Vineri, presedintele francez Jacques Chirac si premierul german Angela Merkel au avut o intalnire la varf pentru a discuta principalele teme de interes pentru Uniunea
Europeana la ora actuala. Reuniunea celor doi sefi de stat continua traditi
Vineri, presedintele francez Jacques Chirac si premierul german Angela Merkel au avut o intalnire la varf pentru a discuta principalele teme de interes pentru Uniunea
Europeana la ora actuala. Reuniunea celor doi sefi de stat continua traditia legaturilor stranse dintre Franta si Germania, care de obicei dau directia politicilor europene.
De multe ori, se vorbeste despre duo-ul franco-german drept motorul Uniunii Europene, mai ales ca de obicei conducerea celor doua tari a mentinut o orientare pro-europeana. Un alt pol in Uniunea Europeana este reprezentat de Marea Britanie, care insa de obicei mentine apropierea de Statele Unite si exprima o oarecare reticenta in ceea ce priveste integrarea prea pronuntata.
Vineri, la ora pranzului, Chirac si Merkel au organizat o conferinta de presa pentru a informa publicul despre ce au discutat in prima parte a zilei. In plus, ei au anticipat si principalele subiecte de discutie pentru pranzul de lucru, dar si pentru reuniunea Consiliului Ministrilor de Externe ai statelor europene, care a avut loc vineri dupa-amiaza la Bruxelles.
Principala tema discutata de cei doi a fost situatia din Orientul Mijlociu. In primul rand, este vorba despre participarea militara a celor doua state europene la forta ONU de mentinere a pacii in Liban. Cei doi sefi de stat si-au exprimat angajamentul de a colabora la retragerea trupelor israeliene si instalarea armatei libaneze la granita de sud a tarii. Merkel a declarat ca Germania a asigurat partea navala a trupelor de pace, iar Chirac a explicat ca Franta isi va asuma conducerea FINUL, mai ales dupa ce a obtinut garantiile solicitate de la Kofi Annan si ceilalti reprezentanti ONU responsabili cu trupele de mentinere a pacii. Cei doi sefi de stat au mai adaugat ca mai multe decizii vor fi luate de ministrii lor de Externe.
Merkel a mai explicat ca cele doua parti sunt convinse ca numai trupe de mentinere a pacii nu sunt suficiente pentru stabilizarea regiunii si ca este necesar sa se gaseasca raspunsuri politice mai complexe pentru o pace de durata. Statele europene, a mai adaugat ea, se vor implica in gasirea acestor raspunsuri.
Jacques Chirac a relatat ca s-a discutat si situatia din Fasia Gaza, exprimand si parerea ca rapirea liderilor palestinieni de catre trupele israeliene nu este o masura constructiva in solutionarea conflictului. In fine, cei doi lideri s-au declarat usor nelamuriti de replica data de Iran la ultimatumul Consiliului de Securitate.
Totusi, ei au spus ca isi pun increderea in negociatorii ONU trimisi la fata locului pentru cautarea unor cai de dialog in aceasta dilema. Angela Merkel s-a referit in special la sprijinul pe care cele doua tari vor sa il acorde fortei ONU prezente in Congo, in vederea asigurarii unor alegeri libere si democratice. Revenind la problemele europene, cei doi au spus ca au discutat reforme institutionale care urmeaza sa fie promovate in timpul presedintiei germane a UE, care va incepe dupa cea curenta finlandeza. De asemenea, cei doi sefi de stat au abordat problema capacitatii de extindere a Uniunii, precizand ca multe dintre aceste detalii vor fi clarificate in timpul summitului franco-german care va avea loc pe 12 octombrie si care va avea ca teme principale integrarea europeana, egalitatea sanselor, cooperarea europeana, precum si termenele limita pentru UE.
Angela Merkel a reafirmat angajamentul celor doua state de a-si intari economiile conform Agendei Lisabona, in vederea transformarii economiei UE in cea mai competitiva din lume. Poate cel mai reprezentativ insa a fost inceputul discursului lui Merkel.
Aceasta a vorbit despre participarea sa la comemorarea a 62 de ani de la eliberarea Parisului la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Participarea sa la acest moment deosebit de emotionant, a explicat cancelarul, este o confirmare a prieteniei dintre Franta si Germania, precum si a succesului procesului european de a vindeca ranile celui de-al doilea razboi mondial.
Intr-adevar, summitul de vineri a confirmat acest lucru, la fel cum a confirmat si ponderea foarte mare pe care o are axa Paris- Berlin in luarea deciziilor privitoare la viitorul european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.