Marii dictatori contemporani s-au folosit pe deplin de marcile postale in actiunile lor de propaganda. Astfel, de la Nicolae Ceausescu pana la liderul cubanez Fidel Castro, mai toti conducatorii comunistii au aparut pe timbre. Un adevarat record a
Marii dictatori contemporani s-au folosit pe deplin de marcile postale in actiunile lor de propaganda. Astfel, de la Nicolae Ceausescu pana la liderul cubanez Fidel Castro, mai toti conducatorii comunistii au aparut pe timbre. Un adevarat record a realizat posta celui de II-lea Reich, emitand sute de timbre si produse filatelice cu chipul lui Adolf Hitler. Marca postala ca forma de propaganda a fost folosita de la inceputurile filateliei. Prima marca postala aparuta in 1840, in Marea Britanie, o infatiseaza pe Regina Victoria. Regimurile dictatoriale din intreaga lume profita de mai bine de un secol de posibilitatea oferita de tiparirea timbrelor pentru promovarea personajelor principale, dar si a ideologiei acestora.
Printre tarile comuniste, Uniunea Sovietica a fost promotorul acestei forme de propaganda gratuita cu posibilitate de publicitate chiar si peste granitele tarii. Astfel, primul efect postal care il infatiseaza pe Lenin a aparut in 1924. Cele patru timbre ce compun seria respectiva sunt piese cautate de colectionarii specializati pe aceasta tematica. Pretul celor patru timbre ajunge la opt sute de euro. In urmatorii ani portretul lui Lenin a aparut pe sute de timbre, iar odata cu terminarea celui de Al Doilea Razboi Mondial si extinderea comunismului in estul si centrul Europei, in Africa si Asia au aparut peste 5000 de marci postale, stampile ocazionale si intreguri postale. O alta "vedeta" care a profitat pe deplin de efectul propagandistic al timbrelor a fost Stalin. Numarul mare de emisiuni filatelice legate de cele doua personaje negative din istoria recenta a lumii a determinat filatelistii sa se reprofileze, realizand colectii de mare valoare avand ca actori principali pe Lenin si Stalin sau propaganda comunista in Uniunea Sovietica. Posta romana a emis la randu-i mai multe marci postale cu figurile celor doi. Astfel, in 25 ianuarie 1949, a aparut o marca postala intr-un tiraj de un milion de exemplare reprezentand pe Lenin. Tot in acest an a mai aparut o marca postala de Ziua Prieteniei Romano-Sovietice cu chipul lui Lenin si Stalin, iar in luna decembrie, cand acesta din urma a implinit 70 de ani, a fost pus in circulatie un timbru intr-un tiraj de 1.500.000 de exemplare. Moda postei romane de a emite marci postale cu Lenin sau Stalin a persistat pana in 1987. Din acest an cei doi au fost exclusi de pe lista proiectelor filatelice romanesti, locul lor fiind preluat de Nicolae si Elena Ceausescu.
De la Groza la Ceausescu
Liderii comunisti din Romania au profitat si ei de facilitatile propagandistice oferite de marcile postale. Imediat dupa preluarea puterii, in martie 1946 a fost emisa o serie de cinci marci si o colita promovand reforma agrara. Pe una dintre marci, respectiv pe colita apare premierul de atunci al primului Guvern comunist dr. Petru Groza. Acesta este infatisat in mijlocul unui grup de tarani carora le imparte titlurile de improprietarire. Aparitia acestor emisiuni sunt cu atat mai interesante cu cat au aparut la doar cateva zile dupa emiterea unor marci postale uzuale cu chipul Regelui Mihai. Urmatorul personaj al regimului comunist de la Bucuresti care a aparut pe o marca postala este Gheorghe Gheorghiu-Dej, prim ministru si presedinte intre 1952-1965. Emiterea unei marci si o colita a avut loc odata cu comemorarea unui an de la decesul acestuia in 15 martie 1965. Cel mai vestit dictator din estul continentului, Nicolae Ceausescu, si- a facut "debutul" in filatelie in Coreea de Nord. In urma unei vizite efectuate in tara asiatica, posta coreeana a emis o marca care il reprezenta pe acesta cu ocazia unei intalniri la nivel inalt. In tara, Ceusescu a aparut pe un efect postal in 7 iunie 1985, cand a inaugurat Canalul Dunare-Marea Neagra. Imaginea il reprezinta alaturi de Elena in momentul in care cuplul dictatorial a taiat pamblica tricolora pe ecluza de la Cernavoda. Urmatoarea aparitie a dictatorului roman pe timbru a avut loc in 1986 cu ocazia sarbatoririi a "65 de ani de faurirea Partidului Comunist Roman". Marca a avut un tiraj de un milion de exemplare. Anul urmator, Posta Romana a emis o marca postala cu chipul lui Ceausescu cu ocazia implinirii a 70 de ani si "55 de ani de activitate revolutionara". Ultima aparitie al cuplului Ceausescu pe un produs filatelic dateaza din 1989 cand a fost omagiata "50 de ani de la marea demonstratie patriotica antifascista si antirazboinica de la 1 mai 1939". Aceasta emisiunea a aparut intr-un tiraj de 700 de mii de exemplare.
Ultimul mohican: Fidel Castro
Despre Fidel Castro, de cand s-a anuntat ca este grav bolnav, se vorbeste foarte mult. Pe plan filatelic Castro, chiar daca este cel mai longeviv dictator, este aproape inexistent. Imaginea dictatorului din Cuba a aparut abia in 1999, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de la revolutia comunista din aceasta tara. Seria este compusa din trei timbre, din care pe doua apare chipul lui Castro.
Obiceiul promovat de cei mai multi dictatori a fost pus in aplicare si de liderul irakian Saddam Hussein. Posta irakiana a emis, pana acum patru ani, anual mai multe efecte postale si piese filatelice care infatiseaza pe Saddam. Este de remarcat ca unele dintre aceste emisiuni nu sunt recunoscute de autoritatea mondiala a postelor, Uniunea Postala Universala. Ultima emisiune a administratiei postale irakiene cu imaginea lui Saddam a aparut in vara anului 2002 si a fost emisa cu ocazia Zilei Victoriei din 8 august. Cu aceasta aparitie filatelica, liderul irakian a reusit sa doboare un nou record, poza lui fiind prezenta pe un numar de peste 70 de marci postale emise de administratia din Bagdad. In afara de aceste emisiuni, mai sunt cateva timbre aparute in statele aliate Irakului, care au emis marci postale cu fostul dictator din Orientul Mijlociu. De altfel, ani la rand, in data de 28 aprilie, posta irakiana emitea o serie de timbre si o colita cu ocazia zilei de nastere a fostului lider de la Bagdad.
Printre dictatorii lumii moderne mai toti s-au folosit de asemenea promovari. Astfel de marci postale au aparut cu liderii totalitarismului precum presedintele nicaraguan Anastasio Somoza, liderul indonezian Suharto, vestitul dictator zairez Mobutu Sese Seko, nord coreanul Kim Jong Il, fostul lider vietnamez Ho Chi Minh, Fidel Castro, Francisco Franco, Lenin, Kim Il Sung, colonelul libian Muammar Qaddafi, Saddam Hussein, Pol Pot, si Mao Dzetung. (K.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.