Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai minunate experiente din viata. Totusi, cateodata, aceste momente de bucurie sunt umbrite de tristete, de ceea ce medicii numesc depresie post-partum. Este esential ca o proaspata mama sa recunoasca simptomele acestei tulburari si sa stie sa ia masuri in fazele incipiente.

Melancolia de dupa nastere
In primele zile de la nastere pot aparea niste sentimente de melancolie si tristete care nu pot fi explicate, care pot atinge punctul maxim cand copilul are intre trei si cinci zile. Mamele se simt nelinistite si iritate, starile lor de spirit trec de la bucurie mare la tristete care provoaca lacrimi, in perioade foarte scurte de timp, chiar si de ordinul minutelor.
Din fericire, de obicei aceste stari de melancolie dispar cand copilul are in jur de 10 zile, mama neavand nevoie de un tratament medical, ci doar de sprijin din partea familiei. De fapt, aceasta melanco-lie este atat de comuna, incat se poate spune ca face parte din procesul normal al nasterii.

Depresia post-natala
Depresia post-natala, numita de medici depresie post-partum, nu este totusi doar o stare de melancolie prin care trece proaspata mama, desi in majoritatea cazurilor este tratata ca normala. Spre deosebire de melancolia post-natala, depresia apare cam la 6 saptamani dupa nasterea copilului, cateodata chiar la cateva luni dupa venirea lui pe lume. Simptomele acestui tip de depresie dureaza mai mult si sunt foarte grave. Tatii de obicei nu-si dau seama ca este vorba de o depresie post-partum pentru ca nu este surprinzator pentru o proaspata mama sa fie obosita, sa aiba tulburari de somn si sa nu fie interesata de o relatie romantica cu partenerul. Totusi, acestea pot fi chiar simptomele acestei depresii post-partum. Depresia post-natala necesita tratament medical si cu cat este mai repede tratata aceasta tulburare, cu atat este mai bine pentru mama, copil si restul familiei.

Simptomele depresiei post-natale
Stare de spirit proasta, dificultati in a ingriji copilul si propria persoana, lipsa de interes manifestata fata de copil si propria persoana, plans, dificultati de concentrare, iritabilitate, tulburari de somn si de alimentatie, atacuri de panica si neliniste, stari de melancolie, aparitia sentimentului de vina si de insuficienta.

Traseul problemei
Nimeni nu stie cu precizie din ce cauza apar depresiile post-partum. Cercetatorii au descoperit ca una din sase femei sufera din cauza acestei tulburari. Desi schimbarile hormonale explica partial aparitia melancoliei de dupa nastere, nu s-a stabilit daca hormonii joaca vreun rol in aparitia depresiei post-natale. Stresul si oboseala pot contribui la aparitia acestei tulburari, dar nu constituie singurii factori declansatori. Unii factori contribuie la cresterea riscului de aparitiei a depresiei post-partum: o depresie de alt tip din trecut, o experienta neplacuta recenta prin care a trecut mama, precum doliul, sau o experienta neplacuta legata de nastere, un avort spontan sau pierderea altui copil. La acestea se adauga lipsa de sprijin din partea familiei si prietenilor.

Barbatii pot suferi de depresie post-natala
Cercetatorii au stabilit ca un barbat din zece sufera din cauza acestei tulburari. Nu este numai faptul ca barbatul isi da seama ca viata lui nu va mai fi aceeasi sau ca masina sport de doua locuri trebuie schimbata cu o masina pentru intreaga familie. Barbatii pot suferi din cauza acelorasi simptome manifestate de femei, precum oboseala, iritabilitate, schimbari bruste in starea de spirit, sentimentul ca totul se darama in jurul lor.

Depasirea problemei
Cel mai important pas in depasirea depresiei post-natale este recunoasterea simptomelor si a faptului ca aceasta poate afecta mama sau/ si pe partenerul acesteia. Al doilea ar fi ca aceasta sa ceara ajutor profesional, fara a se simti jenata sau vinovata. Este vorba de un act de curaj, pentru ca este clar ca daca depresia nu este tratata aceasta va influenta legatura dintre parinte si copil si poate afecta dezvoltarea emotionala a copilului. Este vital ca persoana care sufera de depresie-post-natala sa fie sprijinita si nu invinuita. Nu este vina persoanei respective ca este deprimata. Multe femei cred ca au nevoie doar de o pauza sau de putin ajutor, din cand in cand, pentru ca simptomele sa dispara si sa se simta mai bine din punct de vedere psihic. Perioadele cat se poate de lungi de odihna si sprijinul din partea familiei si prietenilor pot fi utile in prevenirea aparitiei depresiei post-natale. Deci, atunci cand bunicii se ofera sa ajute este mai bine ca sprijinul lor sa fie acceptat. Petrecerea unei perioade de timp in afara caminului poate fi foarte utila. In momentul in care apare un copil in viata lor parintii au la dispozitie foarte putin timp pentru ei insisi, timpul trebuie admi-nistrat cu o precizie militareasca. Exercitiile fizice usoare pot contribui la ridicarea moralului. In timp ce copilul este plimbat de un membru al familiei, mama poate profita pentru a se ingriji de propria persoana, de exemplu sa faca o baie relaxanta. Tratamentul depresiei post-partum necesita consiliere psihologica, me-dicatie antidepresiva sau combinarea celor doua.

Trucuri pentru proaspetele mame
Impartiti responsabilitatea ingrijirii copilului cu partenerul sau cu alti membri ai familiei, pentru a avea parte de pauze pentru relaxare Petreceti cel putin cinci minute in afara casei Faceti exercitii fizice usoare Daca familia sau prietenii se ofera sa va ajute, nu-i refuzati Fiti atente la eventuala aparitie a simptomelor post-natale Nu va fie teama sa cereti ajutorul unui profesionist.