Ar putea lua bani frumosi pe terenurile pe care se afla fermele sale. S-ar putea ca unii sa-si fi facut astfel socoteala. Poate ca altii chiar au incercat sa-l forteze sa vanda pe nimic un patrimoniu vast si bine amplasat. A trait un cosmar si nu vre

Ar putea lua bani frumosi pe terenurile pe care se afla fermele sale. S-ar putea ca unii sa-si fi facut astfel socoteala. Poate ca altii chiar au incercat sa-l forteze sa vanda pe nimic un patrimoniu vast si bine amplasat. A trait un cosmar si nu vrea sa-l uite. A pornit pe un drum. Pe acelasi pe care vrea sa mearga mai departe.

Peste 600.000 de pui au fost eutanasiati pe platforma avicola Codlea in luna mai. Fermele de aici, lovite de ceea ce stim ca a fost gripa aviara, pareau irevocabil puse pe butuci.
AU SUPRAVIETUIT! Intre timp insa, societatile cu cea mai mare campanie negativa, dusa impotriva lor, chiar de autoritatile romane, pe bani publici, Patiprod si Avicod, se intorc pe piata, rebranduite. Peste cateva zile veti avea sansa sa gustati din fratii de mama si tata ai curcanilor gasiti tapi ispasitori pentru reizbucnirea focarelor de gripa aviara in Romania. Vreo 2.000 de curcani din lotul ""criminal"" vor fi sacrificati si vor lua calea galantarelor. Au supravietuit intr-o ferma mai mica, declarata, la vremea aceea, ca fiind nevirusata. Au supravietuit foametei care i-a amenintat pe vremea cand Patiprod trecea prin cele mai grele momente: arestari, imposibilitatea de a-si desfasura activitatea, pe motiv ca armata inconjurase locul si nu lasa pe nimeni sa intre sau sa iasa - nici macar pentru a achizitiona hrana pentru pasari. Intre timp, intr-una dintre fermele reamenajate, pui de gaina asteapta ca, peste o luna, sa fie sacrificati. Se vor intoarce pe piata sub o noua denumire, pentru a se evita asocierea negativa cu Patiprod. Dar pe eticheta se va preciza locul de provenienta: Codlea.
VAR SI RUGINA. Pentru a isi reface efectivul si a duce afacerea inapoi unde a fost, George Catalin Munteanu, copatronul Patiprod, spune ca are nevoie de un an. Doi barbati stropesc curtea fermei-focar cu var. Tanarul Munteanu ne explica: ""Aici am o suprafata de peste 60.000 mp. O sa vedeti insa in spate, unde am cele patru hale amenajate pentru pasari, ce bine arata. Nu toate aceste cladiri ma intereseaza deocamdata"". Intinde mana spre dreapta, unde, dupa gardul de sarma, se vad ramase in picioare resturi ruginite ale unor vechi structuri de fier - foste silozuri pentru hrana. ""Toti ziaristii care au venit au filmat de pe langa gard mizeriile alea. Se intelegea ca asa arata fermele mele. Nu ne lasa nimeni sa intram sa filmam, sa se vada cum arata de fapt ferma..."" Se opreste o clipa din explicatii, coplesit inca de amintirile acelei perioade. ""Daca ma enervam, vindeam tot acest teren care este in intravilanul Codlea si la DN 1, intre Brasov si Fagaras, si cu banii luati imi plateam datoriile la banca, terminam cu povestea asta si traiam din dobanzi. Dar nu se poate. Fermele astea sunt viata mea. Familia mea de aici se hraneste.""
RECONSTRUCTIE. Cele patru hale in care Patiprod si-a desfasurat activitatea pana la mijlocul lunii mai sunt zugravite, vopsite, dotate cu aparatura inscriptionata de un lider mondial in domeniu. Munteanu se opreste langa un tablou electric. ""Vedeti aici trei sigurante? Una este mai noua. Ei bine, aceea a sarit in noaptea in care au murit 14.000 de curcani. Din cauza acestei sigurante, sistemul de aerisire s-a blocat, temperatura in hala a crescut pana la 48,7 grade Celsius, iar curcanii s-au calcat in picioare, inghesuindu-se sa respire pe sub usa."" Barbatul inlemneste o clipa (nu mai mult) in usa grajdului care i-a atras faima de ""criminal"". Scund de inaltime, dar solid, ca o aripa a unei echipe de rugby, cu ochii albastri si zambet larg, tanarul nu este genul de om care sa nu-si duca planurile la capat.

PAGUBE SI LEGI STIRBE

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.