Negocierile cu Nitrogenmuvek pentru privatizarea celor cinci societati de pe platforma industriala Nitramonia Fagaras au esuat, deoarece cele doua parti nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste acordul social, situatia juridica a te

Negocierile cu Nitrogenmuvek pentru privatizarea celor cinci societati de pe platforma industriala Nitramonia Fagaras au esuat, deoarece cele doua parti nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste acordul social, situatia juridica a terenurilor si investitiile de mediu, potrivit Mediafax. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va lansa un nou anunt pentru privatizarea Nitramonia Fagaras, dar numai dupa ce vor fi rezolvate problemele legate de plata salariilor restante ale personalului si de alimentarea celor cinci societatii cu energie electrica si gaze naturale. AVAS va contacta toate firmele care s-au aratat in trecut interesate de societatile de pe platforma Nitramonia Fagaras. "Saptamana viitoare vom da un anunt pentru a afla, in decurs de maximum 14 zile, care sunt potentialii investitori interesati de Nitramonia Fagaras si daca exista interes pentru toate cele cinci societati de pe platforma ca pachet majoritar sau se doreste organizarea pe centre de profit. Am dori sa aflam punctul de vedere al potentialilor investitori", a declarat la Brasov, vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko, intr-o conferinta de presa.

Gyerko prefera vanzarea separata a firmelor

Totodata, Gyerko a aratat ca prefera, personal, vanzarea separata a firmelor. Referitor la alte oferte, vicepresedintele AVAS a spus ca nu cunoaste numarul scrisorilor de intentie depuse, dar exista o societate germana interesata de Nitroexploziv. Gyerko este de parere ca solutia pentru plata salariilor restante este vanzarea unor active catre un centru de fier vechi, pentru aproximativ 12 miliarde de lei vechi. Negocierile dintre AVAS si compania ungara Nitrogenmuvek au inceput in luna ianuarie, termenul de valabilitate a ofertei fiind prelungit de mai multe ori. Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat ca este putin probabil ca negocierile cu firma ungara sa mai continue dupa data de 21 august. La negocieri, investitorul ungar a ridicat unele pretentii care nu au putut fi rezolvate de AVAS. "Ne-au cerut sa negociem noi cu sindicatul, pe care il considera unul agresiv, si sa le obtinem reduceri de pret pentru gazele naturale consumate", a spus Orasanu, la inceputul lunii august.

Vanzarea sitelor ar acoperi trei sferturi din restantele salariale

Salariatii de la combinatul chimic Nitramonia au demarat proteste saptamana trecuta, nemultumiti ca nu si-au mai primit salariile din luna februarie. Liderul de sindicat Lucian Cupu a precizat ca Nitramonia Fagaras a cerut aprobarea AVAS pentru vanzarea a trei site din platina, pentru a putea fi platite salariile restante ale angajatilor. "Din cauza lipsei platii salariilor, angajatii au ajuns sa-si piarda locuintele pentru ca nu au bani sa-si plateasca intretinerea, utilitatile, bancile", a declarat Cupu. Potrivit acestuia, in schimbul celor trei site scoase din uz ar putea primi bani suficienti in asa fel incat s-ar putea acoperi trei sferturi din restantele salariale. Sindicalistii sustin ca raspunsul AVAS la propunerea de vindere a sitelor a fost unul de genul: "Eu va dau voie, dar nu vindeti". "Este clar ca AVAS nu doreste vanzarea sitelor", ne-a spus liderul sindical. Cupu spune ca vanzarea sitelor nu va afecta procesul de productivitate. Societatea Nitramonia a revenit in portofoliul AVAS dupa ce firma americana Fletcher Group, fostul actionar majoritar al Nitramonia, a incalcat clauzele contractuale privind investitiile de mediu si aportul de capital social si nu a prezentat Agentiei pentru Protectia Mediului din Brasov documentatia necesara reautorizarii activitatii firmei controlate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.