O filiera internationala care se ocupa cu contrabanda cu tigari, desfasurandu-si activitatea pe teritoriul a trei tari si care actiona prin Vama Bors, a fost anihilata de politistii romani si maghiari, stabilindu-se ca numai in perioada ianuarie-augu
O filiera internationala care se ocupa cu contrabanda cu tigari, desfasurandu-si activitatea pe teritoriul a trei tari si care actiona prin Vama Bors, a fost anihilata de politistii romani si maghiari, stabilindu-se ca numai in perioada ianuarie-august 2004 reteaua a avut un profit de circa 1,3 milioane de euro. Gruparea a fost monitorizata timp de trei luni, perioada in care au fost identificati toti membrii gruparii, compusa din sase persoane din Oradea, alte doua din Ungaria si un cetatean austriac de etnie turca. Membrii grupului cumparau zilnic, de doua-trei ori, cantitati de tigari de diferite marci din magazinele duty free din vama Bors si, in complicitate cu un lucrator vamal si un politist de frontiera maghiar, le transportau in Ungaria, pe teritoriul careia au fost constituite doua depozite. Din aceste depozite tigarile erau preluate de un cetatean austriac de etnie turca si transportate in vederea valorificarii in tari din Spatiul Schengen. Pentru prinderea grupului, autoritatile romane, in colaborare cu cele ungare, au organizat un flagrant in 14 august, cand o parte a gruparii s-a aprovizionat cu tigari din magazinele duty free din Vama Bors si a trecut vama maghiara. Politistii maghiari impreuna cu lucratori ai Garzii Financiare din Ungaria au oprit pentru control trei autoturisme, descoperind importante cantitati de tigari si suma de 2100 euro proveniti din contrabanda cu tigari.
Spalare de bani
In timp ce in Ungaria era organizat flagrantul, in Romania politistii au facut opt perchezitii la domiciliile, resedintele si depozitele celorlalti membri ai retelei, descoperind mai multe sute de cartuse de tigari si sticle cu bauturi alcoolice. Fata de toti cei sase membri ai grupului din Oradea s-a declansat urmarirea penala pentru contrabanda si spalare de bani. "Din primele cercetari s-a estimat ca doar in perioada ianuarie-august 2004, tinand cont de iesirile din tara, membrii grupului au facut contrabanda cu 1.277.000 de pachete de tigari, obtinand un profit total de 1.277.000 euro. Cercetarile se vor extinde insa si pentru anul 2005, respectiv 2006. Pe de alta parte, toti membrii grupului au in proprietati vile, apartamente si autoturisme de lux care vor face obiectul cercetarilor", a spus seful BCCO Oradea, citat de Mediafax. Acesta a adaugat ca autoritatile maghiare au declansat masuri de cercetare penala fata de politistii si vamesii care au sprijinit gruparea de contrabandisti. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.