Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a inaugurat, sambata, uzina de productie de apa grea de la Arak, din centrul Iranului, care va deservi un controversat reactor nuclear construit in apropiere. Cu aceasta ocazie, presedintele Ahmadinejad a rea
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a inaugurat, sambata, uzina de productie de apa grea de la Arak, din centrul Iranului, care va deservi un controversat reactor nuclear construit in apropiere. Cu aceasta ocazie, presedintele Ahmadinejad a reafirmat ca Teheranul nu va renunta la dreptul sau la tehnologie nucleara, in ciuda temerilor Occidentului privind intentia Iranului de a produce bomba atomica. "Iranul nu este o amenintare pentru nimeni, nici chiar pentru regimul sionist", a afirmat liderul de la Teheran, referindu-se la Israel. Apa grea va fi folosita ca lichid de racire si moderare a activitatii reactorului experimental de 40 MW, a carui constructie va fi incheiata in 2009, informeaza Mediafax. Complexul de la Arak este protejat de baterii antiaeriene, fiind inconjurat de un gard de sarma ghimpata, inalt de patru metri. Fotografilor si cameramanilor li s-a cerut sa nu realizeze imagini.
Test cu racheta cu raza lunga de actiune
In acelasi timp, Iranul a testat, ieri, o racheta cu raza lunga de actiune, lansata de pe un submarin aflat in Golf, in cadrul aplicatiilor militare incepute in cursul lunii august, a anuntat televiziunea de stat de la Teheran. In cursul aplicatiilor, demarate la 19 august, au fost lansate rachete tactice si ca urmeaza sa fie testate si rachete sol-mare. Analistii militari considera exercitiile drept o amenintare putin voalata, regimul de la Teheran sugerand ca Iranul poate intrerupe caile vitale de alimentare cu petrol in cazul in care disputa nucleara va fi escaladata.
Din nou insa Occidentul va privi evenimentul de la Arak drept un nou act de sfidare, avand in vedere ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a cerut Iranului, intr-o rezolutie adoptata in februarie, "sa reconsidere" planurile de constructie a reactorului, ce va produce cantitati importante de plutoniu care poate fi folosit pentru producerea unei bombe atomice. In plus, Consiliul de Securitate al ONU a cerut Teheranului sa aplice prevederile rezolutiei pana la 31 august, amenintand ca, in caz contrar, va impune sanctiuni impotriva Iranului. In paralel, cotidianul Los Angeles Times a anuntat ca Washingtonul pare dispus sa formeze o coalitie independenta pentru a bloca bunurile iraniene din strainatate si a restrictiona relatiile comerciale. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.