Fosta multipla campioana si presedinte FRA spune ca au existat sportivi care au semnat angajamente cu fosta Securitate doar pentru a participa la marile competitii. Dupa ce Cornel Dinu a confirmat ca au existat sportivi care au fost turnatori

Fosta multipla campioana si presedinte FRA spune ca au existat sportivi
care au semnat angajamente cu fosta Securitate doar pentru a participa la marile competitii.

Dupa ce Cornel Dinu a confirmat ca au existat sportivi care au fost turnatori la Securitate, si Iolanda Balas, actuala presedinta a Federatiei Romane de Atletism, a dezvaluit acelasi lucru.
INTERES. Fosta multipla campioana a adaugat insa ca totul a fost pe baza de interese: ""Acele angajamente cu Securitatea comunista au existat, dar erau semnate de sportivi mediocri, care nu aveau valoare reala de a reprezenta tara la competitiile majore, Jocurile Olimpice ori Campionate Mondiale. Ei turnau la Securitate, care le facilita apoi participarile la competitii"". Iolanda Balas a mai adaugat ca si conducatorii de cluburi erau implicati: ""Asa erau vremurile. Conducatorii erau obligati sa o faca. Dar acelasi lucru se intampla in toate domeniile, nu numai in sport"".
SUFERINTA. Doamna atletismului romanesc mai spune ca a avut de suferit din cauza casatoriei cu antrenorul ei, Ioan Sötter: ""Am venit la Steaua la inceputul anilor a€™50, dar am fost civila, nu am avut grad. A planat tot timpul suspiciuni asupra mea din partea Securitatii, din cauza originii sotului meu, care era germano-ungara. Mai mult, el avea un frate in Australia, motiv pentru care nu avea voie sa iasa din tara alaturi de mine. Nu a facut-o la Olimpiada de la Melbourne si era sa nu mearga nici la Roma"". Totusi, inaintea plecarii spre Olimpiada de la Roma, din anul 1960, sportiva a pus piciorul in prag. ""Am mers la Comitetul Central al PCR si am discutat chiar cu Gheorghe Gheorghiu-Dej. I-am spus in fata ca eu nu mai plec la Roma, daca tara mea nu are incredere in mine. I-am mai spus ca nu mai suport ca eu si sotul meu sa fim suspectati ca ramanem in strainatate. Mi-a raspuns: «Lasati, tovarasa, ca se rezolva». Numai asa a putut merge si sotul meu cu mine. Nu aveau ce sa-mi faca. Aveam deja 14 recorduri mondiale, eram cunoscuta.""
URMARITI. In capitala Italiei, insa, securistii i-au urmarit pas cu pas. ""Nu ne-a fost deloc usor la Roma. Eram paziti si urmariti 24 de ore din 24. Doar la toaleta nu veneau cu noi. Erau de la Contrainformatii. Intr-o zi, la un magazin din Roma, unde ne cumparam lucruri pentru casa, chiar ne-a spus un ofiter: «Oare de ce m-o fi pus sa va urmaresc, voi cumparati doar perdele»"", isi aminteste presedinta FRA. Doamna Balas sustine insa ca niciodata nu a dat vreo nota informativa Securitatii: ""Nici nu mi s-a cerut si nici nu am dat vreo nota informativa. Altii, in schimb, o faceau dupa fiecare deplasare importanta. Toti sportivii din lot stiam ca exista unul care toarna. Au fost vremuri pline de suferinta pentru prieteni, familii, colegi. Este greu de suportat sa fii urmarit tot timpul, desi esti nevinovat"".
REVEDERE. Dupa retragere, Iolanda Balas Sötter a ramas angajata a Clubului Steaua, avand obligatia, printre altele, sa garanteze pentru sportivii care plecau in deplasare.

""Acum nu stiu daca mai are importanta, dar adevarat este ca au existat turnatori printre sportivi, dar au fost si multi oameni nevinovati, care au fost obligati sa colaboreze cu Securitatea"" - Iolanda Balas Sötter
presedinta FR Atletism


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.