Seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, si presedintele Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu raman in continuare in gratiile PD, in ciuda trecutului de ofiteri ai fostei Securitati. Liderul democratilor Emil Boc a sustinut ieri
Seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, si presedintele Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu raman in continuare in gratiile PD, in ciuda trecutului de ofiteri ai fostei Securitati. Liderul democratilor Emil Boc a sustinut ieri, din nou, ca nu are motive pentru retragerea sprijinului pentru cei doi, primul membru al partidului, cel de-al doilea doar sustinut de PD. In ceea ce-l priveste pe Aurel Teodorescu, Boc a explicat incurcat ca nu stie sa fie membru al PD. L-a lamurit insa chiar Teodorescu. Acesta a declarat, la Realitatea TV, ca este membru al PD din aprilie 2004 si a explicat ca s-a inscris in partid cu doua luni inainte de a ocupa functia de sef al OMFM. Faptul ca protectorul Boc nu a auzit de el nu l-a deranjat pe Teodorescu, care a spus ca nu i se poate imputa sefului sau pe linie de partid acest lucru. Teodorescu a mai sustinut ca, inca din august 1990, pe fiecare curriculum vitae a facut mentiunea ca a fost ofiter de securitate.
"Un profesionist foarte bun"
"Teodorescu este un profesionist foarte bun. Cel putin pana in acest moment, nu avem probleme cu performanta profesionala. Daca va avea probleme cu CNSAS-ul, va pleca", a spus ieri Boc, ingropandu-l in laude pe fostul ofiter de Securitate, dar nestiind de unde sa-l ia. Referindu-se la Silvian Ionescu, ministrul democrat al Transporturilor, Radu Berceanu, a povestit ca acesta i-a marturisit in 1990 ca a fost ofiter al DIE, lucru care i-a adus "capace si ironii" din partea sa, care oricum nu l-a sustinut. "Stiindu-se despre el, n-a descoperit nimeni vreo chestiune legata de politie politica", a explicat Berceanu. Liderii PD nu au putut aduce insa vreo explicatie legata de faptul ca Silvian Ionescu a fost retras din postul de prefect al Capitalei, la insistentele lui Traian Basescu, tocmai pe motiv ca fusese apropiat al regimului comunist, iar acum conducerea partidului il lasa sa umble liber. "Sa isi faca datoria CNSAS si isi vor pierde functia", a fost raspunsul tipizat dat de Boc, cu referire la Teodorescu si Ionescu.
Contestari
Cel caracterizat de Emil Boc drept "un profesionist foarte bun" este contestat, in aceste zile, chiar de cei afectati de activitatea sa. Alianta Nationala Antisaracie Romania 2006 - care reprezinta mai multe organizatii civice preocupate de soarta romanilor nevoiasi care isi cauta de lucru in strainatate - a depus la Cancelaria primului ministru o adresa in care isi declara nemultumirea fata de prestatia directorului Teodorescu. In document se mentioneaza ca Aurel Teodorescu si secretarul de stat Daniela Andreescu de la Departamentul pentru Munca in Strainatate "sunt angrenati in scandaluri de afaceri de milioane de dolari pe serviciile de analiza medicala si intermediere cu angajatorii straini, cu firmele de transport, cu firme de avocati si notari pentru intocmire acte, fapte semnalate de presa dar ramase nerezolvate". Alianta Antisaracie solicita anchetarea activitatii conducerii Departamentului pentru Munca in Strainatate si Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca si schimbarea din functie a Danielei Andreescu si a lui Aurel Teodorescu.
Silvian Ionescu nu mai vrea sa dea explicatii
Democratul Silvian Ionescu s-a aparat singur ieri inaintea sedintei BPN a PD, care trebuia sa-i ia in discutie trecutul, spunand ca nu exista motive pentru sanctionarea sa, pentru ca nu si-a ascuns niciodata activitatile de dinainte de 1989. "Nu inteleg la ce sa dau explicatii suplimentare dupa 16 ani", a spus Ionescu, citat de NewsIn. Acesta a adaugat ca exista o diferenta intre situatia sa si cea a secretarului de stat Dan Petrescu, demis de premier, dupa ce istoricul Marius Oprea a dezvaluit ca a fost ofiter de Securitate. "Respectivul consilier nu declarase trecutul sau. Eu mi-am declarat trecutul acum 16 ani. Vorbim de legea deconspirarii Securitatii ca politie politica. Respectivul consilier nu declarase calitatile anterioare", a explicat Ionescu.
Ioan Oltean cere excluderea celor doi
Vicepresedintele PD Ioan Oltean este, pana acum, singurul membru al Biroului Permanent al PD care vrea ca partidul sa scape de cei doi fosti ofiteri de Securitate. Viceliderul PD ne-a declarat ieri ca desi intentiona sa ceara la sedinta BPN delimitarea de cei doi, nu a mai putut ajunge la intalnirea cu conducerea democratilor pentru ca este bolnav. Oltean declarase la sfarsitul saptamanii, pentru NewsIn, ca va avea o discutie foarte serioasa cu membrii BPN, intrucat, pana acum, democratii au fost "prea ingaduitori" cu ofiterii de securitate. Intrebat ieri daca mai sunt si alti membri ai BPN care vor, ca si el, delimitarea partidului de cei doi, Oltean ne-a spus ca nu mai stie sa mai existe asemenea cazuri, dar a precizat ca la sedinta partidului de saptamana viitoare ii va cere lui Boc sa puna in discutie situatia lui Teodorescu si Silvian Ionescu. "Inteleg ca azi (n.r.-ieri in BPN) discutiile au fost nesemnificative. Eu i-am spus presedintelui emil Boc parerea mea despre cazul celor doi si el mi-a zis: Foarte bine! O sa discutam despre asta", ne-a mai spus Oltean.
Ultima ora
Teodorescu a plecat din partid
Directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu - acuzat de consilierul premierului, Marius Oprea ca a fost ofiter de Securitate - a demisionat ieri dupa-amiaza din PD, formatiune in care era membru din 5 aprilie 2004. Presedintele democratilor Emil Boc a sustinu ieri, dupa sedinta conducerii partidului, ca Teodorescu nu este membru PD. "In raport de presiunile pe care le-a initiat si exercitat Marius Oprea - consilier de stat, prin publicitatea negativa pe care a declansat-o fata de mine, de categoria ofiterilor de securitate, indiferent de aportul personal al fiecaruia, dar si a PD pentru a crea astfel, avantaje politice pentru sine si partidul din care face parte, ma simt nevoit sa iau decizii in concordanta cu principiile mele si pentru ca imaginea PD sa nu aiba de suferit", si-a explicat Teodorescu demisia. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.