Vom fi iarasi ce am fost...
Lavinia Sandru a prezentat documente din care rezulta ca Vadim Tudor a facut politie politica. Intr-o scrisoare trimisa lui Ceausescu, acesta isi “toarna” colegii din Uniunea Scriitorilor care au “

Vom fi iarasi ce am fost...
Lavinia Sandru a prezentat documente din care rezulta ca Vadim Tudor a facut politie politica. Intr-o scrisoare trimisa lui Ceausescu, acesta isi “toarna” colegii din Uniunea Scriitorilor care au “atacat cu violenta rara” o opera de-a sa. Intr-un raport intocmit de generalul de Securitate Aron Bordea se precizeaza ca Vadim a fost primit in audienta, la cerere, unde a vorbit de “existenta in råndul oamenilor de litere si arta a unor elemente care s-ar situa pe o pozitie disidenta, contrara politicii partidului”.

... Si mai mult decat atat
Documentele au aparut in integralitatea lor, desi noi am prezentat, luna trecuta, fragmente din originalul raportului lui Bordea care a fost incendiat la Berevoiesti. Asadar nici focul nu-i poate scapa de deconspirare pe cei care au avut legaturi cu Securitatea. De curånd, Vadim soca opinia publica afirmånd: “Lasati securistii sa vina la mine!”. Ii va fi mai greu cu Ceausescu pe care il diviniza in scrisori incheiate cu fraze de genul: “Orice s-ar intåmpla va voi glorifica int reaga mea viata!”.

Jos Mafia, sus Patria?
Vadim este aparat de reprezentantii PRM si PSD din CNSAS. Constantin Buchet spune ca raportul lui Bordea nu este semnat. Cazimir Ionescu zice ca e putin probabil ca Bordea sa fi scris note informative. Va reamintim ca e vorba de un raport. Mircea Dinescu revine cu solicitarea de reverificare a liderului PRM si spune ca isi va da demisia daca Vadim nu va ajunge in fata instantei. Aron Bordea a fost seful Directiei I DSS, iar in 1985 a semnat un raport despre Doina Cornea.

(Alexandru Mihai)

„Operatiunea Berevoiesti“ din anii '90, in cadrul careia s-ar fi ars mai multe dosare ale colaboratorilor fostei Securitati, este un subiect controversat, dar binecunoscut deja. De atunci au tot aparut in presa informatii confirmate sau nu despre identitatea acelora ale caror nume apareau in dosarele respective. Numele liderului PRM Corneliu Vadim Tudor nu este strain de intreaga poveste. In acest context, PIN continua seria deconspirarilor. Astfel, Lavinia Sandru a precizat ieri ca liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a facut politie politica si ca este un produs al sistemului securisto-comunist. In sprijinul acestor declaratii, Sandru a prezentat doua documente - o scrisoare trimisa de Vadim lui Ceausescu, in care acesta isi „toarna“ niste colegi scriitori, si un raport intocmit de fostul general de Securitate Aron Bordea, care noteaza o situatie similara. Scrisoarea lui Vadim catre fostul dictator se incheie sugestiv - „Cu deosebita dragoste si respect filial“.

Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a facut politie politica si ca s-a straduit, fara sa reuseasca, sa devina poetul de curte al familiei Ceausescu. Mai mult, ea a spus ca Vadim Tudor este produs al sistemului securisto-comunist. Reprezentanta PIN a prezentat presei un raport intocmit de seful directiei intai a Securitatii, generalul maior Bordea Aron, care vorbeste despre o intalnire cu C.V. Tudor si cu un pictor din acea perioada, Mihai Bandac, din documente reiesind ca „Vadim nu a facut altceva decat politie politica“. Conform raportului, liderul PRM semnala elemente de „extrema dreapta“ si se arata stupefiat de aparitia unui articol al lui Andrei Plesu. Sandru a aratat ca originalul actului se afla in dosarul pe care C.V. Tudor il are la CNSAS. Sandru a mai prezentat presei si o scrisoare pe care Vadim Tudor i-a adresat-o, in anul 1983, „sefului politic al Securitatii“, dictatorului Nicolae Ceausescu. El ii relateaza despre manifestarea prilejuita de lansarea unui volum de poezii la Clubul Uzinelor „23 August“, continuand cu informatii dintr-o sedinta a biroului Uniunii Scriitorilor, in care criticul literar Mircea Iorgulescu „a atacat cu o violenta rara toata aceasta manifestare“. Sandru a mai vorbit si despre un document in care liderul PRM este prezentat ca un om care s-a straduit din rasputeri sa se apropie de Nicolae Ceausescu. Liderul PIN a refuzat sa precizeze din ce zona provin documentele prezentate: „Imi e greu sa spun ca vin de la serviciile secrete“. Ea a sustinut ca dosarul lui Vadim Tudor la CNSAS mai contine si documente intocmite de inalti ofiteri ai Securitatii, in urma discutiilor cu acesta.

Talpes, in episodul urmator
Lavinia Sandru a mai declarat ca seful statului, Traian Basescu, trebuie sa faca demersuri pentru a-si publica dosarul pe care il are la Securitate, in cazul in care el exista, pentru a spulbera astfel toate suspiciunile. Mai mult, ea a precizat ca in acest mod, demersul deconspirarii va fi unul mai credibil si PIN ii sta alaturi presedintelui in acest scop. In plus, Sandru a anuntat ca vor mai fi si alte nume de politicieni care au facut politie politica, sustinand ca, in scurt timp, va vorbi si despre Ioan Talpes.

Vadim: Sandru debiteaza
Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat ca o va da in judecata pe Lavinia Sandru pentru „aberatiile debitate“ la adresa sa si ca ii va cere acesteia daune morale de 20 miliarde de lei. „Este pusa de Cozmin Gusa si de Mircea Dinescu, care sunt disperati ca si din ultimul dosar, de altfel minuscul venit la SIE, reiese ca eu am refuzat colaborarea cu Securitatea“, a sustinut Corneliu Vadim Tudor, conform Mediafax.
El a afirmat ca n-a semnat niciodata nici un angajament si nici note informative. „Documentul prezentat de ea exista in dosarul meu de urmarire, dar generalul Aron Bordea a spus public inca din 2004 ca el nu recunoaste si ca atunci cand am fost la el in vizita, la rugamintea pictorului Mihai Bandac si am baut o cafea, am discutat cu totul alte subiecte“, a spus Vadim Tudor. Liderul PRM a mai precizat ca „pentru o fosta rupatoare de bilete la Circul Globus nerusinarea este cam mare. Ce scoala are ea (Lavinia Sandru, n.r.) ca sa abordeze asemenea teme?“.

Securistul Bordea, preocupat de 'Meditatia Transcendentala>>
Aron Bordea, semnatarul raportului prezentat de Lavinia Sandru, era in anul 1985 general-maior, seful Directiei I, DSS. In acelasi an a semnat o nota referitoare la Doinea Cornea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.