Serviciile secrete americane detin informatii potrivit carora regimul nord-coreean ar pregati teste nucleare subterane. "Comunitatea de informatii crede ca exista posibilitatea reala a unor astfel de teste", a declarat un responsabil din cadrul Depar
Serviciile secrete americane detin informatii potrivit carora regimul nord-coreean ar pregati teste nucleare subterane. "Comunitatea de informatii crede ca exista posibilitatea reala a unor astfel de teste", a declarat un responsabil din cadrul Departamentului de Stat al SUA, citat de Mediafax, refuzand sa ofere detalii suplimentare. O alta sursa anonima din cadrul Ministerului american al Apararii a precizat pentru postul de televiziune american ABC News ca nord-coreenii au inceput sa descarce bobine de cablu in zona unui obiectiv secret din nord-estul tarii, unde Phenianul ar realiza teste nucleare. In opinia expertilor americani, cablul ar fi destinat echipamentelor speciale pentru studierea exploziilor nucleare si a urmarilor acestora. Anuntul autoritatilor americane intervine in contextul in care influenta organizatie International Crisis Group avertiza recent ca Phenianul ar putea amplifica tensiunile deja existente prin reluarea testelor balistice sau chiar prin efectuarea unui test nuclear. Ministerul de Externe de la Moscova si-a exprimat insa rezervele in legatura cu aceasta ultima varianta. "Nu avem informatii care sa confirme aceasta ipoteza. Genul acesta de informatii apar frecvent in presa occidentala, avand ca premise indicii indirecte si presupuneri", a fost replica MAE rus, potrivit Mediafax. Rusia considera ca "presiunile de acest fel sunt contraproductive" in contextul in care negocierile multilaterale pe tema programului nuclear nord-coreean sunt in impas. Expertii in domeniu au atras, totodata, atentia ca, deocamdata, nu exista dovezi concrete care sa ateste faptul ca regimul nord-coreean ar detine arme nucleare, desi Coreea de Nord s-a declarat putere nucleara din februarie 2005. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.