Ministerul Muncii va propune, printr-o ordonanta de urgenta, acordarea unui comision bancilor care vor accepta sa faca plata pensiilor, a declarat, ieri, ministrul Gheorghe Barbu. Actul normativ este necesar deoarece CEC si BancPost au sistat deschid
Ministerul Muncii va propune, printr-o ordonanta de urgenta, acordarea unui comision bancilor care vor accepta sa faca plata pensiilor, a declarat, ieri, ministrul Gheorghe Barbu. Actul normativ este necesar deoarece CEC si BancPost au sistat deschiderea de noi conturi pentru pensionari. Bancpost va plati pensiile doar pana in septembrie, inclusiv, insa pentru pensionarii domiciliati in strainatate aceste servicii vor fi mentinute. Unul dintre motivele invocate a fost ca pensionarii aglomereaza ghiseele in zilele in care stiu ca li s-au virat pensiile. CEC a acceptat sa ramana in vechea forma de plata, acest serviciu fiind oferit, insa, numai persoanelor care au deja un cont deschis. Pentru continuarea efectuarii acestor plati, a fost insa modificat programul. "S-a gasit o forma de a se face plata la mai multe date, pentru a evita aglomeratia de la ghiseele CEC", a spus Barbu. Ministrul a precizat ca, pana acum, nu a fost posibila o astfel de intelegere si cu BancPost. "In legatura cu BancPost nu avem inca o decizie de acest fel pana acum. Ce stim, e ca legislatia actuala nu prevede un comision platibil pentru o banca ce face aceste operatiuni", a mai declarat ministrul Muncii. Barbu a spus ca intentioneaza sa propuna, printr-o ordonanta de Guvern, plata unui comision bancilor care vor fi interesate sa efectueze operatiuni de acest gen, ca si in cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului, in care a fost stabilit un comision maximal de 0,1%. "Acest comision, daca va fi aprobat si pentru plata pensiilor, atunci Casa Nationala de Pensii va trebui sa stabileasca niste criterii dupa care sa se desfasoare acest lucru si sa negocieze cu bancile sa vedem care dintre ele, pentru acest comision, vor dori sa preia aceasta activitate", a spus Gheorghe Barbu.
CNPAS si CEC au convenit ca virarea si plata pensiilor sa se faca in patru transe lunare, dupa criteriul alfabetic al numelui. Prima transa cuprinde literele A - C si va incepe din data de 14 a fiecarei luni, sau in urmatoarea zi lucratoare daca data de 14 este zi nelucratoare. Transa a doua cuprinde literele de la D la L si plata se va face din data de 17. Cea de-a treia transa va fi platita incepand cu data de 20 a fiecarei luni si va fi facuta pentru literele M-Q. Ultima transa, cea de-a patra este pentru literele R-Z si se va face din data de 23 a fiecarei luni. Aceasta modalitate de plata va fi aplicata incepand cu luna septembrie 2006. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.