Comisia Europeana a declarat ilegale incercarile Madridului de a impune restrictii in tentativa unui grup german de a prelua cel mai mare grup de electricitate spaniol. Dupa cum informeaza EUObserver, Comisia a trimis vineri, 25 august, o notificare
Comisia Europeana a declarat ilegale incercarile Madridului de a impune restrictii in tentativa unui grup german de a prelua cel mai mare grup de electricitate spaniol. Dupa cum informeaza EUObserver, Comisia a trimis vineri, 25 august, o notificare asupra deciziei preliminare catre autoritatile de la Madrid, iar acestea au termen pana pe 4 septembrie pentru a reactiona.
Anul acesta, guvernul spaniol decisese sa impuna restrictii foarte stricte in ceea ce priveste planuita preluare a principalului grup energetic spaniol, Endesa, de catre gigantul energetic german, E.ON. Guvernul ceruse noii companii care ar fi formate prin alianta dintre Endesa si E.ON sa vanda o parte din capacitatea sa, sa renunte la unele proprietati de pe insulele spaniole si din enclavele nord-africane Ceuta si Melilla si sa cedeze controlul asupra unor centrale nucleare. Cerintele guvernului spaniol au fost interpretate ca o incercare de a ajuta Gas Natural, principala companie de gaz din Spania, care se afla in competitie cu E.ON. Comisia Europeana a reactionat acum impotriva impunerii acestor restrictii.
Comisia a respins folosirea de catre guvernul de la Madrid a unui regulament in privinta preluarilor conform carora statele au voie sa blocheze astfel de tranzactii pe motive de securitate publica. Comisia a declarat ca aceste masuri impuse de autoritatile spaniole intra in contradictie cu tratatele europene privitoare la circulatia libera a capitalului si libertatea de stabilire a firmelor oriunde pe teritoriu european.
De asemenea, Comisia a declarat ca masurile impuse de guvern nu pot fi justificate pe motive de securitate nationala sau ca cel mult sunt disproportionate fata de pericolul reprezentat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.