Potrivit specialistilor, datele furnizate de banca elvetiana UBS, potrivit carora Bucurestiul s-ar clasa pe locul 3 global in ceea ce priveste tarifele hotelurilor, sunt complet eronate. Mai mult, studiul "induce major in eroare opinia publica intern

Potrivit specialistilor, datele furnizate de banca elvetiana UBS, potrivit carora Bucurestiul s-ar clasa pe locul 3 global in ceea ce priveste tarifele hotelurilor, sunt complet eronate. Mai mult, studiul "induce major in eroare opinia publica internationala, riscand sa aduca prejudicii imaginii Bucurestiului ca destinatie turistica si de afaceri", potrivit unui comunicat al companiei de consultanta, management si cercetare de piata in industria ospitalitatii din Romania - Global Hotel Management.
Contrar afirmatiilor studiului potrivit caruia preturile hotelurilor de trei stele din Bucuresti s-ar clasa pe locul trei mondial, cu 187 euro, dupa hotelurile din Tokyo si New York, Peacock Hotels prezinta unele date care infirma materialele UBS.
Conform comunicatului emis de Global Hotel Management, un simplu calcul al mediei tarifare releva ca tariful, toate serviciile si taxele incluse, in varf de sezon, la hotelurile de 3 stele din Bucuresti este de maxim 135 de euro pentru camera dubla, cu o medie reala de 88 euro, si de maxim 120 euro pentru camera single, cu o medie reala de 78 euro.
Numai doua hoteluri de trei stele totalizand 66 camere au tarife maximale afisate de 160 euro si 150 euro. Iar in proportie de 82% din capacitatea de cazare in hoteluri de trei stele, tarifele maxime practicate se situeaza in plaja +/- 100 euro.

Tariful mediu, 63 euro

In comunicatul amintit se subliniaza faptul ca acestea sunt valorile tarifare maximale afisate, fiecare hotel vanzandu-si produsul prin diferite canale de distributie si unui spectru larg de beneficiari, tinand cont in demersurile de comercializare a serviciilor hoteliere de caracteristicile si volumul prefigurat in relatie cu fiecare grupa generica de clienti. Peacock Hotels mentioneaza ca, in cazul hotelurilor de 3 stele din Bucuresti, tariful mediu net anual inregistrat in ultimii ani se situeaza in plaja a 59 - 66 euro, medie tarifara ce asigura un grad de ocupare mediu anual de 65-67%. In prima jumatate a acestui an, s-a remarcat o crestere a gradului de ocupare mediu anual cu circa 3-4% si o tendinta de crestere a tarifului mediu net cu 4-6%.
Intr-o alta ordine de idei, gradul mediu de ocupare al intregii capacitati de cazare din Bucuresti a crescut in 2005 fata de anul precedent cu peste 5%, tinzand catre 69%, depasind astfel media europeana cu aproape 2%, cu 4% peste media vest-europeana si relativ la acelasi nivel cu media central-sud-est europeana. Comparativ cu perioada 2004-2005 caracterizata de un interes concentrat pe proiecte mici si medii, cu precadere in gama hotelurilor de trei stele si, in usoara crestere, o componenta de patru stele, in schimb perspectiva lui 2006 si a anilor urmatori vizeaza o mai clara dezvoltare a hotelurilor de 4 stele si proiecte de mare anvergura in spectrul celor de 5 stele, inclusiv aparthotel, in timp ce investitiile in cele de 3 stele intra intr-o linie constanta. Noutatea demersurilor investitionale de profil in Bucuresti o reprezinta initierea unor proiecte de 2 stele, din care cel putin unul de capacitate mare si a proprietatilor de tip aparthotel la nivel de patru plus si cinci stele.

Anul acesta, inca 1.600 de camere

Potrivit estimarilor Global Hotel Management, pe parcursul anului 2006 se vor adauga in Bucuresti circa 1.600 de camere, din care 44% de cinci stele, 25% de patru stele, 8% trei stele, 10% aparthotel si 13% de doua stele, toate acestea fiind proiecte in curs ce vor fi definitivate si inaugurate progresiv, pana la finalul anului. De asemenea, specialistii estimeaza ca pana in anul 2009, Capitala mai poate accepta aproximativ 1.100 camere la doua stele, 600 camere la trei stele, 900 la patru stele si aproximativ 1.200 la cinci stele, tinzand catre cele 9.000 de camere evaluate ca necesare in Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.