Serialul nostru continua cu drama a patru mostenitoare, care se lupta de ani buni cu primaria comunei Malu cu Flori, din judetul Dambovita, precum si cu unii localnici, care incearca sa le fure pamantul. Pe cheltuiala oamenilor, primarul Toma Proc
Serialul nostru continua cu drama a patru mostenitoare, care se lupta de ani buni cu primaria comunei Malu cu Flori, din judetul Dambovita, precum si cu unii localnici, care incearca sa le fure pamantul. Pe cheltuiala oamenilor, primarul Toma Procopie face tot posibilul ca legea sa nu fie aplicata, sfidand orice principiul al bunului simt.
"Parintii nostri, Ion si Maria Popescu, au avut mai multe proprietati, printre care si 3200 mp intravilan in Comuna Malu cu Flori, judetul Dambovita, in punctul numit Poiana Fetelor. Fiind cea mai tanara dintre toate, eu m-am ocupat de aceasta proprietate, care i-a fost data tatalui de bunica noastra. Fiind si preot, a fost considerat chiabur si tinut arestat, fara condamnare, un an de zile la canal, la Vacaresti si Pitesti. Avea terenuri, un cuptor de prune, o povarna pentru tuica, grajd si alte constructii, toate daramate de comunisti ca sa se elibereze pamantul pentru a-l da altor cetateni sa-si construiasca locuinte. Am facut notificari pentru aceste bunuri pe Legea nr. 10, iar acum s-a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca primarul PSD, Toma Procopie, s-a pus de-a curmezisul. Din banii comunei a apelat la toate caile de atac ca sa ne poarte pe drumuri, doar-doar 'om renunta. Cand tata era la canal, mamei i-au gasit o cantitate de tuica nedeclarata, dar noroc ca tocmai atunci a murit Stalin si teroarea comunista s-a mai imblanzit, iar procesele ce i-au fost intentate s-au stins", ni se destainuie Elena Ionescu, in numele tuturor celor patru surori mostenitoare.
Complicitate penala intre primar si secretar
La venirea comunistilor, terenul a intrat sub incidenta Decretului nr. 15/1959, adica a fost luat in folosinta, nu in proprietate. Din acel moment, CAP din localitate a dispus de el cum a vrut, dandu-l in folosinta taranilor cooperatori. Mostenitoarele au revendicat terenul de 3200 mp, dupa aparitia Legii nr. 18/1991, dar cererea n-a fost validata de catre comisia primariei. In urma a nu mai putin de patru hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, primarul Procopie a catadicsit sa dispuna eliberarea titlului de proprietate legal, in anul 2001. Acesta a actionat in tot acest timp, din spusele Elenei Ionescu, in complicitate cu secretarul primariei, Ion Simion, comitand o serie de falsuri si abuzuri in serviciu. De mentionat ca, in tot timpul scurs dupa inghesuiala din decembrie 1989, cu exceptia unui singur mandat, Procopie a fost mereu ales ca edil-sef al comunei. Terenul pe care cele patru mostenitoare se chinuie sa-l recupereze, are forma unui triunghi, cu baza mica orientata la soseaua nationala.
"Aceasta familie a blocat o parte din drumul comunal"
Cu complicitatea primariei Malu cu Flori, cativa vecini din imprejurimi s-au facut proprietari pe terenuri care nu le apartineau, incercand sa legalizeze o ilegalitate existenta de pe timpul dictaturii comuniste. Elena Ionescu povesteste in continuare: "La un moment dat, ne-am trezit cu o hotarare judecatoreasca, prin care unul dintre acesti detinatori a obtinut o parte din terenul nostru, fara ca noi macar sa avem habar. La dosarul respectiv, judecat la Targoviste, nu se afla nici o citatie adresata primariei sau prefecturii. In mod cu totul dubios, in doar doua saptamani cauza a fost solutionata, fara nici o contestatie sau apel din partea autoritatilor locale ori judetene. Pe urma ne-am judecat si noi cu primaria, revendicand terenul, dar am pierdut, desi aveam titlu de proprietate valabil din anul 2001, ca pana atunci primaria n-a vrut sa ni-l elibereze. In paralel am facut actiune impotriva altei detinatoare, familia Bucura, care refuza sa iasa de pe alta portiune a terenului mostenit de noi, in suprafata de circa 600 mp. Culmea este ca si o alta familie, Bumbarac, a blocat o parte din drumul comunal, iar pe terenul nostru a infiintat o cale de acces, dupa bunul ei plac. Am obtinut de la Parchet o rezolutie in care se spune ca Mihai Bucura, fiul proprietarilor, a obtinut de la primarie un proces verbal de punere in posesie, in 1996, pe cei 600 mp ai nostri, in mod cu totul abuziv. Iar cu acest document au legalizat la notariat un act de vanzare-cumparare intre parinti si fiul Mihai Bucura, acesta din urma devenind, chipurile, de buna credinta. N-a reusit sa obtina in 1991 un titlu de proprietate legal, dar a facut-o prin fals, cinci ani mai tarziu".
Serb si Simion au scapat de puscarie
Acelasi Parchet de pe langa Judecatoria Targoviste a mai retinut, la data de 27.07.2005, ca "in mod abuziv primarul com. Malu cu Flori - Serb Ion (n.r. - decedat intre timp) si secretarul Simion Ion au pus in posesia unui teren in suprafata de 600 mp, situat pe raza comunei, pct. Poiana Fetelor pe faptuitorul Bucura Ion " desi prin sentinta civila nr. 98/1996 a Tribunalului Municipiului Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ s-a dispus restabilirea situatiei anterioare a persoanei vatamate Ionescu Elena si a fost mentinuta valabilitatea procesului verbal de punere in posesie cu nr. 67/1993 emis de Comisia de aplicare a Legii 18/1991 Malu cu Flori". De fapt, comisia cu pricina a anulat primul proces verbal de punere in posesie, eliberand un altul in fals, astfel incat "in mod ilegal fostul primar Serb Ion si secretarul Simion Ion l-au pus in posesie pe Bucura Ion cu suprafata de 600 mp". Cu toate ca faptuitorii s-au facut vinovati de abuz in serviciu, nimeni n-a fost pedepsit. Primarul a murit, iar secretarul infractor a scapat ca prin urechile acului, deoarece fapta s-a prescris.
"In tara asta nu se face dreptate"
"In continuare ne judecam cu primaria si cu cei care ne-au furat pamantul, dar nu stiu cate sanse de castig avem, pentru ca in tara asta nu se face dreptate. Pe ei ii apara aceeasi avocata care i-a reprezentat si pe alti vecini, care mi-au furat o alta bucata de teren.
Avocata a facut actiune ca sa ne anuleze noua titlul de proprietate, iar judecatorul a admis, la cererea ei, conexarea celor doua dosare, desi nu erau indeplinite conditiile cerute de lege pentru asa ceva. Mai mult, au facut astfel incat sora mea sa ajunga in proces parata chiar de mine, ca sa incurce lucrurile si mai tare. Am recuzat judecatorul, la 17 mai 2006, si de atunci s-au dat trei termene de amanare. Nici la al patrulea, de luna aceasta, nu se va solutiona cererea mea de recuzare, pentru ca a fost trimisa spre solutionare Curtii de Apel Ploiesti. In concluzie, 1200 mp ne-au fost furati de familia Bumbarac.
Pe urma, o alta portiune de teren a fost transformata in drum de acces de aceeasi familie. Mihai Bucura ne-a mai luat 600 mp, iar noi am ramas cu vreo 1100 mp. Si pe aceasta suprafata a trebuit sa ne judecam, pentru tulburare de posesie, insa paratii au renuntat, dupa ce am intrat in posesia titlului de proprietate, in 2001", conchide Elena Ionescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.