Peste o luna, la Bucuresti, va avea loc cel de-al XI-lea Summit al Francofoniei. Precedentul a avut loc in noiembrie 2004, la Ouagadougou. Tema editei din acest an: "Tehnologiile informatiei in educatie".
Interesant. Cum interesanta este si mob
Peste o luna, la Bucuresti, va avea loc cel de-al XI-lea Summit al Francofoniei. Precedentul a avut loc in noiembrie 2004, la Ouagadougou. Tema editei din acest an: "Tehnologiile informatiei in educatie".
Interesant. Cum interesanta este si mobilizarea exemplara a oficialilor nostri pentru pregatirea locurilor de viata si munca ale distinsilor oaspeti in perioada cand se vor afla pe meleagurile carpato-danubiano-pontice. Oamenii sunt indelung exersati in organizarea-model de tantavaiuri si zaiafeturi. Urmate neaparat de mese, stiti dvs. de care, "ca la mama acasa" pentru completarea imaginii unei Romanii care, chiar daca mai saracuta si rupta-n coate si-n alte locuri, tot stie, din putinul pe care-l are, sa-si ospateze regeste invitatii, cu taraf si dansuri populare.
Nimic rau. Avem si capel-maistru la eveniment: Cristian Preda, secretar de stat la MAE pe problemele francofoniei. Cu toate ca, astfel, poate pe nedrept, le dam cu flit, scurt si necrutator, celorlalti parteneri ai nostri, deoarece n-avem, ca pandant, si un secretar de stat pentru Axa. Nu va ganditi acum la cine stie ce prostii, ca ailalta a fost demult, e vorba de asta noua, pe invers, cu americanii si britanicii...
Poate astea sunt detalii, ca si multele milioane de euro cheltuiti pana acum si cele care se vor mai duce "la neprevazute". Dar noi cu ce ne alegem? Dupa parerea mea de umil ziarist, raspunsul la aceasta intrebare ar fi trebuit sa fie deja formulat, macar sub forma unei declaratii de intentii. Sau, in scenariul cel mai optimist, sub forma unei strategii nationale care sa fie corelata cu strategia generala a francofoniei.
Consultati site-ul web al Forumului Francofoniei. Daca chiar v-ati fi inchipuit ca veti gasi ceva in acest sens, va inselati. Cea mai mare parte sunt informatii de tip arhiva generala prezentand structura politica si economica a Romaniei. In rest, la capitolul esential "delegatii, participari, program cu luari de cuvant, tematici si sectiuni de lucru", suntem anuntati politicos ca vom putea gasi toate detaliile necesare incepand cu data de 1 august 2006. Fals. Nici acum nu exista nimic. Pagina e goala. Despre intentiile tarii noastre numai generalitati, cu exceptia mesajului in care Traian Basescu afirma: "cu specificul de tara totodata membru al Organizatiei Internationale a Francofoniei si de tara care, de la 1 ianuarie 2007, va obtine statutul de membru UE, Romania intelege sa joace un rol de pilier regional in structura tarilor francofone europene". Asta-i chiar o noutate de care trebuie sa tinem seama, cum au zis acum libanezii cand au auzit cate trupe trimit francezii dupa ce se spusesera ca vor alcatui nucleul fortei internationale sub egida ONU.
Sa fie un rol pe care domnul Presedinte al nostru il gandeste doar la nivelul schimburilor culturale in sensul cel mai larg, domeniul in care francofonia isi propune sa-si centreze in principal actiunile de cooperare in viitorul deceniu, conform principiilor sustinute in Documentul programatic de la Ouagadougou? Sau mergem mai departe si, in calitatea noastra de pilier regional in varful caruia sta domnul presedinte, ne dorim sa fim o baza de relansare pentru francofonie in Balcani si in zona Marii Negre?
Poate ca nu. Atunci ramanem la tema reuniunii. Noi ce vrem sa obtinem? Conectarea la o viitoare baza de date in domeniul educational si formativ in limba franceza? Excelent, dar cati copii mai invata acum franceza? Care sunt sansele unei reconversii rapide a programelor de invatamant care sa readuca franceza macar aproape de optiunea pentru engleza? Avem un asemnea studiu prospectiv, bazat pe anchete de teren in diverse medii sociale? Cat de ofertante sunt acum, dar si in perspectiva imediata si medie - destinatiile din lumea francofona pentru cele doua categorii mari de migranti din viitoarea Romanie europeana, adica cei cu diplome de top sau necalificatii..., chiar Franta introducand acum o politica extrem de restrictiva in domeniul imigratiei? Daca entuziasmul nostru pentru francofonie nu e altceva decat un moft cu staif, atunci va trebui ca viitorii utilizatori de programe informatice in franceza sa schimbe claviatura computerului cu cea setata pe franceza... Cu ce costuri? Cine plateste? A existat macar vreun singur chestionar lansat in scoli care sa arate cati copii ar vrea sa invete franceza, in conditiile in care 100% din programele informatice si educationale accesibile acum pe piata romaneasca sunt in engleza?
Credeti ca va veni domnul ministru Hardau sa vorbeasca participantilor despre stadiul real al informatizarii invatamantului din tara noastra si despre perspective ca un procent insemnat de copii din invatamantul primar si mediu sa aiba acces liber si neingradit la un computer pentru studiu?
Altfel, gargara buna ca preludiu pentru piscoturi cu sampanie.: "folosirea tehnologiilor informatiei in educatie poate contribui eficace la reducerea fracturii numerice care separa azi Nordul de Sud, barbatii de femei... Cel de-al XI-lea Summit isi propune sa capitalizeze si sa aplice rezultatele unui larg proces de reflectie provenit din ansamblul statelor si guvernelor membre ale Francofoniei".
Si, dupa aceea, noi cu ce ne alegem dupa ultimul salut voios "ura si la gara"? In ce finalitate strategica in interesul Romaniei facem si acest eveniment pe banii onor contribuabilului roman? Poate ca exista strategia, poate ca exista totusi ceva la baza in afara de chestia cu "pilierul strategic".
Daca nu, tot va fi ceva palpabil: piscoturile mestecate francofoneste.
P.S. Nu stiu daca s-o iau drept tampenie sau sabotaj strategic facut de imbecili: in prezentarea economica pe situl oficial al Summitului de la Bucuresti, investitorii potentiali afla ca "stabilitatea macroeconomica si scaderea inflatiei din Romania ultimilor patru ani arata ca tara noastra se gaseste pe drumul cel bun spre ceea ce se numeste <<economie de piata functionala>>". Domnule Ministru Ungureanu, pe ce criterii i-ati angajat? Cum este posibil sa nu stie ca Raportul de tara din 2005 al Comisiei Europene a consemnat ca tara noastra este o economie de piata functionala? De ce nu va pasa?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.