Firmele care au facut ilegal dezinfectia automobilelor la punctele de frontiera de la granita cu Ungaria, din judetul Arad, vor fi obligate sa restituie toti banii incasati de la cei care au intrat in tara in perioada 4 noiembrie 2005-19 august 2006.

Firmele care au facut ilegal dezinfectia automobilelor la punctele de frontiera de la granita cu Ungaria, din judetul Arad, vor fi obligate sa restituie toti banii incasati de la cei care au intrat in tara in perioada 4 noiembrie 2005-19 august 2006. Este vorba despre sute de mii de persoane de la care firmele in cauza au incasat zeci de miliarde de lei. Ramane de vazut cum se va putea face, practic, restituirea banilor.

Reporterii Jurnalului National au aprofundat investigatiile in cazul afacerii ""Sprit de vama"" si au descoperit ca, incepand din 4 noiembrie 2005, pana la 19 august 2006 (data la care operatiunea a fost oprita, la dispozitia autoritatilor, ca urmare a articolelor aparute in Jurnalul National - n.r.), dezinfectia automobilelor in Vama Nadlac si in celelalte doua puncte de trecere a frontierei la granita de vest a Romaniei - Varsand si Turnu - s-a facut incalcand Decizia nr. 16/03.11.2005, a Comandamentului Antiepizootic Central, condus de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Decizia stabilea, negru pe alb, ca, ""incepand cu data de 04.11.2005, se suspenda dezinfectarea mijloacelor de transport care intra pe teritoriul Romaniei prin punctele de trecere a frontierei de la granita cu Ungaria"". Mai mult, la data de 9 noiembrie 2005, Comandamentul Antiepizootic Central revine cu o alta decizie, cu nr. 20, care o completeaza pe prima, stabilind ca ""la granita cu Ungaria se suspenda acele dezinfectii impuse in contextul epidemiologic al gripei aviare"". Cu alte cuvinte, in toate vamile aradene trebuia sa se revina la situatia de dinaintea izbucnirii gripei aviare, adica sa se dezinfecteze numai camioanele si tirurile incarcate cu animale vii sau cu carne, nu si automobilele care transportau persoane sau diverse marfuri. Asadar, firmele care au facut dezinfectia tuturor automobilelor, inclusiv a celor care transportau persoane, sunt obligate sa restituie celor pagubiti banii incasati in perioada amintita. Ramane de vazut ce solutie vor gasi autoritatile pentru a restitui, practic, banii tuturor celor pagubiti.
TARIFE UMFLATE DE CINCI ORI. Asa cum aratam in articolele precedente, la Nadlac si Varsand dezinfectia era efectuata de doua firme de apartament din Bucuresti - G&E Invest 2003 SRL si Best Bussines Invest SRL - apartinand sotilor Ioan si Simona Gheorghe, finii celebrului cuplu Dorin Cocos - Elena Udrea. Potrivit unor surse apropiate autoritatilor sanitar-veterinare, verificarile efectuate de Corpul de Control al ministrului Agriculturii, in urma semnalelor trase de Jurnalul National, au scos la iveala faptul ca firmele in cauza practicau preturi de pana la cinci ori mai mari decat cele prevazute de ""Ordinul nr. 45/6.04.2005 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea analizelor si examenelor de laborator, precum si a unor activitati sanitar-veterinare"" (inclusiv dezinfectia mijloacelor de transport auto - n.r.).
Astfel, pentru fiecare tir care intra in tara, firma care facea asa-zisa dezinfectie incasa 530.000 de lei vechi, in timp ce tariful stabilit de Ordinul 45 era de 115.000 de lei. De asemenea, autocarele si autobuzele erau taxate cu 350.000 lei, in loc de 105.000 lei, iar microbuzele cu 210.000 de lei, in loc de 90.000 de lei. Cu alte cuvinte, hotie pe fata!
CARACATITA PNL. Daca la Nadlac si Varsand bagau mana zilnic in buzunarele oamenilor cele doua firme din Bucuresti, jecmanindu-i de sute de mii de lei, la celelalte doua puncte de trecere a frontierei din zona de vest, si anume, Turnu si Curtici, afacerea ""Sprit de vama"" apartine unei alte firme, tot din clientela politica a autoritatilor locale si centrale. Este vorba despre firma Elit DDD A+C SRL, in spatele careia se afla deputatul PNL Mihaita Calimente, prin fiul lui, Radu Calimente. Unul dintre muncitorii care stropeau de zor masinile in Vama Turnu, in toamna anului trecut, confirma acest lucru pentru un ziar aradean: ""Pe noi ne-a angajat pruncul lui Calimente, ala din Parlament. A dat anunt in ziar si am fost la interviu la el. Asa am ajuns aici. Mai vine si o domnisoara, seara, sa vada de noi, dar mai mult baiatul lui Calimente vine"". De notat ca, lovitura ""Sprit de vama"" a fost pusa la cale de persoane ""unse"" de PNL in diferite functii, cu putere de decizie in domeniu, printre care: Viorel Agud, directorul general al Directiei Judetene Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, predecesorul sau, Sorin Iercan, directorul general al Directiei Judetene pentru Protectia Plantelor Arad, Emil Surdu si altii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.