Filmul lui Radu Muntean, singura productie romaneasca care a concurat si in sectiunea principala, a obtinut, vineri seara, premiul acordat de CICAE - Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai - la Festivalul de la Sarajevo. Festivalul
Filmul lui Radu Muntean, singura productie romaneasca care a concurat si in sectiunea principala, a obtinut, vineri seara, premiul acordat de CICAE - Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai - la Festivalul de la Sarajevo. Festivalul care s-a desfasurat in perioada 18 - 26 august, a fost a adevarata rampa de lansare pentru regizorii romani. Dupa ce lungmetrajul de debut, al regizorului Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?" (premiat la Cannes cu Camera d´Or si la TIFF) a deschis festivalul, fiind proiectat chiar in seara de deschidere a celei de-a 12-a editii a festivalului, in afara competitiei, Radu Muntean si Catalin Mitulescu au fost printre preferatii juriului cu filmele "Hartia va fi albastra" si "Un balon in forma de inima", prezent in sectiunea paralela, necompetitiva "Regional Off Programme". Mitulescu a mai participat in festival cu lungmetrajul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (premiat la Cannes).
Partener al Festivalului de la Sarajevo, CICAE a decernat, cu o zi inainte de finalul editiei, un premiu pentru cel mai bun film din competitia de lungmetraje, precizeaza Mediafax, premiul obtinut de filmul lui Muntean insemnand si sprijin pentru distribuirea filmelor romanesti in Europa.
Al doilea lungmetraj din cariera lui Radu Muntean, dupa "Furia" (2003), a fost desemnat castigator de un juriu format din Chiara Barbo (critic de film), Astrid Kuehl (co-director al Festivalului International de Scurtmetraje de la Hamburg) si Olivier Gicart (responsabil de afaceri culturale in Hainaut, Belgia).
CICAE a fost creata in 1955 pentru a sprijini salile de cinema ce programeaza filme de autor si pentru a favoriza circulatia acestor filme in diferite tari. In prezent, confederatia regrupeaza circa 3.000 de ecrane de cinema din Franta, Italia, Germania, Elvetia, Ungaria, Belgia, Mexic, Austria, Spania, precizeaza sursa citata.
"Hartia va fi albastra" il are ca protagonist pe Costi Andronescu, un tanar recrut prins de Revolutie cu doar trei luni inainte de eliberare. Dupa atatia ani de dictatura, el crede ca misiunea oricarui roman este sa lupte impotriva teroristilor. Prin urmare, fuge sa lupte la Televiziune. In noaptea de 22 spre 23 decembrie, Costi, alti soldati, tineri demonstranti deveniti brusc revolutionari, cadre militare formeaza un grup de oameni debusolati. Filmul a avut premiera mondiala la Locarno, la inceputul lunii august, iar in 13 octombrie va intra in cinematografele romanesti.
"Un balon in forma de inima", cel de-al doilea lungmetraj al lui Catalin Mitulescu, care va incepe sa ruleze in cinematografele romanesti in 15 septembrie, a fost de asemenea laureatul serii. Proiectul lui Mitulescu a primit din partea CineLink - piata anuala de coproductii si workshop de dezvoltare de proiecte a Festivalului de la Sarajevo - unul dintre cele trei premii in valoare de 10.000 de euro. Juriul a fost impresionat de "felul in care povestea descrie cu real talent evolutia celor doua personaje principale", subliniaza sursa citata. "Un balon in forma de inima" este o poveste de dragoste, intre un hot de buzunare si o camerista, la un hotel de pe plaja, din Constanta. Principalele criterii ale acordarii premiilor au fost potentialul artistic si fezabilitatea proiectului, iar pe langa premiile in bani, cele trei proiecte premiate de CineLink vor primi fiecare servicii in valoare de 2.500 de euro la un studio din Viena.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.