Cercetat rand pe rand de comisarii Garzii Financiare, Curtea de Conturi, ofiteri de politie de la Fraude Economice si procurori si amendat de CNA cu sute de milioane lei, omul de afaceri galatean Catalin Chelu a ajuns sa se judece cu Autoritatea Nati

Cercetat rand pe rand de comisarii Garzii Financiare, Curtea de Conturi, ofiteri de politie de la Fraude Economice si procurori si amendat de CNA cu sute de milioane lei, omul de afaceri galatean Catalin Chelu a ajuns sa se judece cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) pentru ca aceasta a indraznit sa retraga firmei sale CCC Blue Telecom SA, fosta Cony Sat, dreptul de a furniza retele sau servicii de comunicatii electronice. Potrivit oficialilor ANRC, decizia a fost luata pentru ca omul de afaceri nu si-a achitat integral taxele pentru anul 2004.
Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti, Politia municipala, Consiliul Concurentei, Presedintia, ANAF, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiilor, CNA si multe alte institutii abilitate sa cerceteze bunul mers al companiilor al caror obiect de activitate este legat de comunicatii sau sa ancheteze posibilele fapte penale savarsite in activitatea acestora, au primit recent o serie de plangeri legate de firma CCC Blue Telecom SA, condusa de omul de afaceri Catalin Chelu.
Intr-una dintre acestea, inregistrata sub numarul 112/1.08.2006, se face referire la faptul ca salariati ai CCC Blue Telecom si chiar "asociatul unic al societatii" dau telefoane prin care ameninta societatile concurente ca li se vor prelua firmele si angajatii "cu sau fara acordul vostru" - cum spun semnatarii, deteriorand sau furand echipamentele din reteaua CATV. "Dincolo de mijloacele neconcurentiale pe care le foloseste in vederea construirii de retele de slaba calitate care nu respecta standardele tehnologice cerute de lege, societatea CCC Blue Telecom (fosta Cony Sat SA Galati) practica preturi de ruinare, vanzand sub costuri programele contractate spre retransmitere, pentru a acapara piata si a inlatura concurentii. Aceste practici ale firmei amintite incalca dispozitiile art. 6, lit. c si f din Legea 21/1996, ceea ce duce implicit la prejudicierea bugetului local prin neefectuarea varsamintelor", se arata in plangere, cu precizarea ca societatea functioneaza, in mai multe localitati, "fara a detine acorduri de retransmisie pentru canalele care sunt in grila", fiind somata si amendata in nenumarate randuri de catre Consiliul National al Audiovizualului (25 aprilie 2006 - 5.000 RON; 7 februarie 2006 - 5.000 RON; 19 iulie 2005 - 50.000 RON etc), pentru incalcarea dispozitiilor art. 74, alin. 3 din Legea 504/2002 cu privire la retransmiterea in grila societatii de canale TV cu care nu aveau contracte sau acorduri de retransmitere.

Amendat de CNA

Catalin Chelu a fost obligat, de catre CNA, sa plateasca numeroase amenzi si pentru alte firme ale sale. Astfel, A.S.C. Cony Sat SA a fost sanctionata, la 27 septembrie 2005, cu suma de 5.000 RON pentru retransmiterea fara aviz a nu mai putin de 16 programe, in localitatea valceana Babeni; 100 milioane lei in 26 mai 2005 pentru retransmiterea ilegala a unor programe in localitatea Nehoiu, Buzau; 50 milioane lei in 16 decembrie 2003 pentru retransmiterea ilegala a unor programe in localitatea Ghergheasa, judetul Buzau, alte 50 milioane in octombrie 2003, pentru retransmiterea ilegala a unor programe in Giurgiu si Targu Buzau; 150 milioane in 22 iulie 2003 pentru retransmiterea ilegala a unor programe in Braila etc. La fel a fost amendata si SC Lidas Prod SRL, despre care se spune ca ar apartine aceluiasi om de afaceri.
Astfel, prin decizia din 6 aprilie 2006, SC Lidas Prod SRL din localitatea Deva, judetul Hunedoara, a fost somata sa nu mai retransmita cele 13 programe care nu sunt inscrise in structura ofertei de servicii aprobata de CNA, dupa ce anterior, la 16 martie 2004, Lidas Prod din Zimnicea fusese amendata cu 50 de milioane pentru transmiterea altor 8 programe pentru care nu avea aviz si al unuia cu continut pornografic...

Drept de difuzare retras pentru 5 ani, judecat de instanta suprema

Conflicte, inca nesolutionate de justitie, au existat si cu Autoritatea Nationala de Reglementare a Comunicatiilor: la sfarsitul anului trecut, societatii CCC Blue Telecom SA i s-a retras, pentru neplata, pentru o perioada de cinci ani, dreptul de a mai furniza retele publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice. In urma solicitarii noastre, conform Legii 544/2001, ANRC ne-a informat asupra motivelor luarii deciziei nr. 1372/2005.
Redam partial informarea: "Compania CONY SAT (actuala CCC Blue Telecom) a fost autorizata la ANRC si a primit dreptul de a furniza, incepand cu data de 16 ianuarie 2003, anumite tipuri de retele publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si retele si servicii private de comunicatii electronice.
Ca urmare a calitatii astfel obtinute, compania avea obligatia de a plati, in fiecare an, un tarif de monitorizare. De asemenea, conform Deciziei presedintelui ANRC nr. 1074/2004, compania mai avea si obligatia de a contribui la fondul de serviciu universal, fond realizat prin contributia fiecarui furnizor de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de telefonie destinate publicului, cu o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 3.000.000 euro.
Deoarece compania nu a achitat integral tariful de monitorizare pentru anul 2004 si contributia pentru fondul de serviciu universal, la data de 19 august 2005, ANRC a notificat aceasta companie cu privire la intentia retragerii dreptului de a mai furniza retele sau servicii de comunicatii electronice daca in termen de 30 de zile de la primirea notificarii nu achita debitele restante.
Intrucat compania nu a dat curs notificarii respective, in sensul ca nu a achitat debitele restante, la data de 14 octombrie 2005 companiei i s-a comunicat decizia prin care i se retragea dreptul de a mai furniza retele publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice (prin Decizia presedintelui ANRC nr. 1372/2005), nemaiavand, pe o perioada de cinci ani, dreptul de a furniza serviciile pentru care se autorizase la ANRC in anul 2003.
Cony Sat a contestat in justitie decizia ANRC, solicitand anularea acesteia. Instanta de fond (Curtea de Apel Bucuresti) s-a pronuntat in favoarea companiei in ce priveste cererea acesteia de anulare a deciziei. ANRC a facut recurs, procesul aflandu-se in acest moment in derulare inaintea Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata in adresa remisa redactiei noastre.

Ce conteaza cateva zeci de mii RON, la o avere de aproape 70 milioane dolari?

Omul de afaceri Catalin Chelu este actionar la cateva zeci de societati comerciale din Oltenia, Muntenia si Moldova, printre cele mai cunoscute numarandu-se Mecanica Rotes Targoviste, Vulturul Comarnic, Vitimas Tecuci si Portelanul Dorohoi, fiind printre cei mai mari proprietari de spatii comerciale din Galati.
Omul de afaceri controleaza si o parte din actiunile SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia.
Cu o avere estimata la 65-70 milioane de dolari, Catalin Chelu este un important jucator pe piata de cablu din Romania, unde detine CCC Blue Telecom, Cony Sat, Mega Construct si Lidas Prod. CCC Blue Telecom a realizat in 2005 un profit de aproape 500.000 euro la o cifra de afaceri de 6,74 milioane euro, motiv pentru care nu ne mira faptul ca ignora somatiile si amenzile CNA. (Ce inseamna cateva sute de milioane la un asa profit!).

Anchetele

Potrivit presei centrale si locale, Catalin Chelu a fost cercetat, la un moment dat, de ofiterii Biroului Economico-Financiar Galati si procurori in legatura cu privatizarea Companiei industriale de Transport Tecuci.
Potrivit datelor furnizate de anchetatori, omul de afaceri a achizitionat pachetul de actiuni detinut de fostul FPS, angajandu-se prin contractul de vanzare-cumparare sa faca investitii din resurse proprii in perioada 1999-2001 in valoare de 289.408 dolari.
Anchetatorii l-au acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si folosire cu rea-credinta a unor bunuri apartinand societatii, dupa ce ar fi incercat, cu documente, sa dovedeasca realizarea obligatiilor contractuale prin supraevaluarea investitiilor asumate de peste 4 miliarde de lei. Producatorul de fitinguri pentru instalatii sanitare, firma Rotes Targoviste, a fost prejudiciata de Catalin Chelu dupa ce si-a "imprumutat" Megaconstruct, cu 8 miliarde ROL. Banii nu s-au mai intors in firma.
"Dupa aceeasi metoda isi imprumuta si mama din fondurile firmei targovistene cu jumatate de miliard de lei vechi, oferind in schimb 250 de tablouri estimate de el la 2 miliarde lei vechi", sustine cotidianul precizand ca omul de afaceri figureaza in listele Garzii Financiare cu o evaziune fiscala de 1,7 milioane RON.

Cine este ANRC?

ANRC este institutia independenta de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice si al serviciilor postale.
In activitatea sa, ANRC urmareste ca obiective majore: promovarea concurentei, protectia intereselor utilizatorilor finali si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura. CNA este autoritate publica autonoma, garant al interesului public in domeniul serviciilor de programe audiovizuale, care isi exercita atributiile sub controlul Parlamentului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.