid, nomenclaturisti, personalitati).

Gazda-casa de intalniri persoana care accepta sa puna la dispozitie in mod secret o incapere din locuinta sa ori de la locul de munca, pentru realizarea de intalniri intre ofiterii de securitate si informatori, persoane de sprijin sau rezidenti. In aceasta categorie se regasesc persoanele care nu aveau familie sau care lipseau de la domiciliu perioade mari de timp, cum ar fi: soferii de cursa lunga, mecanicii de tren, aviatorii, marinarii etc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.