Romania se confrunta cu o problema demografica. Populatia s-a redus cu peste un milion de persoane din 1992, iar prognozele arata o scadere cu aproape 2 milioane pana in 2020, in special in randul tinerilor (0-24 de ani). Natalitatea s-a redus, numar
Romania se confrunta cu o problema demografica. Populatia s-a redus cu peste un milion de persoane din 1992, iar prognozele arata o scadere cu aproape 2 milioane pana in 2020, in special in randul tinerilor (0-24 de ani). Natalitatea s-a redus, numarul tinerilor (0-14 ani) a scazut de la 22,7%, in 1992, la 15,9%, in 2005, iar cel a varstnicilor peste 65 de ani a crescut de la 11%, in 1992, la 14,7%, in 2005. Aceasta tendinta va continua. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de expertii din administratia romaneasca, in urma unei analize a Comisiei Europene, care a lansat o carte verde privind demografia la nivel european. Ministerul Integrarii Europene a lansat un proces de consultare la nivel de experti, finalizata cu un raport elaborat sub coordonarea Comisiei Nationale de Prognoza. Acesta incearca sa raspunda unor intrebari privind modul de solutionare a problemelor demografice in Romania, in contextul politicilor europene in acest domeniu, se arata intr-un comunicat al MIE. Uniunea Europeana se confrunta cu acelasi gen de probleme demografice. In 2003, cresterea naturala a populatiei a fost de numai 0,04% pe an si toate noile state membre, cu exceptia Maltei si Ciprului, s-au confruntat cu o scadere de populatie. Natalitatea este mult sub nivelul de 2,1 copii/femeie, care ar putea asigura echilibrul sporului natural.

Cauzele scaderii natalitatii
Dificultatile in gasirea unei locuinte, problemele de pe piata muncii, schimbarea modului de viata si de munca, precum si varsta mai inaintata a parintilor la nasterea primului copil contribuie la reducerea sporului natural.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.