Presedinta Asociatiei Transplantatilor din Romania, Maria Nicolae, solicita ministrului Sanatatii (foto) sa includa de urgenta pe lista C a medicamentelor epoetinum (neorecormon) si voriconazolum.

Aceste medicamente sunt prescrise persoanelor transplantate pentru tratatea anemiilor severe si a infectiilor cu fungi. ""Sustinem cuprinderea medicamentelor mentionate, deoarece aceste boli sunt specifice persoanelor cu insuficienta renala terminala. In posttransplant, bolile respective, sub tratamentul imunosupresor, la aproximativ 30% dintre persoane se agraveaza.""
Aceste medicamente erau pe lista C si au disparut prin retragerea pozitiei G 24 - ""Stari posttransplant"". In sprijinul acestei propuneri se manifesta si consiliul stiintific al Agentiei Nationale de Transplant. De asemenea, se solicita ca aceste medicamente sa fie prescrie de medicii de familie sau medicii specialisti internisti, la recomandarea centrului de transplant si sa fie eliberate prin farmacii cu circuit deschis, ca pana acum. Asociatia Transplantatilor din Romania sesizeaza ca din luna iulie ""persoanele transplantate din judetul Ilfov si din Sectorul 1 al Bucurestiului au avut probleme cu eliberarea retetelor pentru tratamentul imunosupresor, deoarece unii medici de familie au inteles ca aceste medicamente se vor da numai prin centrele de transplant"". (Magda Marincovici)