Intre dragonii cunoscuti in primul ev al Pamantului de Mijloc, Glaurung este, neindoielnic, unul dintre cei mai infioratori. Meritul infrangerii sale i-a revenit unuia dintre cei mai nefericiti eroi tolkienieni a carui soarta, datorata blestemului ar
Intre dragonii cunoscuti in primul ev al Pamantului de Mijloc, Glaurung este, neindoielnic, unul dintre cei mai infioratori. Meritul infrangerii sale i-a revenit unuia dintre cei mai nefericiti eroi tolkienieni a carui soarta, datorata blestemului aruncat de Morgoth asupra neamului sau, nu a putut fi compensata nici macar de mareata victorie asupra Viermelui lui Morgoth. Pe numele sau Túrin Turumbar, viteazul care se va impotrivi lui Glaurung a fost marcat de un destin necrutator pricinuit atat de propria sa optiune, cat si de una din calitatile dragonilor descrisi de Tolkien: aceea de a vraji prin puterea privirii lor malefice fapturile ce le cad prada. In ceea ce priveste greseala savarsita de Turumbar insusi, ea e similara cu eroarea celor care au dorit sa posede doar pentru ei insisi Inelul Suprem, creat de Sauron. Oferindu-i-se prilejul de a alege un dar marinimos al Regelui Thingol, el a ales legendara sabie Anglachel, "made of iron that fell from heaven as a blazing star" (J.R.R. Tolkien, The Silmarillion, New York: Ballantine Books, 1977). Capabila sa strapunga orice metal de pe fata pamantului, aceasta sabie, renumita mai tarziu sub numele de "sabia neagra din Brethil", avea insa o provenienta malefica. Creata de Eol, elful intunecat, ea incastra in metalul sau rautatea inimii fierarului ce a turnat-o. Netinand seama de aceast fapt, Turumbar va plati scump dorinta de a poseda una din cele mai puternice arme din Pamantul de Mijloc, arma care va influenta negativ faptele sale. Intr-o noapte fara luna il ucide din greseala pe elful Beleg Cúthalion, cel mai bun prieten al sau, care tocmai il scapase din mana orcilor lui Morgoth. Aceeasi sabie va curma insasi viata stapanului sau, nu inainte ca arma fatala sa-l doboare pe Glaurung.
Povestea ne spune ca dornic de noi jafuri si prapaduri, Glaurung s-a apropiat de padurea Brethil, pandind momentul prielnic spre a-i ataca pe padureni. Turumbar a plecat in cautarea fiarei impruna cu doar doi tovarasi: Dorlas si Hunthor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.