Principalul eveniment al saptamanii trecute l-a reprezentat aprecierea constanta a monedei unice fata de cea nipona, care de la inceputul lui martie a castigat 5 procente.
Euro a crescut vineri la 149,79 yeni, depasirea pragului de 150 yeni de
Principalul eveniment al saptamanii trecute l-a reprezentat aprecierea constanta a monedei unice fata de cea nipona, care de la inceputul lui martie a castigat 5 procente.
Euro a crescut vineri la 149,79 yeni, depasirea pragului de 150 yeni devenind o chestiune de zile, investitorii considerand ca Banca Japoniei nu va recurge la o noua majorare a dobanzii de baza, care se situeaza la 0,25%, dupa o perioada de sase ani in care ea a fost de aproape 0%.
Mentinerea dobanzii se datoreaza faptului ca economia japoneza nu a iesit inca din perioada de deflatie. In schimb se anticipeaza ca Banca Centrala Europeana va majora rata dobanzii de baza la urmatoarea sa reuniune la 3,25%, fata de 3%, nivel stabilit luna aceasta, anticipandu-se pentru sfarsitul anului un nivel de 3,50%. Euro nu a reusit, din nou, sa isi consolideze pozitia peste pragul de 1,29 dolari, atins luni, cand a urcat la 1,2938 dolari, cel mai inalt nivel incepand cu 5 iunie, el alunecand vineri la 1,2746 dolari.
Investitorii internationali mizeaza, in continuare, pe cel putin inca o crestere, pana la sfarsitul anului, a dobanzii de baza americana, care in prezent se situeaza la 5,25%.
Fed a decis, la ultima sa reuniune, sa nu majoreze rata dobanzii de referinta, intrerupand ciclul de 17 majorari succesive inceput in iunie 2004, cand dobanda era la un minim al ultimilor 48 de ani, de 1%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.