Preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) se va finaliza, probabil, in luna martie a anului viitor, a declarat, ieri, la postul TV Money Channel, presedintele CEC, Eugen Radulescu, citat de NewsIn. El a precizat ca prin finalizarea privatiza
Preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) se va finaliza, probabil, in luna martie a anului viitor, a declarat, ieri, la postul TV Money Channel, presedintele CEC, Eugen Radulescu, citat de NewsIn. El a precizat ca prin finalizarea privatizarii se refera la "momentul in care la Registrul Comertului se va inregistra un alt proprietar al CEC", ca si in cazul BCR care nu a fost preluata nici in acest moment, desi castigatorul a fost anuntat de la sfarsitul lui 2005. "Intarzierea privatizarii CEC ar putea fi determinata de rigurozitatea pe care competitorii o solicita pentru datele pe care le-au cerut, printre care s-ar putea numara si informatiile despre Fondul National de Investitii", a declarat Radulescu. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sef al comisiei de privatizare a institutiei, a anuntat, recent, ca termenul initial prevazut pentru finalizarea negocierilor, 31 august, ar putea fi prelungit cu doua sau trei saptamani pentru ca cele doua banci ramase in cursa au solicitat informatii auditate despre rezultatele financiare ale CEC la sase luni.
Investitorii surprinsi de "trezirea" CEC
In acest context, Eugen Radulescu precizeaza ca rezultatele financiare ale CEC au fost calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, iar cei doi competitori au solicitat auditarea in conformitate cu standardele internationale de contabilitate. Auditul suplimentar va costa cateva zeci de mii de euro si va fi platit de catre CEC."Nu ne asteptam sa primim o asemenea solicitare. De obicei se cere audit la un an. Compania care face auditul, KPMG, nu se poate mobiliza pentru ca este in vacanta", au declarat pentru NewsIn, surse din comisia de privatizare a CEC. Conform surselor citate, dupa finalizarea auditului, estimat la inceputul lunii septembrie, comisia le va prezenta celor doua banci atat forma finala a contractului de vanzare-cumparare, cat si termenul la care vor depune ofertele financiare. Presedintele CEC a mai apreciat ca potentialii cumparatori straini ar putea avea unele rezerve in legatura cu achizitionarea CEC din cauza progresului rapid al bancii din ultimul an. "Volumul creditelor acordate de CEC clientilor nebancari era, la sfarsitul anului trecut, de un miliard de lei, iar in prezent acest indicator a atins, deja, suma de 2,6 miliarde de lei. Asemenea crestere ar putea sa ridice semne de intrebare in legatura cu respectarea normelor de catre CEC", a mai spus Radulescu. Cele doua banci comerciale alese de statul roman sa continue cursa pentru achizitionarea CEC sunt OTP Bank (Ungaria) si National Bank of Greece. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.