Activele societatilor de investitii financiare au crescut la 6,507 miliarde de lei, cu 28,3% mai mare decat nivelul de la sfarsitul anului trecut, si in scadere cu 0,2%, fata de nivelul activelor nete inregistrat la finele lunii anterioare, conform u

Activele societatilor de investitii financiare au crescut la 6,507 miliarde de lei, cu 28,3% mai mare decat nivelul de la sfarsitul anului trecut, si in scadere cu 0,2%, fata de nivelul activelor nete inregistrat la finele lunii anterioare, conform unui comunicat al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. "SIF cu cele mai mari expuneri pe piata bursiera, SIF Oltenia cu peste 78% din total active si SIF Moldova cu peste 72% din total active, nu au reusit sa recupereze integral corectiile inregistrate in luna anterioara si nivelul investitiilor financiare pe termen scurt a avut inca de suferit, aceste efecte regasindu-se in nivelul activelor nete inregistrate la finele lunii iulie cand fata de luna anterioara, consemnau inca diminuari cu: -1,26% la SIF Oltenia si -0,79% la SIF Moldova. Celelalte SIF au reusit insa sa recupereze corectiile din luna anterioara, inregistrand la finele lunii iulie cresteri de active nete cuprinse intre 0,23% la SIF Banat-Crisana si 0,77% la SIF Transilvania", transmite comunicatul UNOPC.
Nivelul investitiilor financiare pe termen scurt la SIF Banat-Crisana este de 1,7%, SIF Moldova -1,6%, SIF Transilvania -0,47%, SIF Muntenia -0,36% si SIF Oltenia -2,15%. Astfel in total cele cinci SIF au un nivel al investitiilor financiare pe termen scurt, de minus 1,4% fata de luna trecuta.
Detinerile de titluri de stat la cele cinci SIF sunt in scadere cu peste 36% fata de luna anterioara, scadere datorata reducerii de astfel de detineri in portofoliul SIF Muntenia, de la 13,9 la 8,8 milioane de lei. SIF Muntenia este singurul detinator de astfel de instrumente.
In ceea ce priveste volumul detinerilor in depozite bancare, acesta a cunoscut in luna raportata o scadere de circa 1%, ramanand pe total SIF la un nivel de peste 250 milioane de lei.
Capitalizarea inregistrata in luna iulie nu a reusit sa depaseasca suma activelor nete, reprezentand 89,7% din acestea.

Profit cumulat de 326 mil. lei

Cele cinci SIF au inregistrat la sfarsitul lunii iulie, un profit cumulat de peste 326 milioane de lei, cu 5,4% mai mare fata de primul semestru al acestui an. "Se remarca faptul ca de la inceputul anului si pana in luna martie, SIF Muntenia a fost lider cu un profit de peste 50 milioane lei, dar incepand cu luna aprilie a cedat locul SIF Oltenia, care la finele lunii iulie inregistra si cel mai mare nivel al profitului, peste 91 mil. lei, urmata de SIF Banat-Crisana cu peste 83 mil. lei si SIF Muntenia cu peste 79 mil. lei", mai precizeaza comunicatul. Comparativ cu inceputul anului, la sfarsitul lunii iunie, cele mai mici corectii ale pretului le-au inregistrat actiunile SIF Transilvania cu -6,2%, SIF Oltenia cu -6,6% si SIF Banat-Crisana cu - 6,9%, in timp ce SIF Moldova si SIF Muntenia au de recuperat corectii de peste 16%. Cele mai performante actiuni de luna trecuta au fost ale SIF Oltenia cu +22,4%, SIF Banat-Crisana cu +18,7% si SIF Moldova cu + 16,7%.
Din punct de vedere al lichiditatii, SIF Moldova si SIF Oltenia au fost cele mai performante, tranzactionandu-se pe fiecare din ele 11,09%, respectiv 7,75% din capitalul lor social. In capatul opus se afla SIF Muntenia, pentru care s-au efectuat 7.881 tranzactii, pentru 2,23% din capitalul social.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.