Toate marile agentii de presa din intreaga lume erau, ieri dupa-amiaza, cu ochii pe Iran. La ora 12;30 GMT era asteptat raspunsul oficial al autoritatilor de la Teheran: Va continua Iranul programul nuclear, in special in domeniul imbogatirii uraniul
Toate marile agentii de presa din intreaga lume erau, ieri dupa-amiaza, cu ochii pe Iran. La ora 12;30 GMT era asteptat raspunsul oficial al autoritatilor de la Teheran: Va continua Iranul programul nuclear, in special in domeniul imbogatirii uraniului, sau va ceda in fata presiunilor internationale, concertate de SUA, si va abandona programul. Tot ceea ce s-a aflat ieri a fost ca Teheranul doreste noi negocieri cu puterile implicat. Mass Media internationale au fost nevoite sa se rezume la comunicate laconice, conform carora Iranul a dat un raspuns oficial, prin intermediul negociatorul-sef, Ali Larijani. Acesta s-a intalnit, ieri dupa-amiaza, cu ambasadorii in Iran ai marilor puteri - respectiv cele cinci tari membre permanente ale Consililui de Securitate al ONU (SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia si China) , plus Germania, implicata, de luni de zile, in negocierile cu Iranul. Cei sase au fixat un ultimatum pentru data de 31 august, data la care sperau ca Teheranul sa anunte ca accepta propunerea de a abandona operatiunile de imbogatire a uraniului, susceptibile - cel putin in opinia SUA - de a fi canalizate spre eventuala fabricare, in viitor, a bombei atomice. Opiniile expertilor in privinta sanselor iraniene de a obtine arma nucleara sunt foarte variate, fiind vehiculate perioade intre trei si 10 ani. Teheranul lucreaza la centrifuge noi. Hexagonul puterilor angrenate in tratativele pentru stoparea programului nuclear iranian a sustinut, in permanenta, ca acest program urmareste, sub acoperirea obiectivelor civile, fabricarea armei atomice. Pe de alta parte, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a iesit, periodic la rampa, cu declaratii in apararea acestui program, sustinand ca este directionat exclusiv in scopuri pasnice. Mai mult, Ahmadinejad a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca tara sa nu va renunta la operatiunile de imbogatire a uraniului, atat timp cat Statele Unite continua, la vedere, fabricarea bombei atomice.Si, pentru a fi foarte transanti in privinta deciziei de a-si continua programul nuclear, iranienii au anuntat, chiar ieri, ca sunt antrenati in cercetari in vederea realizarii unor centrifugi de imbogatire a uraniului si mai moderne decat cele aflate deja in functiune. Informatia a fost transmisa de vicepresedintele Organizatiei Iraniene a energiei Atomice (OIEA) Mohammad Sad'di. Iranul si-a reluat activitatile de imbogatire a uraniului in ianuarie, anul acesta, cu centrifugile sale de prima generatie (P1) si a afirmat in aprilie ca a reusit sa imbogateasca uraniul intr-un procent de 4,8 la suta. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.