In "malaxorul" campaniei de deconspirare a Securitatii a intrat si Casa Regala. Numele AS Principele Radu apare pe o lista descoperita, in decembrie 1989, la sediul Comitetului Judetean PCR Iasi. Disidentul Liviu Antonesei a declarat ca fostul actor
In "malaxorul" campaniei de deconspirare a Securitatii a intrat si Casa Regala. Numele AS Principele Radu apare pe o lista descoperita, in decembrie 1989, la sediul Comitetului Judetean PCR Iasi. Disidentul Liviu Antonesei a declarat ca fostul actor al Teatrului National putea fi "colaborator, persoana care a calatorit in strainatate sau un nevinovat pus din oficiu de vreun securist, ca sa-si faca norma". Printul Radu este hotarat sa lamureasca aceasta situatie.
- Cand v-ati intalnit cu Securitatea?
- In 1986, cand eram actor la Teatrul National din Iasi, s-a pus problema unui turneu in Israel, realizat in afara teatrului, cu doi mari actori din Bucuresti, Olga Tudorache si Victor Rebengiuc. Din acest motiv, cu doua sau trei luni inainte, am fost invitat la Securitate, unde mi s-a propus, cat se poate de politicos, colaborarea. Mi s-au solicitat in special informatii externe. Eu am spus ca imi pare rau, dar nu pot face doua profesii in acelasi timp. si ca nu am calitatile necesare pentru asa ceva. Nu a insistat. Securistul, care s-a prezentat "capitanul Georgescu", mi-a multumit pentru vizita, a pus punct discutiei, insistand ca aceasta decizie nu va afecta plecarea mea in turneu. Asta nu inseamna ca nu mi-a fost frica din cauza refuzului.
- Cum ati gasit sediul Securitatii?
- M-a trimis securistul din teatru. In vederea plecarii in Israel, mi-a spus: trebuie sa ai o discutie. Era o persoana notorie, colonelul Ionescu, care fusese intr-o pozitie foarte mare in Securitatea din Iasi si ajunsese consilier juridic al teatrului. In acea vreme nu era usor. N-am dormit toata noaptea, a doua zi mi-am anuntat parintii unde sunt chemat, caci nu se stia niciodata ce urmeaza.
- Daca propunerea ar fi venit in alta perioada, ati fi acceptat?
- Ar trebui ca societatea romaneasca sa inceteze cu ipocrizia. Ma asteptam sa fiu chemat, pentru ca toti cei care reprezentau ceva stiau ca exista acest risc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.