Fosta Securitate a reprezentat unul dintre subiectele cele mai fierbinti dezbatute de liberali la sfarsit de saptamana. Liberalul Marius Oprea a anuntat sambata, la Scoala de vara a TNL desfasurata la Mamaia, ca Institutul pentru Cercetarea Crimelor
Fosta Securitate a reprezentat unul dintre subiectele cele mai fierbinti dezbatute de liberali la sfarsit de saptamana. Liberalul Marius Oprea a anuntat sambata, la Scoala de vara a TNL desfasurata la Mamaia, ca Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului va depune plangere la Parchetul Militar impotriva fostilor ofiteri de securitate care au racolat minori. Oprea a spus ca va sesiza autoritatile in baza unor probe legate de securisti care au racolat copii cu varste cuprinse intre noua si 11 ani. "Vreau sa vad un securist in inchisoare. Pana acum nu am vazut nici unul, il vedem in schimb pe generalul Plesita cum ne da lectii de moralitate la televizor", a comentat vehement Oprea.
Iliescu trebuie chemat la audieri
Pe de alta parte, acesta a declarat ca nu intelege de ce pesedistul Ion Iliescu nu este chemat la audieri la CNSAS, tinand cont de pozitia pe care acesta a ocupat-o in structurile regimului comunist, cand "nu se ocupa cu cultivatul florilor in Piata Universitatii, ci cu represiunea". "Securitatea nu a murit. Nu exista un decret de desfiintare a PCR; el a devenit FSN. Cum putem sa spunem ca a disparut comunismul in Romania? Ma intreb cu stupoare de ce Ion Iliescu nu este audiat la CNSAS. Din calitatea de prim-secretar, a coordonat Securitatea din Iasi", a afirmat Oprea, opinand ca "Iliescu ar trebui sa-si puna singur catuse si sa vina la Parchet". Referindu-se si la colega de partid a lui Ion Iliescu, Rodica Stanoiu, istoricul a spus ca, desi nu a vazut dosarul acesteia, stie ca a fost informator al Securitatii, avand numele de cod Paula. El a mai aratat ca toti liberalii care au avut angajament la Securitate ar trebui sa fie exclusi din partid. In categoria membrilor PNL care ar trebui pedepsiti istoricul l-a inclus chiar si pe prietenul sau, deputatul de Brasov Ioan Ghise asupra caruia planeaza anumite suspiciuni ca ar fi colaborat cu Securitatea. In ceea ce priveste excluderea Monei Musca din PNL, Oprea a afirmat ca masura trebuie sa fie unitara pentru toti. "Daca am dat-o afara pe Mona Musca, sa-i dam pe toti cei care au facut ca Mona Musca. Eu am ajuns membru PNL, in urma cu patru ani, datorita lui Ioan Ghise. Ei bine, bunul meu prieten risca sa fie exclus din partid, dar nu putem merge cu jumatati de masura. Nu-l putem ierta pe Ghise si pedepsi pe Mona", a completat istoricul liberal.
Legea lustratiei, nu e constitutionala
Marius Oprea a mai declarat ca astazi va propune conducerii PNL introducerea prevederilor Legii lustratiei in Legea de organizare a CNSAS. De altfel, si presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a calificat drept neconstitutionala legea lustratiei. "Am certitudinea ca s-au facut mari eforturi pentru ca Legea Lustratiei sa fie adoptata in Senat intr-o astfel de forma incat ea sa nu poata fi aplicata. Sper insa ca la Camera Deputatilor, legea sa fie modificata", a comentat Olteanu, exprimandu-si totodata speranta ca legea sa fie devina aplicabila pana in toamna. Olteanu s-a referit la prevederile care spun ca legea se aplica o data cu intrarea ei in vigoare, ceea ce inseamna ca cei vizati trebuie sa demisioneze si apoi sa nu mai aiba dreptul de a mai candida.
Oprea inlocuit de Olaru la CNI
Liberalul Marius Oprea va fi inlocuit de istoricul Stejarel Olaru in CNI, care se va reuni astazi in sedinta. Schimbarea lui Oprea cu Olaru, in calitate de reprezentant al premierului in CNI, a fost determinata, potrivit unor surse liberale, de faptul ca istoricul nu a obtinut certificatul ORNISS. Stejarel Olaru insa a intrat de curand in posesia acestui certificat, care-i permite accesul la informatii strict secrete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.