Cu toate ca tot mai multe studii stiintifice arata ca E-urile au efecte negative asupra oamenilor, si in special a copiilor, Comisia Europeana a adoptat, in aceasta vara, un pachet de propuneri legislative care prevede introducerea unor noi reglement
Cu toate ca tot mai multe studii stiintifice arata ca E-urile au efecte negative asupra oamenilor, si in special a copiilor, Comisia Europeana a adoptat, in aceasta vara, un pachet de propuneri legislative care prevede introducerea unor noi reglementari cu privire la enzimele alimentare si actualizarea legislatiei referitoare la arome si aditivi. Noile reglementari vor contine, dupa aprobarea lor de catre statele membre si Parlamentul European, cerinte mai stricte pentru nitritii si nitratii din carne, dar permit utilizarea a sapte noi aditivi si indulcitori alimentari.
Printre noii aditivi alimentari autorizati, in numele "recentelor evolutii tehnologice si stiintifice", se numara eritritol, 4-hexilrezorcinol, hemiceluloza de soia, etil-celuloza. Altii au fost "binecuvantati" sa fie extinsa folosirea lor - cum este cazul carbohidratului de sodiu pentru branzeturi, sorbanti si benzonati pentru crustacee, dioxid siliconic ca suport - pentru produsele traditionale. Un nou indulcitor alimentar s-a mai alaturat listei: eritritolul.

In Romania nu controleaza nimeni concentratia aditivilor
In Romania, asa cum nu pot fi verificate legumele si fructele daca au fost tratate in exces cu substante chimice, nici concentratia de aditivi alimentari nu poate fi depistata in laboratoare, desi dupa aderarea la UE acest lucru este obligatoriu. Raportul de monitorizare al Comisiei Europene din primavara arata ca legislatia romaneasca in domeniul aditivilor alimentari nu este inca deplin armonizata cu acquis-ul intr-un numar important de domenii precum aditivii, aromatizantii, materialele care intra in contact cu alimentele, suplimentele alimentare si alimentele cu destinatie speciala, organismele modificate genetic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.